Berlin-pris til norsk filmfotograf

Norske Sturla Brandth Grøvlen kunne lørdag ta hjem Sølvbjørnen for kameraføringen på den tyske filmen Victoria. Bak prisprestasjonen ligger tre uker med nitid øving.

Sturla Brandth Grøvlen med Sølvbjørnen for beste foto

NORSK SEIER: Sturla Brandth Grøvlen med Sølvbjørnen lørdag kveld. – Selv styntes han det var mest rart å høre filmregissør Darren Aronofsky si navnet hans.

Foto: Joerg Carstensen / DPA

– Det var rimelig surrealistisk å høre Darren Aronofsky (regissøren bak bl.a. Noah og Black Swan, journ.anm.) prøve å stamme frem navnet mitt, forteller filmfotograf Sturla Brandth Grøvlen via Skype.

Lørdag fikk trønderen selveste Sølvbjørnen for fotoarbeidet på den tyske filmen Victoria.

Krevende innspilling

Filmen, med regi av Sebastian Schipper, er spilt inn i en eneste tagning, uten et eneste klipp. Det var en krevende, men interessant prosess, forteller Grøvlen.

– Vi øvde på å gjøre det i tre uker, og deretter filmet vi hele filmen tre ganger.

Selv om de øvde grundig på opptakene på forhånd, var det en rekke usikkerhetsmomenter.

– Man trener, øver seg, prøver å legge en god plan sånn at det ikke går galt, men til syvende og sist visste vi ikke om det kom til å fungere. Mange ting kunne skje underveis, og det meste er improvisert frem.

Måtte holde fulle russere unna

Under innspillingen av én av scenene holdt det på å gå galt da forbipasserende ville gripe inn.

– Det var en scene i filmen der den ene av guttene får et panikkanfall, og to fulle russere kom gående og trodde det var ekte, og ville hjelpe. Det ville ødelagt scenen fullstendig hvis de hadde brutt inn, men regissøren klarte å overbevise dem om at det bare var en film, forteller Grøvlen.

Victoria er ventet å komme på norske kinoer i løpet av året.

Kulturstrøm

 • Blogger Annijor bytter forlag

  Blogger og forfatter Anniken Jørgensen, kjent som Annijor, gir ut sin neste bok på Gyldendal Forlag. Jørgensens bokdebut «En natt til» kom ut i 2018 på forlaget Panta i et totalt opplag på over 40 000. En person som var navngitt i boka begjærte først at forlaget skulle trekke boka tilbake, men partene kom til enighet før rettssak. Den nye boka blir en dannelsesroman om en 23-åring som sliter med angst, ifølge forlaget.

  Anniken Jørgensen
  Foto: Kaja Marie Andreassen / NRK
 • På liste over truede kulturminner

  Y-blokken i regjeringskvartalet er for andre gang på listen over Europas viktigste truede kulturminner, av kulturvernorganisasjonen Europa Nostra, skriver Aftenposten. Y-blokken som er vedtatt skal rives, har blant annet et kunstverk av Pablo Picasso integrert i fasaden. (NTB)

  Y-blokken / Y-blokka har adresse Akersgata 44 og ligger delvis over Arne Garborgs plass. Bygningen har navn etter Y-formen
  Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
 • Kunne aldri blitt vist

  Programlederen kunne aldri ha snakket om temaer som vold mot kvinner på TV før statsminister og fredsprisvinner Abiy Ahmed kom til makten i Etiopia. Det forteller Beza Tegafaw (til venstre) til NRK.