Hopp til innhold

– Nullmoms vil gjøre e-bøker lønnsomme

Den digitale lesingen i Norge øker sakte. – E-bøker må bli billigere og mer lønnsomme for både lesere, forfattere, forlag og bokhandlere, mener Elizabeth Sellevold i Ebok.no.

E-bok i hengekøya

E-bok interessen øker, men i sakte tempo.

Foto: ColourBox

Denne uken ble Bokhandlerforeningen og Forleggerforeningens leserundersøkelse offentliggjort.

15 prosent av befolkningen leste minst én e-bok, som er tre prosentpoeng opp fra 2014. E-boklesingen øker, men i sakte tempo.

Nordmenn leser mest bøker i verden og er tidligbrukere av ny teknologi, så hvorfor går ebok-lesingen så tregt?

– Nullmoms må til for et kraftig hopp

Elizabeth Sellevold

Elizabeth Sellevold er leder for ebok.no. Hun mener utviklingen i e-bok-markedet er positiv, til tross for at det store hoppet lar vente på seg.

– Jeg tror ikke et kraftig hopp vil komme før det eventuelt blir nullmoms på e-bøker. Da vil e-bøker bli billigere og mer lønnsomme for både lesere, forfattere, forlag og bokhandlere.

Det mener Elizabeth Sellevold, adimistrerende direktør i Ebok.no. Hun er optimistisk med tanke på fremtiden.

– Utviklingen i e-bok-markedet er positiv, til tross for at det store hoppet lar vente på seg.

– E-bøkene har ikke gratisappellen

– Nettbokhandlenes distribusjonsløsning kom for sent og ble lansert prematurt da den kom i 2011, sier Terje Colbjørnsen, forsker ved Institutt for medier og kommunikasjon i Oslo.

Han mener utviklingen har gått sakte på grunn av en mislykket lansering og at det dannet seg et inntrykk av at tjenestene var vanskelige å ta i bruk.

Terje Colbjørnsen

Terje Colbjørnsen er forsker ved Institutt for medier og kommunikasjon i Oslo. Han mener e-bokinteressen i Norge fortsatt bærer preg av en mislykket lansering.

Foto: Universitetet i Oslo

Nå mener Colbjørnsen at brukervennligheten er bedre, men han påpeker likevel at markedet er i en tidlig fase.

– Det tar tid å dreie en mange hundre år gammel kulturell praksis i en annen retning. Det er en tyngre skute å vende enn musikkmarkedet. E-bøkene har ikke gratis-appellen. De er billigere, men på langt nær gratis.

Sellevold i Ebok.no tror ikke den dårlige lanseringen har festet seg hos norske lesere.

– Det var veldig få personer som fikk med seg lanseringen, så jeg tror ikke den har skremt bort mange. Jeg opplever at folk stoler på teknologien. De som tester det ut, fortsetter med å lese e-bøker.

Tror e-boken vil forandre litteraturen

Øyvind Prytz kom ut med boken «Litteratur i en digital tid» i mars. Der skriver han om e-bokens fremvekst på det norske bokmarkedet.

Han tror e-boken vil få en viktigere rolle når norske lesere blir ordentlig vant med den.

Øyvind Prytz

Forfatter Øyvind Prytz tror e-boken vil få en viktigere rolle når norske lesere blir ordentlig vant med den.

Foto: Ilja C. Hendel

Når den tid kommer, tror Prytz at e-boken har potensiale til å forandre litteraturen.

– Slik e-boka ser ut nå passer den best til lineære fortellinger, med få karakterer, så man slipper å bla tilbake for å huske hva man har lest. Forfatteren må bry seg lite om det visuelle i teksten, da dette ikke kan videreføres til e-bok. Med dagens teknologi er dette spesielt problematisk for diktsamlinger.

Kulturstrøm

  • Buing under Israels øving til ESC-semifinale

    Da Israel øvde i Malmö onsdag kveld ble det buet fra salen. Ifølge opptak NRK har hørt og Aftonbladet. Den svenske avisen skriver også at sikkerhetsvakter stod langs trappen opp til scenen da den israelske artisten Eden Golan stod på scenen under generalprøven. Når den andre semifinalen går av stabelen torsdag sensurerer EBU lyden ut på lufta.

  • Får støtte frå pappa

    Den svenske artisten Eric Saade markerte støtte for Palestina under eit Eurovision-arrangement tysdag.

    No får han støtte frå pappa Walid Saade, melder Expressen.

    – Vi viser at vi finst og at det som pågår ikkje får skje, seier han til avisa.

    Besteforeldra til Eric Saade flykta frå Palestina til Libanon i 1948.

    Sweden Eurovision Song Contest Semi-Final
    Foto: Martin Meissner / AP
  • Regjeringen gir en million kroner til Rørosmartnan

    – Rørosregionen er en viktig region for Norge. En investering i kvalitet for investering for Rørosmartnan gir et godt bidrag. Sammen med det lokale næringslivet vil regjeringen bidra til at kulturhistorien og tradisjonene blir sikret på Røros og bevilge 1.000.000 kroner til Rørosmartnan, sier Jonas Gahr Støre.

    Støre var i vinter på besøk på Røros og åpnet arrangementet som første statsminister. Bidraget kommer I forbindelse med revidert nasjonalbudsjett, som legges fram 14. mai.

    – Dette er en merkedag for oss på Røros, og et viktig signal om at Rørosregionen er viktig også for hele Norge, sier ordfører Isak Veierud Busch (A).

    Støre på Rørosmartnan
    Foto: Statsministerens kontor