NRK Meny
Normal

15-åring nesten klar for juryen

– Hvis du leser, så skjønner du mer, sier 15-åringen Torstein Norum Bugge. Han var for ung til å være med i juryen til P2-lytternes romanpris.

Torstein Norum Bugge

Torstein Norum Bugge ville egentlig være med i juryen til P2-lytternes romanpris, men var for ung.

Foto: Privat

– Hvis du leser romaner, får du på en måte også med deg faglitteraturstoff. Men faglitteratur i seg selv er kjedelig å lese, synes Torstein. Denne uken var han gjest i det nye P2-programmet Kulturhuset .

Torstein Norum Bugge

Torstein Norum Bugge synes generelt at romaner er bedre enn å lese faglitteratur.

Foto: Privat

En roman må være godt skrevet, for at Torstein skal like den. Prinsesse Märtha Louise' bok «Finn din skytsengel», er et eksempel på en bok som ikke oppfyller disse kravene, mener Torstein.

– Når jeg åpner en roman har jeg en forventning om at den skal være godt skrevet, og har en god historie. Det trenger nødvendigvis å være en bra historie, men det må i hvert fall være god skrevet.

Torstein mener det er viktig å få utbytte av det han leser, enten han er enig med forfatteren eller ikke.

– Hvis jeg hadde åpnet for eksempel Märtha Louises bok «Finn din skytsengel» , hadde jeg ganske snart funnet ut at dette "suger". Selv om det handler om noe som jeg vet er humbug, så må jeg jo se på det. Men det må være noe logisk. Det hun skriver er ulogisk, men ikke gjort med vilje. Douglas Adams derimot, skriver for eksempel helt bort i natta, men det er gjennomført ulogisk, og da blir det bra.

  • Hør fra Kulturhuset:

For ung

Da NRK søkte etter personer som ville sitte i juryen, som skal kåre den beste romanen for 2010, kom det også inn en søknad fra 15 år gamle Torstein.

Han elsker å lese bøker, men var for ung til å være med i lytterjuryen. Men denne uken kunne du høre ham i Kulturhuset på NRK P2, hvor han blant annet fortalte at han alltid lærer noe av å lese bøker. Torstein har lest alt fra hele Harry Potter- og Narnia-seriene til dikt av Camilla Collett.

– Jeg har som hovedregel at jeg skal få utbytte av alt jeg leser, sier han.

Hva er det med romanen?

Torstein synes det er fint å se hva forskjellige forfattere har skrevet, og at det er en fin måte til å forstå mer av verden.

– Hvis du leser, da skjønner du mer. Lesing er egentlig bare å skjønne mer, sier Torstein Norum Bugge.

Men faglitteratur derimot, mener Torstein er kjedelig å lese, fordi det er nesten som å studere.

– Hvis du leser romaner, er det som et tidsfordriv. Men at du leser noe, en slags mild form for faglitteratur - som altså er satt inn i en sammenheng med en historie og et epos - da er det morsomt å lese om, sier han.