Berlin-pris til norsk filmfotograf

Norske Sturla Brandth Grøvlen kunne lørdag ta hjem Sølvbjørnen for kameraføringen på den tyske filmen Victoria. Bak prisprestasjonen ligger tre uker med nitid øving.

Sturla Brandth Grøvlen med Sølvbjørnen for beste foto

NORSK SEIER: Sturla Brandth Grøvlen med Sølvbjørnen lørdag kveld. – Selv styntes han det var mest rart å høre filmregissør Darren Aronofsky si navnet hans.

Foto: Joerg Carstensen / DPA

– Det var rimelig surrealistisk å høre Darren Aronofsky (regissøren bak bl.a. Noah og Black Swan, journ.anm.) prøve å stamme frem navnet mitt, forteller filmfotograf Sturla Brandth Grøvlen via Skype.

Lørdag fikk trønderen selveste Sølvbjørnen for fotoarbeidet på den tyske filmen Victoria.

Krevende innspilling

Filmen, med regi av Sebastian Schipper, er spilt inn i en eneste tagning, uten et eneste klipp. Det var en krevende, men interessant prosess, forteller Grøvlen.

– Vi øvde på å gjøre det i tre uker, og deretter filmet vi hele filmen tre ganger.

Selv om de øvde grundig på opptakene på forhånd, var det en rekke usikkerhetsmomenter.

– Man trener, øver seg, prøver å legge en god plan sånn at det ikke går galt, men til syvende og sist visste vi ikke om det kom til å fungere. Mange ting kunne skje underveis, og det meste er improvisert frem.

Måtte holde fulle russere unna

Under innspillingen av én av scenene holdt det på å gå galt da forbipasserende ville gripe inn.

– Det var en scene i filmen der den ene av guttene får et panikkanfall, og to fulle russere kom gående og trodde det var ekte, og ville hjelpe. Det ville ødelagt scenen fullstendig hvis de hadde brutt inn, men regissøren klarte å overbevise dem om at det bare var en film, forteller Grøvlen.

Victoria er ventet å komme på norske kinoer i løpet av året.

Kulturstrøm

 • Årets musikkjournalistikk kåret

  Mari Brenna Vollan fra Klassekampen mottok under By:larm-festivalen fredag prisen «Årets musikkjournalistikk» for sin graveserie om musikkbransjen, «Lønnskamp om spotlyset». Her blir det blant annet avslørt hvordan mange musikere i bransjen må leve med lave honorarer og dårlige vilkår. Prisen ble delt ut av direktøren for Fritt Ord, Knut Olav Almås (NTB).

 • Koronaviruset stopper band

  Mustafa Santic Trio fra Bosnia avlyser konserten på Balkanfest i Trondheim i helga. Bosniske myndigheter har varslet mulig stenging av grensene på grunn av koronaviruset. Jungeltelegrafen sender direkte på P2 lørdag, og melder at den greske folkemusikeren Oluf Dimitri Røe «stiller som superreserve».

  Mustafa Santic
  Foto: / Balkanfest
 • Hør OnklP live i Kulturstripa

  Litt eldre, litt klokere og for første gang på 15 år gir OnklP ut nytt soloalbum, «Pål Tøien». – Det er en slags oppsummering og status for nå. Jeg har måttet gå gjennom en del følelser, forteller OnklP til Kulturstripa, der han også spiller live.

  OnklP