I fjor ble det Knausgård og hans kamp som vant. Hvilken norsk roman var aller best og bør få P2-lytternes romanpris for 2010? Se hvilke seks bøker juryen har valgt ut i siste runde og si din mening.
En av dem vil vinne P2-lytternes romanpris for 2010. (F.v: Gaute Heivoll, Lars Saabye Christensen, Carl Frode Tiller, Mikkel Bugge, Tove Nilsen og Helga Flatland.)
Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.
Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.
I dag presenteres de seks romaner som lytterjuryen må velge mellom før vi i begynnelsen av februar får vite hvem som blir den offisielle P2-lytternes romanpris for 2010.
Fagjuryen – som består av medlemmer i NRKs litteraturredaksjon - har lest nærmest alle norske romaner som er kommet ut i år. Etter hvert har de sittet igjen med en hard kjerne på 30-40 romaner som de diskuterer.
– Vårt første kriterium er kvalitet, sier Anne Cathrine Straume til NRK.no.
1. desember la de 12 romaner på bordet, før de i dag altså kom fram til de seks som lytterjuryen skal bruke en februarhelg på å diskutere seg gjennom.
De seks som falt fra i siste del av prosessen var Geir Gulliksen med «Forenkling», Ingvild Holvik med «Lykkefeltet», Per Knutsen med «Gamle menns elskov», Thure Erik Lund med «Straahlbox», Christian Refsum med «Løftet» og Lars Amund Vaage med «Skuggen og dronninga».
Dette er de seks det nå står om:
Foto: Forlaget Oktober
Mikkel Bugge: «Gå under jorda»
«Mikkel Bugge graver så dypt i romanverktøykassen at han kvalifiserer til å bli pensum på litteraturvitenskap,» skriver Knut Hoem i anmeldelsen.
– Ambisiøst. En ung forfatter som behersker flere litterære verktøy, sier fagjuryen om den nominerte.
Foto: Cappelen Damm
Lars Saabye Christensen: «Bernhard Hvals forsnakkelser»
«Om det har vært litt så som så med Saabye Christensens forfatterskap et par bøkers tid, så er han med denne boka ettertrykkelig tilbake,» skriver Leif Ekle i anmeldelsen.
– En fornøyelig historie om de kantete blant oss, sier fagjuryen om Saabye Christensens bok.
Foto: Aschehoug forlag
Helga Flatland: «Bli hvis du kan, reis hvis du må»
«Helga Flatland spelar høgt med både Afghanistan og Baudelaire,» skriver Marta Norheim i anmeldelsen.
– En flott fortelling om unge gutters oppvekst på bygda, og trangen til å reise ut, kommenterer fagjuryen.
Foto: Tiden
Gaute Heivoll: «Før jeg brenner ned»
«Gaute Heivoll har skrevet en eksistensiell thriller på høyt nivå,» skriver Anne Cathrine Straume i anmeldelsen.
– En imponerende sammenblanding av fortid og nåtid, fiksjon og fakta, uttaler fagjuryen om boka.
Foto: Oktober forlag
Tove Nilsen: «Nede i himmelen»
«Det kan være mange grunner til å lese denne boka. De fleste er mer enn gode nok», skriver Leif Ekle i anmeldelsen.
– Sørgelig og sørgmodig. Tove Nilsen er en god forteller, sier fagjuryen.
Carl Frode Tiller: «Innsirkling II»
«Det finnes ingen i Norge som kan skrive så hjerteskjærende om forhold i familie og mellom nære venner», skriver Knut Hoem om Carl Frode Tillers oppfølger i anmeldelsen.
– Det finnes ingen i Norge som kan skrive så hjerteskjærende om forhold i familie og mellom nære venner, sier fagjuryen.
Hvilken er din favoritt for 2010? Stem her!
Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.
– I det store og hele synes jeg ikke dette er så fryktelig interessant, skriver Mona Pahle Bjerke om utstillingen «Triangel» ved Haugar kunstmuseum i Vestfold.
Norsk Journalistlag går ut av Det internasjonale journalistforbundet
Norsk Journalistlag (NJ) har besluttet å si opp sitt medlemskap i det internasjonale journalistforbundet (IFJ). Det skriver NJ i en pressemelding.
Begrunnelsen er fravær av demokratiske prosesser, og manglende reaksjon overfor det russiske forbundet som har etablert seg i okkuperte regioner i Ukraina.
– Det er en trist dag og en alvorlig beslutning å ta. Vi opplever ikke dette som noen særlig demokratisk organisasjon. Det handler om vår tillit til den politiske delen av organisasjonen, sier NJ-leder Dag Idar Tryggestad til Medier24.