Hopp til innhold

– Skammen min er borte

– Jeg kommer aldri til å skrive en så viktig bok igjen, materialet er så unikt, karakterene så sterke, og så mye stod på spill for meg, sier den danske forfatteren Hanne-Vibeke Holst om å skrive roman om sin berømte forfatter-far.

Hanne-Vibeke Holst

– Da far døde, visste jeg lite om ham, ikke engang hvor fattige kår han kom fra, sier forfatteren Hanne-Vibeke Holst.

Foto: Hilde Bjørnskau / NRK

Faren, Knud Holst, var en av Danmarks store kunstnere. Datteren har lett gjennom hans papirer for å skrive romanen «Heretter er jeg ingen». Den skapte mye blest da den kom ut på dansk i fjor.

Heretter er jeg ingen

I arbeidet med å skrive farens livshistorie, drar Hanne-Vibeke Holst inn flere generasjoner av slekten.

Selv om hun vokste opp med faren, var han for oppslukt av skrivingen sin til at de hadde noe nært forhold. Etter hvert som hun ble eldre, forsvant han dessuten mer og mer inn i alkohol– og pengetrøbbel,

Knut Holst, ble født i fattige bondekår, fulgte drømmen om å bli rik og berømt forfatter i Danmark, men mistet alt. Da han døde av kreft, var han fattig og alkoholisert.

– Han ble rammet av hovedstadens snobberi. Menn fra Jylland som kom til København ble ledd litt av. Han var bondesønn med mindreverdighetskompleks, sier Hanne-Vibeke Holst.

Noen år etter hans død, plaget det henne veldig at de aldri fikk noen skikkelig samtale om livet hans. Da hun passerte 50 år, gikk det opp for henne at hun var blitt skikkelig voksen, og det hastet å kontakte de som kjente faren som ung. Datteren ville finne ut hvordan det kunne gå så galt for ham som var så vellykket.

Fant traumatisk familiehemmelighet

Hanne-Vibeke Holst

– Da jeg startet å skrive boken var far en komisk figur for meg når han sløste med penger. Nå virker han mer tragisk og har blitt mer kompleks. Noen av trekkene hans beundrer jeg, som at han var intelligent, begavet og nysgjerrig.

Foto: Hilde Bjørnskau / NRK

En av de virkelige hendelsene i boken, er fra barndommen hans. Knuds lillebror, Leo, døde nemlig av lungebetennelse, men det visste hun ingenting om. Dette var noe familien hadde tiet om, og helt ukjent før hun begynte å grave.

Gjenlevende familiemedlemmer kunne fortelle at farmoren hennes ga barnet sitt ukokt kumelk, og at koli-bakterier førte til en dødelig lungebetennelse.

– Det må ha vært forferdelig for farmor. Hele livet lå det som en skygge, men ingen snakket om slikt. Arbeidet var viktigst. Jeg har snakket med barnepsykologer som sier at en treåring som opplever at lillebroren han er sjalu på dør, får dårlig samvittighet. I tillegg til sorgen.

Knud har begynt å glemme Leo. Han husker ikke lenger hvordan han så ut da han var levende. Men bildet av den voksbleke Leo i kisten, som sto på spisebordet i fire dager før lokket ble skrudd på og faren heiste barnekisten opp på skulderen og bar den ut til vognen, er vanskelig å bli kvitt.

Treåringen Knud plages av angst når lillebroren Leo dør. Utdrag fra romanen «Heretter er jeg ingen»

Som terapi

Hun tror faren kan ha spart på alle de gamle papirene – brev, karakterbøker, skolestiler, manus og ubetalte regninger – for å skrive om livet sitt.

– Jeg ble den som gjorde det for ham. Min store skrekk var at det ikke var godt nok.

Datteren føler at arbeidet med romanen har gjort henne voksen.

– Nå har jeg mer overskudd til å være mor til mine barn, for jeg er ikke lenger opptatt av hvordan mine foreldre var for meg. Så boken har hjulpet meg.

– Skammen min er borte, for jeg ser hvor sterkt han kjempet, også når han fikk kreft. Jeg forstår i dag at far bare gjorde så godt han kunne, det var bare ikke godt nok. Han var fattig, manglet penger til strømregningen, men ga ikke opp. Og han skrev til siste stund, sier Holst.

Kulturstrøm

  • Buing under Israels øving til ESC-semifinale

    Da Israel øvde i Malmö onsdag kveld ble det buet fra salen. Ifølge opptak NRK har hørt og Aftonbladet. Den svenske avisen skriver også at sikkerhetsvakter stod langs trappen opp til scenen da den israelske artisten Eden Golan stod på scenen under generalprøven. Når den andre semifinalen går av stabelen torsdag sensurerer EBU lyden ut på lufta.

  • Får støtte frå pappa

    Den svenske artisten Eric Saade markerte støtte for Palestina under eit Eurovision-arrangement tysdag.

    No får han støtte frå pappa Walid Saade, melder Expressen.

    – Vi viser at vi finst og at det som pågår ikkje får skje, seier han til avisa.

    Besteforeldra til Eric Saade flykta frå Palestina til Libanon i 1948.

    Sweden Eurovision Song Contest Semi-Final
    Foto: Martin Meissner / AP
  • Regjeringen gir en million kroner til Rørosmartnan

    – Rørosregionen er en viktig region for Norge. En investering i kvalitet for investering for Rørosmartnan gir et godt bidrag. Sammen med det lokale næringslivet vil regjeringen bidra til at kulturhistorien og tradisjonene blir sikret på Røros og bevilge 1.000.000 kroner til Rørosmartnan, sier Jonas Gahr Støre.

    Støre var i vinter på besøk på Røros og åpnet arrangementet som første statsminister. Bidraget kommer I forbindelse med revidert nasjonalbudsjett, som legges fram 14. mai.

    – Dette er en merkedag for oss på Røros, og et viktig signal om at Rørosregionen er viktig også for hele Norge, sier ordfører Isak Veierud Busch (A).

    Støre på Rørosmartnan
    Foto: Statsministerens kontor