7 gode barneboktips

Nysgjerrighet på verden preger bøkene for barn så langt i år. Vi anbefaler et knippe utforskende og morsomme bildebøker og dessuten spennende serielitteratur for de som kan lese selv.

Leseløve

Har du en liten leseløve hjemme? Her får du syv gode lesetips til barn.

Foto: David Goehring / Flickr / Creative Commons

«Pappaer overalt» av Kaia Nyhus Dahle

Kaia Dahle Nyhus Pappaer overalt

Bildebok

Man kan samle på alt. Til og med pappaer. Vår lille jeg-forteller har ingen pappa selv, men systematiserer og kategoriserer alle pappaer han ser. Det blir det både såre og humoristiske karakteristikker ut av. Kaia Dahle Nyhus er en ekspressiv illustratør med originale innfallsvinkler til allmenne erfaringer.

«Mulegutten» av Øyvind Torseter

Øyvind Torseter

Bildebok for barn - og voksne

Fortellingen bygger på folkeeventyret om risen som ikke hadde noe hjerte på seg. Øyvind Toreseter fabulerer over en klassisk fortelling. Ekstra morsomt blir det om du har hørt eventyret fra før. Nysgjerrighet, eventyrlyst og mot preger den unge prinsen som rir ut for å redde sine brødre. Nysgjerrighet er en betegnelse som også kan brukes på Øyvind Torseter selv - resultatet er en fantastisk flott bildebok som både barn og voksne vil begeistres over.

«Morkels alfabet» av Stian Hole

Stian Hole: Morkels alfabet

Bildebok

Anna oppdager at noen legger lapper på jordet. Kan det være Morkel, gutten som nesten aldri er på skolen? Forunderlig fortelling om vennskap, språk og om å bry seg om noe(n). Stian Hole har skapt en helt egen genre med sine poetiske barneportretter der datamanipulasjon av faktiske fotografier er et grunnelement. På sitt beste (og det er det for det meste) blir det nydelig, på sitt nestbeste merkelig sterilt.

En sakte-bok som åpner sansene.

«Eksperimentet» av Harald Nortun

Harald Nortun: Eksperimentet

Roman for barn mellom 8 og 12 år

Må en gutt være gutt og en jente en jente? Hva skjer når tvillingene Amund og Amanda bytter roller? De greier å lure både besteforeldrene og nye sommervenner. Men omverdenens forventninger til deg er vidt forskjellige ettersom du er gutt eller jente, det får særlig Amund erfare. Det blir pinlig, spennende - og til slutt uutholdelig å holde på løgnen. Eksperimentet gir barn nye perspektiver på begrepet som kjønn, identitet og frihet.

«Clue-serien» av Jørn Lier Horst

Jørn Lier Horst: "Rivertongåten"

Krim for barn mellom 8 og 12 år

Selv om bøkene i denne serien henger sammen, kan de godt leses hver for seg. Den siste boken i rekken, Rivertongåten , byr på mer dramatikk enn de tidligere bøkene. Det blir både skummelt og farlig. Jørn Lier Horst løfter hver gang frem et etisk dilemma eller en filososfisk utfordring - noe som inspirerer unge lesere til kritisk tenkning.

«Villheks-serien» av Lene Kaaberbøl

Lene Kaaberbøl Atterkomaren

Fantasy for barn mellom 8 og 12 år

Medrivende historier om Clara, som oppdager at hun har uante krefter og flytter inn i et farlig og utfordrende magisk univers. Årets bok, «Atterkomaren», er den siste i serien - som gis ut parallelt på bokmål og nynorsk. I motsetning til Horsts bøker kan de ikke leses hver for seg, men henger nøye sammen. Lene Kaaberbøl har også skrevet bøkene om Skammarens dotter og er en av Nordens fremste forfattere av fantasy for barn. Bøkene er oversatt av Øystein Rosse.

«Nysgjerrig på... Havdypet» av Marianne Løken og Espen Friberg (ill.)

Marianne Løken: Havdypet

Faktabok for barn mellom 8 og 14 år

Inviterende og flott faktabok! Teksten er delt opp i små avsnitt med titler som "Fleip eller fakta", "Livstruende tsunami", "Jakten på klodens første dyr" eller "Havforskernes fremtidsdrømmer". Vitenskapelige fakta alternerer med anekdoter, myter og rekord-registreringer. Svært appetittvekkende med sjeldne fotografier og spreke illustrasjoner. «Nysgjerrig på...» er en fagbokserie som er utgitt i samarbeid med Nysgjerrigper i Norges forskningsråd.

Kulturstrøm

 • Kjøper Rembrandt for kjempesum

  Nederlandske myndigheter har satt av 175 millioner euro for å kjøpe inn et svært viktiktig malleri av Rembrandt.

  Det informerte Utdanningsdepartementet parlamentet om på onsdag.

  Bildet det er snakk om er et malleri fra 1636, som for tiden er i Rothschild-familens eie.

   Rembrandt fra 1636
 • Dagny og Astrid S samarbeider

  De suksessrike norske popartistene samarbeider om låten «Pretty», som slippes senere denne uken. Ifølge VG forteller Dagny i et nyhetsbrev at sangen skal figurere i en romantisk Hollywood-komedie ved navn «The Hating Game», med Lucy Hale og Austin Stowell i hovedrollene.

  Astrid S og Dagny
  Foto: FRED JONNY / FRED JONNY