Bjarne Melgaard-malerier stanset i tollen. Tolletaten: – Kan ikke kalles kunstverk

16 av Bjarne Melgaards malerier er stoppet i tollen på Gardermoen. Tolletaten mener bildene ikke kvalifiserer som kunstverk.

Bjarne Melgaard

STOPPET: Flere av Bjarne Melgaards malerier er stoppet i tollen på Gardermoen.

Foto: Johan Lindeberg

16 store malerier av en av Norges mest sentrale samtidskunstnere, Bjarne Melgaard, er stanset i tollen på Gardermoen. Tolletaten mener bildene ikke kan klassifiseres som kunstverk, til tross for at Melgaard er en av Norges mest kjente samtidskunstnere.

Og de ber Melgaard om å betale 1,3 millioner kroner i moms for å få tilgang til bildene sine.

– Jeg syns det er helt sinnssvakt at det skal komme inn noen konservative krefter og beskrive hva som er kunst eller ikke, når de ikke har kompetanse til dette, sier Melgaard til NRK.

Må være laget for hånd

– Allmennhetens oppfatning av det som er kunst sammenfaller nok ikke med definisjonen av kunst i regelverket, sier kontorsjef hos tolletaten på Gardermoen, Thorbjørn Jacobsen, og legger til:

Thorbjørn Jacobsen, Kontorsjef i Tolletaten

TOLLVESENET: Thorbjørn Jacobsen, kontorsjef i Tolletaten Gardermoen sier at de følger regelverket.

Foto: Tollregion Oslo og Akershus.

– Dersom et maleri skal defineres som et kunstverk, må det være gjennomført for hånd av kunstneren selv. Vi følger regelverket, men er ikke firkanta bare for å være det.

Jacobsen understreker at han ikke kommenterer enkeltsaker, men i tolltolletatens egen begrunnelse står det blant annet:

«Bildet er ikke utført helt for hånd siden lerretet er fremstilt digitalt (avtrykket på lerretet inngår som en del av motivet av oljemaling) og kan derfor tariffmessig ikke anses som et maleri».

1,3 millioner kroner

Ifølge Melgaards advokat, Mads Schjølberg, er maleriene laget av Melgaard for hånd, men på lerretene er det trykket et bilde fra før. Tollvesenet mener derfor at den riktige tollkategorien er «trykksaker» – ikke «kunstverk».

Adovkat Mads Schjølberg

1,3 MILLIONER: Advokat Mads Schjølberg understreker at det er snakk om en momsregning på 1,3 millioner kroner.

Foto: Petter Sommer / NRK

– Kunstverk skal ikke belastes av moms og da blir det veldig viktig hva som faktisk er kunst i forhold til momslovgivningen, sier Schjølberg til NRK.

Tidligere i år representerte Schjølberg kunstneren Marit Følstad og Norske billedkunstnere, i en tilsvarende sak mot tolletaten i Oslo tingrett. I den saken mente tollerne at et kunstverk laget av neonlys måtte kategoriseres som en lampe.

Den gang var det en prinsippsak og et momskrav på 2500 kroner, men for de 16 Melgaard-bildene som selges for 350.000 stykket, er momsregningen på 1,3 millioner, sier han og fortsetter:

– Det som er problemet i denne saken er at tollmyndighetene legger til grunn en langt snevrere forståelse av kunsbegrepet enn det er rom for i dagens regelverk.

– Det er krise

Gard Eiklid i galleri Rod Bianco

KRISE: – Det er krise, sier gallerist Gard Eiklid. I bakgrunnen er to av bildene som ikke ble stoppet av Tollvesenet.

Foto: Petter Sommer / NRK

Det er gallerist Gard Eiklid ved Galleri Rod Bianco i Oslo som venter på bildene. Han er helt avhengig av dem for å kunne fortsette driften av galleriet.

– For meg er dette krise. Jeg har brukt masse penger på å få disse verkene til Norge, sier Eiklid.

Han forklarer at det formelt sett er det Melgaard selv som får momsregningen, men i praksis er det galleriet som må betale.

– Vi kan ikke betale 1,3 millioner og går til retten hvis vi må, sier han.

Kulturstrøm