Hopp til innhold

Billigere e-bøker skal gi mer penger til forfatterne

Bokhandelen ePorten.no ønsker å øke e-boksalget ved å senke prisene til en tredjedel, samt gi forfatterne en større del av inntektene.

E-bok

NYSATSING: – Dette blir en portal for såkalt selvpublisering. Vi har fått henvendelser fra flere titalls forfattere som sier at de er interesserte, både etablerte og uetablerte, sier eier Hans Jørgen Nygårdshaug om ePorten.no til Klassekampen.

Foto: Lars Tore Endresen / NRK

E-bøker utgjorde kun 0,4 prosent av det norske boksalget i 2013. Nå skriver Klassekampen at en ny nettbokhandel, ePorten.no, skal bidra til å øke salget.

Portalen gir forfattere muligheten til å selge egne bøker uten forlag og bokhandelkjeder.

– Dette blir en portal for såkalt selvpublisering. Vi har fått henvendelser fra flere titalls forfattere som sier at de er interesserte, både etablerte og uetablerte, sier eier Hans Jørgen Nygårdshaug til Klassekampen.

En tredjedel av prisen

Bokprisene senkes, men vil samtidig gi forfatterne høyere fortjeneste enn de har ved standardiserte forlagsavtaler. En e-bok som selges for 270 kroner på dagens e-bokmarked, vil kunne selges for omtrent 85 kroner på ePorten, står det på ePortens nettsider.

– Vi vil gjøre det vi kan for å holde kommisjonen på lavest mulig nivå, trolig blir den et sted mellom 10 og 15 prosent. Forfattere som trenger bistand til å utforme cover og formatere teksten, må betale et tillegg. Uansett vil forfatterne få en langt høyere royalty enn normalkontraktens 28 prosent, sier Hans Jørgen Nygårdshaug til avisen.

Nettstedet har han utviklet i samarbeid med en studiekollega ved Institutt for informatikk på Universitetet i Oslo

Forfatterne Gunn Marit Nisja, Jørgen Jæger og Jan-Erik Fjell har allerede gjort bøkene sine tilgjengelige på nettstedet.

– Avhengig av å tjene penger på yrket

Portal-gründeren er sønn av forfatteren Gert Nygårdshaug, som i flere år har jobbet for at forfattere skal ha større råderett over eget innkomme.

– Det er ikke til å komme forbi at man er avhengig av å tjene penger på yrket som man har valgt. Og da kan man ikke se bort fra teknologiske løsninger som gjør det mulig å oppnå en langt bedre fortjeneste. Den tekniske biten har jeg riktignok ingen peiling på, det må du snakke med sønnen min om, sier forfatteren Gert Nygårdshaug til Klassekampen.

Gert Nygårdshaug

PÅ NETT: Forfatter Gert Nygårdshaug solgte flere bøker på sine egne nettsider enn via kanalene til forlaget og bokhandlerne da han ga ut sin siste bok, «Pergamentet».

Foto: Hilde Bjørnskau / NRK

Forfatteren har tidligere gjort flere av sine verker tilgjengelige på egne nettsider. Hans siste bok, «Pergamentet», solgte over 1000 som e-bok.

– Ikke sikret suksess

Selv om dette er interessant, sier det seg ikke selv at dette blir en suksess. Ved selvpublisering har den enkelte forfatteren ansvaret for utgivelsen, og det kan gis ut bøker av dårlig kvalitet. Om portalen lykkes, får forfatterne en annen måte å publisere på, leserne får bøker til en god pris, og salget av norske e-bøker ivaretas, mener kulturkommentator i NRK, Agnes Moxnes.

– Gert Nygårdshaug har vært mye frustrert gjennom sin karriere, så det går nok an å tolke dette som hans "utspekulerte hevn". Så får vi se hvor søt den blir, sier Moxnes.

Kulturstrøm

  • Girl in Red med historisk milepæl

    Ho er den første norske kvinnelege artisten som har fått éin milliard strøymingar på ein song på strøymetenesta Spotify.

    Det er låten «we fell in love in october» som har bikka éin milliard, ifølgje VG. Låten blei gjeve ut i 2018.

    Marie Ulven Ringheim, som ho eigentleg heiter, seier til avisa at ho synest det er veldig gøy at ei låt som ho har skrive, produsert, miksa og mastra har resonnert så mykje.

    Girl in Red
    Foto: ANNA KURTH / AFP
  • «Victoria må dø» vant publikumspris

    Den norske filmen «Victoria må dø» vant publikumsprisen under årets Barnefilmfestival i Kristiansand.

    «Mounted Games» av Karen Houge vant årets pitchekonkurranse og «Smerteterskel» stakk av med prisen for beste kortfilm.

    Festivalsjef Cathrine Sordal forteller i en pressemelding at det har blitt vist 83 filmer fra 42 land under årets festival.

    Barnefilmfestivalen har i år delt ut 10 ulike filmpriser. Her kan du lese om alle vinnerne.

  • Aaron Sorkin skriv «The Social Network»-oppfølgar

    Aaron Sorkin held på med eit manus til det han kallar «ein slags The Social Network-oppfølgar», fordi han meiner Facebook har skulda for storminga av Kongressen i USA 6. januar 2021.

    Det sa Sorkin under ei direktesending av podkasten «The Town». Han vil derimot ikkje seia kvifor han meiner Facebook står bak storminga.

    Sorkin fekk ein Oscar for manuset til dramafilmen The Social Network frå 2010, regissert av David Fincher. Filmen tek for seg oppstarten av Facebook.

    Sorkin har tidlegare sagt at han ønsker å skriva ein oppfølgar som utforskar «den mørke sida» av Facebook, særleg dersom Fincher vil regissere.

    Aaron Sorkin
    Foto: GARY HERSHORN / Reuters