Hopp til innhold

Blåskjell og epleterte

Enten du vil overraske en du er glad i eller sprite opp hverdagsmiddagen gjør blåskjell med hvitløk- og persillesmør og hjertelig epleterte susen.

blåskjell
Foto: NRK

Til to personer trenger du:

1 kg blåskjell

2 sjalottløk

3/4 dl tørr hvitvin, eller vann

1 ss olivenolje

Hvitløk og persillesmør:

100 g romtemperert smør

2-3 hvitløkfedd

1 dl hakket persille

saft av 1/4 sitron

Fremgangsmåte: 

Finhakk hvitløk, eventuelt kjør hvitløk og persille raskt sammen i en hurtighakker. Rør sammen smør, hvitløk, persille og sitronsaft. Rull det til en pølse i bakepapir og sett kryddersmøret kaldt. Skyll blåskjellene i kaldt vann. Kast ødelagte skjell og skjell som ikke lukker seg.

Finhakk sjalottløken og fres den raskt i en vid kjele med olivenolje. Legg i skjellene, tilsett vin og legg på lokk. Damp skjellene over sterk varme til de har åpnet seg. Det tar bare noen minutter. Rist på kjelen eller rør om et par ganger for å sikre jevn koking.

Ta av lokket og kast skjell som ikke har åpnet seg. Skjær hvitløk og persillesmøret i biter og dryss det over de varme skjellene. Rør forsiktig rundt og server straks med ferskt, godt brød.

 

LUN EPLETERTE

 

epleterte
Foto: NRK

 

 

Til to personer:

2 plater butterdeig

2-4 epler

50 g kaldt smør, helst usaltet

50 g sukker

2 kuler vaniljeis, karamellis eller en annen variant kjæresten liker godt

Fremgangsmåte:

Kjevle butterdeigen tynn og stikk eller skjær ut to store hjerter. Skrell eplene. Ta ut kjernen, del eplene i to og skjær dem i tynne skiver. Legg hjertebunnene på et stekebrett med bakepapir eller aller helst en bakematte.

Prikk bunnene med en gaffel. Legg epleskivene etter taksteinsprinsippet på bunnene, men ikke legg de helt ut i kanten. Dryss sukker over eplene og legg på tynne skiver smør. Stek epletertene ved 210 grader i 12-15 minutter til de blir karamelliserte. Serveres varme med is.

Tips:

Smør bunnene med et tynt lag vaniljekrem før du legger på epleskivene.

Kulturstrøm

  • «Victoria må dø» vant publikumspris

    Den norske filmen «Victoria må dø» vant publikumsprisen under årets Barnefilmfestival i Kristiansand.

    «Mounted Games» av Karen Houge vant årets pitchekonkurranse og «Smerteterskel» stakk av med prisen for beste kortfilm.

    Festivalsjef Cathrine Sordal forteller i en pressemelding at det har blitt vist 83 filmer fra 42 land under årets festival.

    Barnefilmfestivalen har i år delt ut 10 ulike filmpriser. Her kan du lese om alle vinnerne.

  • Aaron Sorkin skriv «The Social Network»-oppfølgar

    Aaron Sorkin held på med eit manus til det han kallar «ein slags The Social Network-oppfølgar», fordi han meiner Facebook har skulda for storminga av Kongressen i USA 6. januar 2021.

    Det sa Sorkin under ei direktesending av podkasten «The Town». Han vil derimot ikkje seia kvifor han meiner Facebook står bak storminga.

    Sorkin fekk ein Oscar for manuset til dramafilmen The Social Network frå 2010, regissert av David Fincher. Filmen tek for seg oppstarten av Facebook.

    Sorkin har tidlegare sagt at han ønsker å skriva ein oppfølgar som utforskar «den mørke sida» av Facebook, særleg dersom Fincher vil regissere.

    Aaron Sorkin
    Foto: GARY HERSHORN / Reuters