Hopp til innhold

Møt romanprisens lytterjury!

Seks håndplukkede P2-lyttere har hatt hendene fulle med å lese de nominerte bøkene til årets romanpris. Snart kan du høre dem diskutere seg frem til en vinner!

Lytterjuryen for romanprisen 2011

Disse tre kvinnene og tre mennene skal snart bestemme vinneren av P2-lytternes romanpris. Øverst fra venstre: Ingvild Åmot, Rolv Bergesen, Jonathan Storheil Værnes, Ellen Lerberg, Rune Kongsro og Signe-Andrea Henden.

Foto: privat

  • Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.
  • Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

NRK har satt sammen en jury av engasjerte bokelskere som skal kåre vinneren av P2-lytternes romanpris. De har nå fått lest de nominerte bøkene grundig, og lørdag 5. februar kan du høre dem diskutere seg frem til en vinner blant de nominerte på P2.

Rolv Bergesen fra Bergen, kokk

Kokken Rolv
Foto: privat

Hvilken var den første boken du leste? – Det må ha vært en av bøkene om Hardy-guttene. Jeg leste også Hamsuns Mysterier som 12-åring, og den gjorde stort inntrykk.

Hva er din største leseropplevelse? – Første gang jeg leste Bjørneboes Frihetens øyeblikk som 17-, 18-åring. Noen år tidligere leste jeg Syvsoverskens dystre frokost av Tor Åge Bringsværd, og jeg har aldri ledd så mye av en bok noensinne.

Hva skal til for at du glemmer tid og sted når du leser? – At boken slutter å være bok og blir rein tekst, eller musikk, et univers man flytter inn i og har lyst til å bo i. Når dramaet blir så stort at pulsen øker og man glemmer å puste.

Når får du lyst til å hive en bok? – Når språket er klisjeer og plattheter, og bokens innhold ikke er annet enn selvfølgeligheter og dumheter. Kort sagt, bøker som undervurderer meg som leser.

Hvilken bok skulle aldri vært utgitt? – De fleste bøkene av Camilla Läckberg.

Signe-Andrea Henden fra Sogndal, spesialpedagog

Signe-Andrea Henden
Foto: privat

Hvilken var den første boken du leste?Den flyvende banan da jeg var cirka 11 år gammel.

Hva er din største leseropplevelse? – Marilyn French, Sin mors datter, som handler om generasjonene datter– mor– bestemor. Jeg var 22 år da jeg leste den, og var gravid med mitt første barn – en jente. Jeg er også selv en datter, moren min hadde tre søstre og mormor var en viktig person i min oppvekst.

Hva skal til for at du glemmer tid og sted når du leser? – Jeg har store vansker for ikke å være bevisst omgivelsene mine. Dette er jo både en fordel og en ulempe. Så å glemme tid og sted når jeg leser har jeg ikke opplevd, men jeg har mange fine leseopplevelser likevel.

Når får du lyst til å hive en bok? – Jeg ønsker å hive en bok hvis den er for moralistisk, der forfatteren ikke klarer å gjemme hva han/hun mener jeg skal mene, men også bøker som er for beskrivende.

Hvilken bok skulle aldri vært utgitt? – Den boka som aldri skulle vært utgitt er en barnebok som heter Fire høner og ein hane av Lena Landström. Forfatteren har prøvd å få fram viktigheten av likestilling og at hønene må ta ansvar for seg selv, men bommer helt. Boka er overpedagogisk, forutsigbar og kjedelig.

Rune Kongsro fra Oslo, fotograf

Rune Kongsro
Foto: privat

Hvilken var den første boken du leste? – Hvis ikke Ole Jakop på bytur teller, er vel Fluenes herre en av de første jeg kan huske.

Hva er din største leseropplevelse?Min Kamp har vært fantastisk; som å lese det mine største helter i fotografiet fotograferer – ærlig og sårbar.

Hva skal til for at du glemmer tid og sted når du leser? – At teksten har feber. At den er «visuell» og at språket kler historien.

Når får du lyst til å hive en bok? – Når det blir pompøst. Når det blir ord og setninger for ordenes og setningenes skyld. Man ser det så raskt; at det ikke henger sammen.

Hvilken bok skulle aldri vært utgitt? – Jeg er tilhenger av å gi ut mest mulig, men Paulo Coelho burde kanskje gitt ut noen færre titler.

Ingvild Åmot fra Hølonda i Melhus kommune, høgskolelektor ved Dronning Maud Minnes Høgskole for førskolelæreutdanning

Ingvild Åmot
Foto: privat

Hvilken var den første boken du leste? – Jeg har vært opptatt av bøker så lenge jeg kan huske, der Frøken Detektiv var innfallsport til egen leselyst. I sjangeren «voksenbøker» gjorde både Marilyn French og Erica Jong stort inntrykk i tidlig pubertet.

Hva er din største leseropplevelse? – Vanskelig å svare på, det er alltid lettest å tenke på de siste bøkene jeg har lest. Knausgårds En tid for alt var en utrolig sterk opplevelse, og denne høsten har Frode Fanebusts bok Selvbedraget gjort et uutslettelig og ubehaglig inntrykk.

Hva skal til for at du glemmer tid og sted når du leser? – At teksten spinner meg inn i en verden der jeg skaper koblinger mellom innhold og eget levd liv eller egne refleksjoner. Dypest sett handler det om språk og form, om å bli henført av en forteller som har noe på hjertet og som beveger meg.

Når får du lyst til å hive en bok? – Når språket blir for banalt og for forenklet til at jeg opplever å bli grepet og utfordret.

