NRK Meny
Normal

Dommen er falt, dette er ikke et lysskilt

Kunstner Marit Følstad har fått Oslo tingretts medhold i at kunstverket «Anger/Dangerous» er en skulptur, og ikke et lysskilt. Hun slipper dermed å betale merverdiavgift for å ta sitt eget kunstverk gjennom tollen. Staten må betale det det kostet å ta saken til domstolen.

Dangerous/Anger i retten

SKULPTURKRANGEL: I 2013 ble Marit Følstads installasjon «Anger/Dangerous» stoppet i tollen fordi tollvesenet mente det var et lysskilt og dermed momspliktig. For to uker siden møttes partene i retten. Fra venstre styreleder i Norske Billedkunstnere Hilde Tørdal, kunstner Marit Følstad og advokat Mads Schjølberg.

Foto: Gaute Zakariassen / Marit Følstad / NRK

Marit Følstad, som for tiden stiller ut i New York, er strålende fornøyd med dommen, og mener den vil være viktig for langt flere enn bare henne.

– For kunstnere som har hele verden som arbeidsplass er det viktig å slippe å betale moms hver gang vi skal ta våre egne verk hjem til Norge, sier hun.

Det kan jo ikke være sånn at det er en toller som skal avgjøre hvilken pris vi til syvende og sist kan sette på kunstverket. Det er konkurransevridende og urettferdig for samtidskunstnere som bruker utradisjonelle materialer.

Marit Følstad, kunstner

Tingretten har slått fast at toll- og avgiftsdirektoratet må ha en vid definisjon på hva som er kunst, skulptur og installasjoner.

Det er to uker siden Følstad og tollmyndighetene møttes i retten.

– Ikke kunst, men lampe

For tre år siden laget Marit Følstad lysskulpturen «Anger/Dangerous», med de to ordene skrevet med neonbokstaver. Verket ble fullført på et verksted i London, men da Følstad skulle ta det hjem gjennom tollen, fikk hun problemer.

I utgangspunktet skal ikke kunstnere betale merverdiavgift når de tar egne kunstverk gjennom tollen, men i dette tilfellet mente tollerne at kunstverket var en lampe, ikke en kunstinstallasjon, og Følstad måtte betale moms.

– Summen ikke viktig

Det handler ikke om noe stort beløp, men Marit Følstad er kunstner og selvstendig næringsdrivende. – Jeg driver ikke med lamper, sier hun.

Marit Følstad

LYSKUNST: Marit Følstads palett er i neon.

Foto: Tone Staude / NRK

– Vi kan jo ikke ha det sånn at den enkelte toller må til med leksikon og utdaterte regler for å avgjøre hva som er kunst

For norske samtidskunstnere er avgjørelsen viktig. Kunstneren har derfor fått støtte av organiasjonen Norske Billedkunstnere, NBK, som partshjelp i saken.

Hittil har loven om merverdiavgift gitt tollvesenet makten til å definere kunsten som passerer tollen.

– Tollvesenets snevnre syn på hva som er en skulptur, og dermed kunst, har rammet et betydelig antall samtidskunstnere de siste årene, sier Følstads advokat, Mads Schjølberg.

I rettssaken mellom henne og staten, sa Anders Wilhelmsen hos regjeringsadvokaten, at Følstads verk ikke kunne kalles en skulptur etter gjeldende regelverk.

Dommen fra tingretten gir kunstneren og NBK medhold , og staten må betale saksomkostningene.

Helt til Høyesterett?

Wilhelmsen kommenterer dommen slik:

– Jeg kan bare konstatere at tingretten ikke er enig med staten, og at vi skal ta stilling til en eventuell anke innen fristen på en måned.

– Vi kommer til å ta saken helt til Høyesterett om nødvendig, sier Marit Følstad.

– Handler om alle samtidskunstnere

Norske Billedkunstnere, NBK, mener saken er av prinsipiell art, og omhandler alle samtidskunstnere. – Vi ser dommen som en seier, og håper vi i fremtiden kan gå i dialog med tollvesenet om å gi kunstfaglig bistand til avgjørelsene om hva som er kunst, sier fungerende styreleder i NBK, Tanja Sæter.

Organisasjonen foretar en intern undersøkelse for å avdekke omfanget av problemet blant medlemmene. Kulturdepartementet arbeider med nye regler og definisjoner for kunstverk.

Kulturstrøm

 • Becaye Aw til Global Nights

  Becaye Aw er valgt til festivalmusiker på neste Global Nights festival i overgangen mai/juni 2019 på Sentralen i Oslo. Bacaye har røtter til Fulanifolket, og vokste opp i Dakar i Senegal. Musikken hans er beskrevet som vestafrtikansk blues som kombinerer eldre tradisjoner og moderne musikk.

 • TV-spel fører til turistboom

  Traileren for TV-spelet «Fallout 76» har ført til auka interesse for den amerikanske delstaten Vest-Virginia. Turistsida WVExplorer.com melder til Kotaku at den daglege trafikken har gått frå 2000 daglege besøk til 30 000. Spelet kjem ikkje ut før i november i år, men traileren for spelet har allereie 17 millionar visningar på Youtube.

 • Se høydepunkt fra Grieg-sendingen

  I helga gjennomførte 600 musikere verdens lengste Grieg-konsert! Her er noen av høydepunktene.

  Fikk du ikke med deg det historiske musikkmaratonet? Du kan se alle de 74 opusene i NRK TV.