Billigere e-bøker skal gi mer penger til forfatterne

Bokhandelen ePorten.no ønsker å øke e-boksalget ved å senke prisene til en tredjedel, samt gi forfatterne en større del av inntektene.

E-bok

NYSATSING: – Dette blir en portal for såkalt selvpublisering. Vi har fått henvendelser fra flere titalls forfattere som sier at de er interesserte, både etablerte og uetablerte, sier eier Hans Jørgen Nygårdshaug om ePorten.no til Klassekampen.

Foto: Lars Tore Endresen / NRK

E-bøker utgjorde kun 0,4 prosent av det norske boksalget i 2013. Nå skriver Klassekampen at en ny nettbokhandel, ePorten.no, skal bidra til å øke salget.

Portalen gir forfattere muligheten til å selge egne bøker uten forlag og bokhandelkjeder.

– Dette blir en portal for såkalt selvpublisering. Vi har fått henvendelser fra flere titalls forfattere som sier at de er interesserte, både etablerte og uetablerte, sier eier Hans Jørgen Nygårdshaug til Klassekampen.

En tredjedel av prisen

Bokprisene senkes, men vil samtidig gi forfatterne høyere fortjeneste enn de har ved standardiserte forlagsavtaler. En e-bok som selges for 270 kroner på dagens e-bokmarked, vil kunne selges for omtrent 85 kroner på ePorten, står det på ePortens nettsider.

– Vi vil gjøre det vi kan for å holde kommisjonen på lavest mulig nivå, trolig blir den et sted mellom 10 og 15 prosent. Forfattere som trenger bistand til å utforme cover og formatere teksten, må betale et tillegg. Uansett vil forfatterne få en langt høyere royalty enn normalkontraktens 28 prosent, sier Hans Jørgen Nygårdshaug til avisen.

Nettstedet har han utviklet i samarbeid med en studiekollega ved Institutt for informatikk på Universitetet i Oslo

Forfatterne Gunn Marit Nisja, Jørgen Jæger og Jan-Erik Fjell har allerede gjort bøkene sine tilgjengelige på nettstedet.

– Avhengig av å tjene penger på yrket

Portal-gründeren er sønn av forfatteren Gert Nygårdshaug, som i flere år har jobbet for at forfattere skal ha større råderett over eget innkomme.

– Det er ikke til å komme forbi at man er avhengig av å tjene penger på yrket som man har valgt. Og da kan man ikke se bort fra teknologiske løsninger som gjør det mulig å oppnå en langt bedre fortjeneste. Den tekniske biten har jeg riktignok ingen peiling på, det må du snakke med sønnen min om, sier forfatteren Gert Nygårdshaug til Klassekampen.

Gert Nygårdshaug

PÅ NETT: Forfatter Gert Nygårdshaug solgte flere bøker på sine egne nettsider enn via kanalene til forlaget og bokhandlerne da han ga ut sin siste bok, «Pergamentet».

Foto: Hilde Bjørnskau / NRK

Forfatteren har tidligere gjort flere av sine verker tilgjengelige på egne nettsider. Hans siste bok, «Pergamentet», solgte over 1000 som e-bok.

– Ikke sikret suksess

Selv om dette er interessant, sier det seg ikke selv at dette blir en suksess. Ved selvpublisering har den enkelte forfatteren ansvaret for utgivelsen, og det kan gis ut bøker av dårlig kvalitet. Om portalen lykkes, får forfatterne en annen måte å publisere på, leserne får bøker til en god pris, og salget av norske e-bøker ivaretas, mener kulturkommentator i NRK, Agnes Moxnes.

– Gert Nygårdshaug har vært mye frustrert gjennom sin karriere, så det går nok an å tolke dette som hans "utspekulerte hevn". Så får vi se hvor søt den blir, sier Moxnes.

Kulturstrøm