Hopp til innhold

– Det er alltid farlig å være forfatter

– Jeg kan ikke bry meg om noen blir sinte, sier den egyptiske bestselger-forfatteren Alaa Al Aswany. Han synes det er helt nødvendig å skrive provoserende, selv etter å ha blitt angrepet av islamister.

Alaa Al Aswany

Alaa Al Aswanys roman «Den kongelige egyptiske automobilklubben» forteller om livet i en eksklusiv bil-klubb i Kairo, hvor bare velstående utlendinger får være medlemmer mens egyptere er tjenere.

Foto: Hilde Bjørnskau / NRK

– Det å skrive, er å være uenig med noen. Oppgaven min er å forsvare folk. Dette er noe alle forfattere bør ha i bakhodet, mener Alaa Al Aswany.

«Den kongelige egyptiske» automobilklubben» er nå ute på norsk, etter å ha blitt en bestselger både i Egypt og Europa.

Angrepet av islamister

– Ingen forfattere er helt trygge, ikke engang i demokratiske land. Selvfølgelig er det høyere risiko for meg som er egypter, men man må alltid skrive det man mener, og ikke være opptatt av å gjøre noen fornøyd. Jeg kan ikke bry meg om noen blir sinte.

Han er fullstendig klar over at det kan være svært farlig å skrive om korrupsjon, sex og kjønnslemlesting av kvinner, og han har blitt angrepet av islamister tre ganger. Likevel fortsetter han.

– Omskjæring av kvinner har ingenting med religion å gjøre, det er bare en gammel tradisjon som gjør kvinners liv forferdelig.

– En forfatter kan ikke ignorere sex

19 av 20 kvinner han engang spurte om å lese noen sex-skildringer, syntes det var greit. 10 av 20 menn var derimot negative, fordi de var redd kvinnene deres skulle lese det.

Hvorfor skriver du om sex i bøkene dine?

– Tar jeg det bort fra personene mine i boken, tar jeg samtidig bort ting som har med menneskelig kommunikasjon å gjøre, og med følelser. Som romanforfatter kan man rett og slett ikke ignorere sex.

Under friske skildringer av intriger og sex-skandaler ligger også en kritikk av egyptiske styresmakter. Alaa Al Aswany er tilbake med et nytt bestselgende lappeteppe av en underholdningsroman.

Anne Cathrine Straume, litteraturkritiker / Den kongelige egyptiske automobilklubben

Har vært heldig så langt

Den kongelige egyptiske automobilklubben

– Folk i Egypt var så sinte at de var klar til å dø for friheten. Dette har jeg brukt i romanen, sier forfatteren.

Aswany begynte på boken før revolusjonen, men tok halvannet år pause for å bli med ute i gatene og demonstrere på Tahir-plassen. Her opplevde han at unge mennesker ble drept av snikskyttere, og falt om døde rett ved siden av seg. Det gjorde ham ikke redd, bare sint.

– Du kan lett bli fengslet bare for å ha demonstrert eller ha holdt opp et banner. Jeg slåss mot lovene som gjør det mulig å fengsle mennesker fordi de utrykker sine politiske meninger.

Hvordan har du selv unngått å bli arrestert?

– Jeg har vært i en utsatt posisjon lenge. Jeg har nok vært heldig så langt, ler han.

Kulturstrøm

  • «Victoria må dø» vant publikumspris

    Den norske filmen «Victoria må dø» vant publikumsprisen under årets Barnefilmfestival i Kristiansand.

    «Mounted Games» av Karen Houge vant årets pitchekonkurranse og «Smerteterskel» stakk av med prisen for beste kortfilm.

    Festivalsjef Cathrine Sordal forteller i en pressemelding at det har blitt vist 83 filmer fra 42 land under årets festival.

    Barnefilmfestivalen har i år delt ut 10 ulike filmpriser.

  • Aaron Sorkin skriv «The Social Network»-oppfølgar

    Aaron Sorkin held på med eit manus til det han kallar «ein slags The Social Network-oppfølgar», fordi han meiner Facebook har skulda for storminga av Kongressen i USA 6. januar 2021.

    Det sa Sorkin under ei direktesending av podkasten «The Town». Han vil derimot ikkje seia kvifor han meiner Facebook står bak storminga.

    Sorkin fekk ein Oscar for manuset til dramafilmen The Social Network frå 2010, regissert av David Fincher. Filmen tek for seg oppstarten av Facebook.

    Sorkin har tidlegare sagt at han ønsker å skriva ein oppfølgar som utforskar «den mørke sida» av Facebook, særleg dersom Fincher vil regissere.

    Aaron Sorkin
    Foto: GARY HERSHORN / Reuters