Hopp til innhold

Kunstner tar omstridt neonskilt til retten

OSLO TINGRETT (NRK): Tollvesenet står fast på at Marit Følstads kunstverk «Anger/Dangerous» er et lysskilt, og ikke en skulptur. I dag møttes partene i retten.

Dangerous/Anger i retten

SKULPTURKRANGEL: I 2013 ble Marit Følstads installasjon «Anger/Dangerous» stoppet i tollen fordi tollvesenet mente det var et lysskilt og dermed momspliktig. Tirsdag møttes partene i retten. Fra venstre styreleder i Norske Billedkunstnere Hilde Tørdal, kunstner Marit Følstad og advokat Mads Schjølberg.

Foto: Gaute Zakariassen / Marit Følstad / NRK

Anders Wilhelmsen

BOKSTAVTRO: Anders Wilhelmsen hos regjeringsadvokaten mener Følstads verk ikke kan kalles en skulptur etter gjeldende regelverk.

Foto: Gaute Zakariassen / NRK
Damien Hirsts «Mother and Child Divided»

Følstads advokat viste i retten blant annet til «Damien Hirsts Mother and Child Divided» som et eksempel på verk som utfordrer skulpturbegrepet.

Foto: Matt Dunham / Ap

– De mener det er et lysskilt, og dermed ikke en del av det utvidede skulpturbegrepet. Dermed må jeg betale merverdiavgift, forklarer bildekunstner Marit Følstad.

I 2013 utformet hun en kunstinstallasjon med ordene «anger» og «dangerous» skrevet i neonbokstaver.

Verket ble montert hos spesialister i England. Da det skulle fraktes til visning i Oslo, ble det stående fast i tollen, og Følstad ble avkrevd moms.

Grunnen? Tollmyndighetene mente verket var et lysskilt, og ikke en kunstinstallasjon.

Damien Hirst og chilinøtter

Kunstnere skal i utgangspunktet ikke betale moms på egne verker, men Følstad og skattemyndighetene har ikke klart å bli enige om hvordan lysskiltet skal klassifiseres.

Følstad mener den ulike praksisen rammer skjevt.

– Folk som jobber med klassiske og eldre uttrykk som maleri og tegning, vil aldri støte på disse problemene fordi Tollvesenet ikke bestrider momsspørsmålet, sier en oppgitt Følstad, som tidligere har tatt lignende kunstverk gjennom tollen uten problemer.

Følstads advokat Mads Schjølberg viste i retten til Damien Hirsts kyr på sprit og Jeff Koons' støpte ballongdyr som eksempler på kunstverk som utfordrer den tradisjonelle oppfatningen av hva en skulptur er.

Han viste også til snacksproduktet chilinøtter, som klassifiseres som et bakverk, selv om det fremstår som en nøtt.

Donate/Dominate, 2010

SLAPP GJENNOM: Følstads neoninstallasjon «Donate/Dominate» fra 2010 slapp gjennom tollen uten problemer.

Foto: Vegard Kleven

– Fremstår ikke som skulptur

Men regjeringsadvokaten, som fører saken for Finansdepartementet, mener myndighetene må forholde seg til lovens bokstav.

– Striden består i om det er en skulptur. Loven har en egen definisjon av kunstverk, deriblant skulpturer. For at dette kunstverket skal være avgiftsfritatt, må det være en skulptur, forteller Anders Wilhelmsen fra regjeringsadvokaten.

– Hvorfor er det ikke en skulptur?

– Fordi det ikke fremstår som en skulptur, og slik staten ser det, mangler de sentrale kjennetegnene på en skulptur.

Wilhelmsen understreker at han ikke bestrider at skiltet er et kunstverk, bare at det faller under regelverkets definisjon av skulptur.

Dangerous/Anger, 2013, Marit Følstad

BLE STANSET: Dangerous/Anger fra 2013 ble regnet som et lysskilt og ikke en kunstinstallasjon.

Foto: Vegard Kleven

– Handler om alle samtidskunstnere

Følstad får støtte av organiasjonen Norske Billedkunstnere, som yter såkalt partshjelp i saken. Styreleder Hilde Tørdal mener saken er viktig for flere av hennes medlemmer.

– Vi mener saken er av prinsipiell art, og omhandler alle samtidskunstnere. Dette gir en konkurransevridende effekt i vårt felt, som er veldig uheldig, sier Tørdal.

Hun sier flere av hennes medlemmer har opplevd lignende problemer. Nå foretar organisasjonen en intern undersøkelse for å avdekke omfanget.

Wilhelmsen medgir at regelverket ikke er helt oppdatert.

– Det er kanskje ikke upresist, men heller utdatert. Det er da også et regelendringsforslag på trappene, der kunstverket vi har å gjøre med i denne saken, vil bli omfattet av lovens definisjon og dermed også avgiftsfritaket.

Kulturstrøm

 • Tidligere NRK-profil Harald Tusberg er død

  Tidligere NRK-profil Harald Tusberg er død, melder VG.

  Tusberg ble 88 år gammel.

  Tusberg jobbet i NRK fra 1961 til 1996, og var blant annet kjent for NRK-programmer som «Smil til det skjulte kamera» i 1960-årene og «Dette er ditt liv» i 1980-årene.

  Tusberg var også forfatter, låtskriver og filmmanuskriptforfatter.

   Harald Tusberg
  Foto: NTB
 • Russisk journalist dømt til 8 år fengsel

  En russisk journalist som protesterte mot Russlands krigføring i Ukraina på TV, har blitt dømt til 8 års fengsel, skriver AFP.

  Journalisten Marina Ovsiannikova ble dømt for å ha spredt falsk informasjon om Russlands væpnede styrker.

  Ovsiannikova skapte overskrifter verden over da hun i mars 2022 stilte med en plakat der det sto «Nei til krig» midt under en nyhetssending. Hun var ansatt som redaktør i den statseide russiske TV-kanalen Kanal 1.

  I juli samme år aksjonerte hun igjen ved å stille seg opp i nærheten av Kreml med en plakat der det sto «Putin er en morder. Soldatene hans er fascister».

  (NRK/NTB)

  Marina Ovsjannikova møter pressa. Rundt ho er det kamera og mikrofonar.
  Foto: AFP
 • 11 vil bli ny teaterdirektør

  11 personar har søkt på stillinga som ny direktør for teater Vestland. Noverande direktør Margunn Grytten Selvik melde i sommar at ho kom til å slutte i jobben sin. No er oppseiingstida snart ute og ny direktør må på plass. Styreleiar Rasmus Mo seier til Firda at det står mellom fire av søkarane som har vore inne til intervju. Blant søkarane er tidlegare administrerande direktør for Stiftinga Musea i Sogn og Fjordane, Kjartan Aa Berge og noverande turnèprodusent for teateret Frida Aven Høstaker.

  Margunn Grytten Selvik
  Foto: Espen Nyttingnes