Berlin-pris til norsk filmfotograf

Norske Sturla Brandth Grøvlen kunne lørdag ta hjem Sølvbjørnen for kameraføringen på den tyske filmen Victoria. Bak prisprestasjonen ligger tre uker med nitid øving.

Sturla Brandth Grøvlen med Sølvbjørnen for beste foto

NORSK SEIER: Sturla Brandth Grøvlen med Sølvbjørnen lørdag kveld. – Selv styntes han det var mest rart å høre filmregissør Darren Aronofsky si navnet hans.

Foto: Joerg Carstensen / DPA

– Det var rimelig surrealistisk å høre Darren Aronofsky (regissøren bak bl.a. Noah og Black Swan, journ.anm.) prøve å stamme frem navnet mitt, forteller filmfotograf Sturla Brandth Grøvlen via Skype.

Lørdag fikk trønderen selveste Sølvbjørnen for fotoarbeidet på den tyske filmen Victoria.

Krevende innspilling

Filmen, med regi av Sebastian Schipper, er spilt inn i en eneste tagning, uten et eneste klipp. Det var en krevende, men interessant prosess, forteller Grøvlen.

– Vi øvde på å gjøre det i tre uker, og deretter filmet vi hele filmen tre ganger.

Selv om de øvde grundig på opptakene på forhånd, var det en rekke usikkerhetsmomenter.

– Man trener, øver seg, prøver å legge en god plan sånn at det ikke går galt, men til syvende og sist visste vi ikke om det kom til å fungere. Mange ting kunne skje underveis, og det meste er improvisert frem.

Måtte holde fulle russere unna

Under innspillingen av én av scenene holdt det på å gå galt da forbipasserende ville gripe inn.

– Det var en scene i filmen der den ene av guttene får et panikkanfall, og to fulle russere kom gående og trodde det var ekte, og ville hjelpe. Det ville ødelagt scenen fullstendig hvis de hadde brutt inn, men regissøren klarte å overbevise dem om at det bare var en film, forteller Grøvlen.

Victoria er ventet å komme på norske kinoer i løpet av året.

Kulturstrøm

  • Houellebecq: Min siste opptreden

    Den litterære stjernen Michel Houellebecq annonserte i dag på Louisiana Litteraturfestival at dette blir hans siste sceneopptreden noensinne. Festivalen har prøvd å få ham på besøk i ti år, og med dette unike besøket i Norden vil sette stopp for sceneopptredener. Han svarte i dag på spørsmål sendt inn fra publikum, for å slippe til sjenerte personer.

    Michel Houellebecq på Louisianna litteraturfestival
    Foto: Siss Vik / NRK
  • Første trailer for Star Wars-serie

    Den første TV-serien frå Star Wars-universet kjem ut i november i år. Han har fått namnet «The Mandalorian» og har chilenaren Pedro Pascal (kjent frå Game of Thrones) i hovudrolla. Serien kjem ut på Disneys nye strøymeteneste, Disney+.