Til to personer trenger du:
1 kg blåskjell
2 sjalottløk
3/4 dl tørr hvitvin, eller vann
1 ss olivenolje
Hvitløk og persillesmør:
100 g romtemperert smør
2-3 hvitløkfedd
1 dl hakket persille
saft av 1/4 sitron
Fremgangsmåte:
Finhakk hvitløk, eventuelt kjør hvitløk og persille raskt sammen i en hurtighakker. Rør sammen smør, hvitløk, persille og sitronsaft. Rull det til en pølse i bakepapir og sett kryddersmøret kaldt. Skyll blåskjellene i kaldt vann. Kast ødelagte skjell og skjell som ikke lukker seg.
Finhakk sjalottløken og fres den raskt i en vid kjele med olivenolje. Legg i skjellene, tilsett vin og legg på lokk. Damp skjellene over sterk varme til de har åpnet seg. Det tar bare noen minutter. Rist på kjelen eller rør om et par ganger for å sikre jevn koking.
Ta av lokket og kast skjell som ikke har åpnet seg. Skjær hvitløk og persillesmøret i biter og dryss det over de varme skjellene. Rør forsiktig rundt og server straks med ferskt, godt brød.
LUN EPLETERTE
Til to personer:
2 plater butterdeig
2-4 epler
50 g kaldt smør, helst usaltet
50 g sukker
2 kuler vaniljeis, karamellis eller en annen variant kjæresten liker godt
Fremgangsmåte:
Kjevle butterdeigen tynn og stikk eller skjær ut to store hjerter. Skrell eplene. Ta ut kjernen, del eplene i to og skjær dem i tynne skiver. Legg hjertebunnene på et stekebrett med bakepapir eller aller helst en bakematte.
Prikk bunnene med en gaffel. Legg epleskivene etter taksteinsprinsippet på bunnene, men ikke legg de helt ut i kanten. Dryss sukker over eplene og legg på tynne skiver smør. Stek epletertene ved 210 grader i 12-15 minutter til de blir karamelliserte. Serveres varme med is.
Tips:
Smør bunnene med et tynt lag vaniljekrem før du legger på epleskivene.