Hopp til innhold

Krever penger for å la folk se Banksy

New York-beboere krever penger av nysgjerrige personer som vil se de siste verkene til den britiske gatekunstneren Banksy.

Dekker til Banksy-kunst

Denne beboeren i New York-bydelen Brooklyn dekker til Banksy-kunst, og sammen med sine venner krever han 120 kroner for å la folk se det eller ta bilde av det.

Foto: Skjermdump: Instagram

Den hemmelighetsfulle kunstneren, som aldri har latt seg identifisere, jobber for tiden i New York City, og har lovet å lage og avdekke et nytt kunstverk hver dag i oktober i prosjektet «Better Out Than In».

Banksy legger ut bilder av sine ferskeste verk på sin hjemmeside, men røper ikke noen gateadresse for hvor man kan finne dem.

Banksy-entusiaster snuser opp hvor verkene er, og legger ut mer informasjon, som bilder, video og gateadresser på Twitter, Instagram og Facebook.

Interessen for kunsten hans er sterk, og skuelystne valfarter til stedene hvor han har prestert sine verk.

Men kunstverkene hans blir ikke stående i bybildet til evig tid. New Yorks egne graffitifolk er ikke alltid like glad for at Banksy maler i «deres» områder, og de første Banksy-verkene ble raskt tagget ned og erstattet av andre signaturer.

Samtidig har enkelte av bildene til Banksy raskt blitt hugget ut av murveggen med hammer og meisel av folk som vil ha med seg kunsten hjem.

Verdien på en original Banksy kan være skyhøy, og kjendiser som Brad Pitt og Angelina Jolie har betalt millioner av dollar for Banksys kunstverk.

Tok 120 kroner for å se Banksy

Torsdag fant en gjeng Brooklyn-beboere ut at de ville ha sin del av kaka da kolonner med gule taxier strømmet til det slitne nabolaget deres med folk som ønsket å se det siste verket til Banksy, melder Gawker.

De lokale dekket til kunstverket og avkrevde penger fra dem som ville se motivet: En bever malt på en vegg, som så ut til å ha felt det avbrukne gateskiltet som lå i gata.

Banksy på Instagram

Instagram er et essensielt verktøy for Banksy-fans som vil se kunstverkene før de blir ødelagt eller forsvinner.

Foto: Faksimile: Instagram

En av beboerne forteller at de lokale tok 20 dollar for å la folk se på bildene, og at de blokkerte utsikten for andre som ønsket å ta bilde uten å betale. De har også voktet verket, slik at ingen skal kunne hugge beveren ut av veggen.

Kan miste uskylden

At kunsten igjen skal tilhøre de på gata, tolkes som å være helt i Banksys ånd. Han har selv uttrykt bekymring for å miste kredibiliteten som gatekunstner.

– Jeg begynte å male på gaten fordi det var det eneste stedet som ville vise meg. Nå må jeg fortsette å male på gaten for å bevise for meg selv at dette ikke var en kynisk plan. Kommersiell suksess er nederlagstegnet for en gatekunstner, sier Banksy i et sjeldent intervju med Village Voice, og fastslår:

– Når graffiti ikke er straffbart, mister den mesteparten av uskylden. Jeg vet hvordan gatekunst kan føles mer og mer som reklameavdelingen i en kunstnerkarriere, sier Banksy.

Kulturstrøm

  • Harvard fjerner bokomslag laget av menneskehud

    Prestisjeuniversitetet Harvard sier de har fjernet menneskehud fra innbindingen av en bok de har hatt i ett av bibliotekene sine i over 90 år.

    I 2014 ble det oppdaget at en bok var bundet inn med huden til en død kvinne.

    Harvard, som regnes som det eldste universitetet i USA, har tidligere utnyttet interessen rundt bokens morbide historie. Da det ble oppdaget at det var brukt menneskehud i innbindingen ble det omtalt som «gode nyheter for både tilhengere av innbinding med menneskehud, bokfantaster og kannibaler». I et blogginnlegg samme år skrev Harvard at praksisen med å binde bøker i menneskehud tidligere hadde vært forholdsvis vanlig.

    (NTB)

  • Gåte er fornøyd, men spente

    Til NRK sier Gåte at de er fornøyde med plasseringen de har fått i sin semifinale, men at de samtidig er spente på stemningen i salen etter Israels opptreden.

    Tidligere tirsdag ble det kjent at Norge opptrer rett etter Israel i den andre semifinalen i Malmö 9. mai. EBU har fått kritikk fra flere hold for å la Israel delta.

    Jim Ødegård Pedersen, leder folkejuryen Adresse Malmö, tror det kommer til å gå bra. Men sier at Israels bidrag ikke er det enkleste å opptre etter i år. Også han er spent.