Hopp til innhold

Berlin-pris til norsk filmfotograf

Norske Sturla Brandth Grøvlen kunne lørdag ta hjem Sølvbjørnen for kameraføringen på den tyske filmen Victoria. Bak prisprestasjonen ligger tre uker med nitid øving.

Sturla Brandth Grøvlen med Sølvbjørnen for beste foto

NORSK SEIER: Sturla Brandth Grøvlen med Sølvbjørnen lørdag kveld. – Selv styntes han det var mest rart å høre filmregissør Darren Aronofsky si navnet hans.

Foto: Joerg Carstensen / DPA

– Det var rimelig surrealistisk å høre Darren Aronofsky (regissøren bak bl.a. Noah og Black Swan, journ.anm.) prøve å stamme frem navnet mitt, forteller filmfotograf Sturla Brandth Grøvlen via Skype.

Lørdag fikk trønderen selveste Sølvbjørnen for fotoarbeidet på den tyske filmen Victoria.

Krevende innspilling

Filmen, med regi av Sebastian Schipper, er spilt inn i en eneste tagning, uten et eneste klipp. Det var en krevende, men interessant prosess, forteller Grøvlen.

– Vi øvde på å gjøre det i tre uker, og deretter filmet vi hele filmen tre ganger.

Selv om de øvde grundig på opptakene på forhånd, var det en rekke usikkerhetsmomenter.

– Man trener, øver seg, prøver å legge en god plan sånn at det ikke går galt, men til syvende og sist visste vi ikke om det kom til å fungere. Mange ting kunne skje underveis, og det meste er improvisert frem.

Måtte holde fulle russere unna

Under innspillingen av én av scenene holdt det på å gå galt da forbipasserende ville gripe inn.

– Det var en scene i filmen der den ene av guttene får et panikkanfall, og to fulle russere kom gående og trodde det var ekte, og ville hjelpe. Det ville ødelagt scenen fullstendig hvis de hadde brutt inn, men regissøren klarte å overbevise dem om at det bare var en film, forteller Grøvlen.

Victoria er ventet å komme på norske kinoer i løpet av året.

Kulturstrøm

  • Céline Dion gjør comeback i OLs åpningsseremoni

    Arrangørene av sommer-OL i Paris bekreftet fredag at den canadiske artisten Céline Dion skal opptre under åpningsseremonien.

    Arrangørene har tidligere hintet om at den internasjonale popdronningen skulle opptre, men først fredag kveld ble det offisielt bekreftet, melder CNN.

    Céline Dion slutter seg dermed til Lady Gaga og den fransk-maliske artisten Aya Nakamura på scenen. Hun forventes å synge «L'Hymne à L'amour» – en hyllest til den franske legenden Edith Piaf.

    55-åringen måtte tidligere i år avlyse sin verdensturné fordi hun er rammet av sykdommen «stiff person syndrome», en svært sjelden, nevrologisk sykdom.

    Opptredenen i Paris er Dions første siden hun fikk diagnosen.

    (©NTB)

    Celine Dion begins world tour in her hometown
    Foto: ALICE CHICHE / AFP
  • Sendes på hemmelig oppdrag

    – Regissør Guy Ritchie er tydelig inspirert av klassiske «men-on-a-mission»-filmer. (...) Hans «The Ministry of Ungentlemanly Warfare» er løst basert på sanne figurer og hendelser under andre verdenskrig, men Ritchie behandler historien som en enkel machofantasi med tvilsom logikk og glimt i øyet, skriver filmkritiker Birger Vestmo.