NRK Meny
Normal

Blåskjell og epleterte

Enten du vil overraske en du er glad i eller sprite opp hverdagsmiddagen gjør blåskjell med hvitløk- og persillesmør og hjertelig epleterte susen.

blåskjell
Foto: NRK

Til to personer trenger du:

1 kg blåskjell

2 sjalottløk

3/4 dl tørr hvitvin, eller vann

1 ss olivenolje

Hvitløk og persillesmør:

100 g romtemperert smør

2-3 hvitløkfedd

1 dl hakket persille

saft av 1/4 sitron

Fremgangsmåte: 

Finhakk hvitløk, eventuelt kjør hvitløk og persille raskt sammen i en hurtighakker. Rør sammen smør, hvitløk, persille og sitronsaft. Rull det til en pølse i bakepapir og sett kryddersmøret kaldt. Skyll blåskjellene i kaldt vann. Kast ødelagte skjell og skjell som ikke lukker seg.

Finhakk sjalottløken og fres den raskt i en vid kjele med olivenolje. Legg i skjellene, tilsett vin og legg på lokk. Damp skjellene over sterk varme til de har åpnet seg. Det tar bare noen minutter. Rist på kjelen eller rør om et par ganger for å sikre jevn koking.

Ta av lokket og kast skjell som ikke har åpnet seg. Skjær hvitløk og persillesmøret i biter og dryss det over de varme skjellene. Rør forsiktig rundt og server straks med ferskt, godt brød.

 

LUN EPLETERTE

 

epleterte
Foto: NRK

 

 

Til to personer:

2 plater butterdeig

2-4 epler

50 g kaldt smør, helst usaltet

50 g sukker

2 kuler vaniljeis, karamellis eller en annen variant kjæresten liker godt

Fremgangsmåte:

Kjevle butterdeigen tynn og stikk eller skjær ut to store hjerter. Skrell eplene. Ta ut kjernen, del eplene i to og skjær dem i tynne skiver. Legg hjertebunnene på et stekebrett med bakepapir eller aller helst en bakematte.

Prikk bunnene med en gaffel. Legg epleskivene etter taksteinsprinsippet på bunnene, men ikke legg de helt ut i kanten. Dryss sukker over eplene og legg på tynne skiver smør. Stek epletertene ved 210 grader i 12-15 minutter til de blir karamelliserte. Serveres varme med is.

Tips:

Smør bunnene med et tynt lag vaniljekrem før du legger på epleskivene.

Kulturstrøm

 • Becaye Aw til Global Nights

  Becaye Aw er valgt til festivalmusiker på neste Global Nights festival i overgangen mai/juni 2019 på Sentralen i Oslo. Bacaye har røtter til Fulanifolket, og vokste opp i Dakar i Senegal. Musikken hans er beskrevet som vestafrtikansk blues som kombinerer eldre tradisjoner og moderne musikk.

 • TV-spel fører til turistboom

  Traileren for TV-spelet «Fallout 76» har ført til auka interesse for den amerikanske delstaten Vest-Virginia. Turistsida WVExplorer.com melder til Kotaku at den daglege trafikken har gått frå 2000 daglege besøk til 30 000. Spelet kjem ikkje ut før i november i år, men traileren for spelet har allereie 17 millionar visningar på Youtube.

 • Se høydepunkt fra Grieg-sendingen

  I helga gjennomførte 600 musikere verdens lengste Grieg-konsert! Her er noen av høydepunktene.

  Fikk du ikke med deg det historiske musikkmaratonet? Du kan se alle de 74 opusene i NRK TV.