Blåskjell og epleterte

Enten du vil overraske en du er glad i eller sprite opp hverdagsmiddagen gjør blåskjell med hvitløk- og persillesmør og hjertelig epleterte susen.

blåskjell
Foto: NRK

Til to personer trenger du:

1 kg blåskjell

2 sjalottløk

3/4 dl tørr hvitvin, eller vann

1 ss olivenolje

Hvitløk og persillesmør:

100 g romtemperert smør

2-3 hvitløkfedd

1 dl hakket persille

saft av 1/4 sitron

Fremgangsmåte: 

Finhakk hvitløk, eventuelt kjør hvitløk og persille raskt sammen i en hurtighakker. Rør sammen smør, hvitløk, persille og sitronsaft. Rull det til en pølse i bakepapir og sett kryddersmøret kaldt. Skyll blåskjellene i kaldt vann. Kast ødelagte skjell og skjell som ikke lukker seg.

Finhakk sjalottløken og fres den raskt i en vid kjele med olivenolje. Legg i skjellene, tilsett vin og legg på lokk. Damp skjellene over sterk varme til de har åpnet seg. Det tar bare noen minutter. Rist på kjelen eller rør om et par ganger for å sikre jevn koking.

Ta av lokket og kast skjell som ikke har åpnet seg. Skjær hvitløk og persillesmøret i biter og dryss det over de varme skjellene. Rør forsiktig rundt og server straks med ferskt, godt brød.

 

LUN EPLETERTE

 

epleterte
Foto: NRK

 

 

Til to personer:

2 plater butterdeig

2-4 epler

50 g kaldt smør, helst usaltet

50 g sukker

2 kuler vaniljeis, karamellis eller en annen variant kjæresten liker godt

Fremgangsmåte:

Kjevle butterdeigen tynn og stikk eller skjær ut to store hjerter. Skrell eplene. Ta ut kjernen, del eplene i to og skjær dem i tynne skiver. Legg hjertebunnene på et stekebrett med bakepapir eller aller helst en bakematte.

Prikk bunnene med en gaffel. Legg epleskivene etter taksteinsprinsippet på bunnene, men ikke legg de helt ut i kanten. Dryss sukker over eplene og legg på tynne skiver smør. Stek epletertene ved 210 grader i 12-15 minutter til de blir karamelliserte. Serveres varme med is.

Tips:

Smør bunnene med et tynt lag vaniljekrem før du legger på epleskivene.

Kulturstrøm

  • Får en million for sitt talent

    Sangeren Caroline Wettergreen (32) får Equinors talentstipend for klassiske musikere i 2018. Stipendet, som er på en million kroner, skal være en døråpner for unge norske musikere som ønsker en internasjonal karriere.

  • Prisrekord for Kittelsen-maleri

    Maleriet «Guldhornet», malt av Theodor Kittelsen i 1903, ble i kveld solgt for 12,8 millioner kroner på en auksjon i Oslo. «Guldhornet» betegnes som et av kunstnerens ukjente mesterverk, skriver E24. Maleriet hadde en prisantydning på 4–5 millioner kroner før auksjonen som ble holdt av Blomqvist Kunsthandel. Det dyreste maleriet av Kittelsen som er blitt solgt i Norge tidligere, er akvarellen «Dompap på rimet kvist» som ble solgt for 1,3 millioner kroner i 2002, skriver NTB. NRK TV: Trollskogen som inspirerte Kittelsen.