Hvilken bok skulle aldri vært utgitt? – Det kan jeg ikke svare på. Ikke har jeg oversikt nok over alle bøker, og jeg kan ikke stille meg til doms over hva som ikke er godt nok eller ikke egnet. Bøker finner sine lesere.

Jonathan Storheil Værnes fra Oslo, elev ved Foss videregående skole

Jonathan Storheil Værnes
Foto: privat

Hvilken var den første boken du leste?Moro-vers av André Bjerke.

Hva er din største leseropplevelse? – Det er vanskelig å definere den største leseropplevelsen, både fordi lesing kan være så mangt, og fordi det er vanskelig å sette tekster og bøker opp mot hverandre. Samlet sett tror jeg at det må være Samlede dikt av Jens Bjørneboe. Boka har gitt opplevelser og inntrykk av mange slag, men fremfor alt svært gode dikt.

Hva skal til for at du glemmer tid og sted når du leser? – Det må være en fengslende historie som leses ferdig. Et univers i bokform som drar meg ut av min egen virkelighet.

Når får du lyst til å hive en bok? – Når jeg er ferdig med den og innser at historien ikke fortsetter. Som regel føler jeg ikke harme overfor bøker, og hvis jeg misliker en bok kommer det ikke fysisk til uttrykk.

Hvilken bok skulle aldri vært utgitt? – Hvorfor skulle en bok aldri bli utgitt? Det nærmeste jeg kommer vil være Mein Kampf, men jeg tviler på om det hadde utgjort noen forskjell.

Ellen Lerberg fra Oslo, kunsthistoriker ved Nasjonalmuseet

Ellen Lerberg
Foto: privat

Hvilken var den første boken du leste? – Litt usikker, men det kan ha vært fugleboka hos morfar, eller Asbjørnsen og Moes folkeeventyr.

Hva er din største leseropplevelse? Isslottet av Tarjei Vesaas da jeg var cirka tolv, tretten år gammel, og Jenny av Sigrid Undset.

Hva skal til for at du glemmer tid og sted når du leser? – Veldig lite om det er en fascinerende bok.

Når får du lyst til å hive en bok? – Når jeg føler meg lurt av en spekulativ forfatter eller når det er en selvhøytidelig og pompøs forfatter.

Hvilken bok skulle aldri vært utgitt? – Alkymisten av Paulo Coelho.

Hvem får P2-lytternes romanpris i år? Følg med på nrk.no/litteratur og Bok i P2 på Facebook!

Kulturstrøm

  • Tre norske er nominert til Nordisk Råds barn- og ungdomslitteraturpris

    Grøssaren «Udyr» av Ingvild Bjerkeland og høgtlesingsboka «Oskar og eg» av Maria Parr og illustratør Åshild Irgens nominert frå Noreg.

    I tillegg er Saia Stueng frå Karasjok nominert for ungdomsromanen «Hamburgerprinseassa – Eallá dušše oktii» i kategorien for det samiske språkområdet.

    Totalt 14 nordiske biletebøker, barnebøker og ungdomsromanar nominerte til Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris 2024.

    Fleire av dei nominerte tek for seg eksistensielle spørsmål om livet og døden. Eit anna tema som går att er menneska sin relasjon til naturen.

    Vinnaren vert offentleggjort 22. oktober.

    Montasje forfatterportrett Maria Parr og coveret til barneboka Oskar og eg
    Foto: Samlaget/Jula Marie Nagelstad
  • Tungtvann feirer 25-årsjubileum i Operaen

    I år er det 25 år siden Tungtvann slapp sin første EP «Reinspikka Hip Hop».

    Det feirer de med å opptre på Operaen i Oslo.

    15. september blir det nemlig nordnorsk rap på menyen i hovedstadens storstue. Kringkastingsorkestret (KORK) blir også med på feiringen.

    I tillegg er hiphop-profiler som Petter, Jaa9 & OnklP, Lars Vaular, Oscar Blesson, Tyr, Grim Pil og Rambow invitert til jubileet.

    – Med den line-upen vi har så lurer jeg på om operaen er stor nok til å huse oss, sier Jørgen Nordeng i en pressemelding.

    – Sånn rent publikumsmessig, understreker han.

    Nordnorske Tungtvann er regnet for å være de første til å lykkes med rap på norsk.

    – Da vi begynte var det for å bevise at det gikk an. Vi følte at det meste vi hadde hørt av norsk rap ikke hørtes ut som hiphop, sier Nordeng.

    Arrangementet er i regi av Bodø2024.

    – Grunnen til at vi ønsker å gjøre det i Oslo, som den eneste produksjonen vi gjennomfører der, er at dette fenomenet funker på norsk takket være nordlendinger. Da gir det mening å ta det til hovedstaden, forteller programsjef Henrik Sand Dagfinrud

    Tungtvann opptrer på operaen 15. september
    Foto: Tarjei Krogh
  • Fleire artistar droppar Eurovision-arrangement

    Artistane Dotter og Titiyo skulle opptredd i Eurovision Village, men har no trekt seg. Det melder NTB.

    Eurovision Village er det offisielle festivalområdet knytt til Eurovision i Sverige. Der skal det vere fleire konsertar og arrangement frå 4. til 11. mai. Fleire av dei som skal opptre har trekt seg frå arrangementa.

    Bookingansvarleg for Titiyo skriv at «logistiske årsaker» er årsaka til at artisten ikkje speler. Dotter har fått fleire oppfordringar til å boikotte Eurovision på Instagram, fordi Israel deltek, skriv NTB.