Hopp til innhold

– Man er aldri så syk som når man er normal

Den svenske forfatteren Sara Stridsberg skriver om da hennes egen far var psykiatrisk pasient på mentalsykehus, i romanen «Bäckomberga. Ode til min familie». Nå utgis romanen på norsk.

Sara Stridsberg

Sara Stridsberg har lest journaler fra sykehuset Beckomberga, og ikke minst farens journal. – Det som har vært veldig spesielt, er at jeg har nærmet meg fin egen familie. Det har jeg aldri gjort før i noen ting jeg har skrevet. Det stiller store krav.

Foto: Hilde Bjørnskau / NRK

– Jeg ønsker å undersøke det syke som finnes i det friske og det friske i det syke, sier Sara Stridsberg.

Beckomberga av Sara Stridsberg

«Bäckomberga. Ode til min familie». Bäckomberga var i drift fra 1932 til 1995, og var en tid Europas største mentalsykehus. Boken forteller historiene til pasientene og virksomheten.

I romanen er hennes egen far, som har vært pasient ved sykehuset, blitt hovedpersonen Jimmy. Historien blir fortalt gjennom datteren Jackie, som er frisk og besøker faren på mentalsykehuset.

Umulig å utelate faren

– Jeg føler at jeg har måttet ta mye hensyn når jeg har skrevet denne boken, så ingen skal bli såret.

Hvordan føles det at leserne skal lese noe som er så personlig for deg?

– Jeg var redd underveis mens jeg skrev, for jeg hadde egentlig sett for meg å bare skrive om Beckombergas arkitektur og historie. Istedet ble det en familiehistorie som ligger nær mitt eget liv. Nå som boken er ferdig føler jeg meg mer åpen og uredd.

Hvor mye i romanen din er virkelighet?

– En liten del av det er selvbiografisk. Når jeg skriver en roman, er det uunngåelig at den begynner å leve litt selv, slik blir det også mye fiksjon. Likevel er det en følelsesmessig sannhet i boken. Hjertet i boken er sant.

Har blitt mindre redd galskap

Romanen er et forsøk på å flette sykdom og friskhet i sammen, og prøve å undersøke de dragene av friskhet som er i sykdommen, forteller Stridsberg.

Jeg er den eneste som er fri til å gå herfra, men som velger å bli, sier karakteren Jackie i boken «Beckomberga»

Fra boken «Beckomberga»

– Jimmy svarer at han ikke kan gi trygghet og oppmerksomhet til barnet sitt, det eneste han kan gi er oppriktighet. Jeg tror det er en gave fra en forelder å beskrive virkeligheten som den er, og ikke på noen annen måte.

Etter å ha skrevet romanen, er Stridsberg selv blitt mindre redd for dette med galskap.

– Jeg har hatt det som en skrekk i meg selv, som jeg tror har å gjøre med at pappa var på dette sykehuset en periode mens jeg var barn. Jeg tenker at å skrive er å falle, uten å skade seg.

Se også Sara Stridsberg snakke mer om galskap i Selskapet:

Uka i kultur og underholdning. Vi serverer ferske Hollywood-intervjuer mens vi venter på helgens Oscar-utdeling. Det blir også besøk av Sara Stridsberg - en av nordens fremste forfattere som vil snakke om galskap. Programleder Nina Stensrud Martin.

Hør også intervju om boken i Salongen:

Forfatter Sara Stridsberg har kjent på galskapen. Da ble hun mindre redd for den. Det er lettere å skrive en å leve. Kate Pendry presenterer Oppdrag renhold. Jørgen sender sine tanker til Syden, nærmere bestemt til Carl I. Hagen.

Kulturstrøm

 • Norsk dokumentar fikk pris på italiensk festival

  Regissør Emilie Beck fra Horten var blant prisvinnerne på festivalen Bergamo film meeting, som ble avsluttet søndag.

  Beck fikk prisen for dokumentarfilmen «Veien hjem» om en norsk kvinne som er adoptert fra Sri Lanka.

  Hun har lengtet etter sin biologiske familie, men letingen gir henne ikke den sinnsroen hun hadde håpet. I stedet blir det en jakt som avslører hemmelighold og løgner knyttet til utenlandsadopsjon.

  Spanske Irene M. Borrego fikk pris i samme kategori for filmen «The visitt and a secret garden».

  (©NTB)

 • Taylor Swift åpnet turne foran 80.000 i Arizona

  Den amerikanske artisten Taylor Swift har lagt ut på ny USA-turne som åpnet fredag i Glendale i Arizona, der hun spilte for 80.000 tilhengere. Det er hennes første turne på fem år.

  Swift bød på 44 sanger og 10 kostymeskift i en konsert som varte i tre timer og et kvarter, skriver BBC.

  I alt skal Swift til 27 steder i USA før hun avslutter i Los Angeles 5. august. Etter planen skal Swift ut på internasjonal turne etter runden i USA, men spillesteder og datoer er ikke kjent. Blant artistene som skal spille med Swift, er norske Girl in Red, Marie Ulven.

  Taylor Swift er blant verdens ti best betalte i underholdningsbransjen, ifølge Forbes.

  Taylor Swift - The Eras tour - Arizona
  Foto: Ashley Landis / AP