Hopp til innhold

Banksy-salg stoppet i tolvte time

Striden rundt Banksy-bildet som forsvant fra en vegg i London fortsetter. Lørdag ble det trukket fra den planlagte auksjonen i USA etter protester fra innbyggere i London.

Lørdag protesterte innbyggere i Haringey i London mot at et veggmaleri av gatekunsnteren Banksy hadde forsvunnet og var lagt ut for salg på en auksjon i USA.

VIDEO: Lørdag demonstrerte innbyggere i Haringey i London og krevde å få Banksy-veggmaleriet tilbake.

De lokale myndighetene i London-bydelen Haringey har kjempet innbitt for å stoppe salget av veggmaleriet «Slave labour», som er laget av den verdenskjente graffitikunstneren Banksy.

I forrige uke ble kunstverket skåret ut fra murveggen det var malt på, og dukket senere opp til salgs hos auksjonshuset Fine Art Auctions i Miami i USA.

Like før veggmaleriet skulle gå under hammeren lørdag, valgte imidlertid auksjonshuset i Miami i USA å trekke verket fra auksjonen, uten å gi noen begrunnelse på hvorfor.

Det var ventet at verket ville gå for mellom 3 og 4 millioner kroner.

– Dette er en oppriktig anerkjennelse til lokalsamfunnet om at deres kampanje for å stoppe salget ser ut til å ha fungert, sier leder i bydelsutvalget i Haringey Claire Kober til Financial Times.

Uklart

Det er fortsatt usikkert hvem som prøvde å selge bildet.

Auksjonshuset har antydet at det er eieren av murveggen, men eieren selv har ikke ønsket å kommentere saken.

Selgerne er blitt beskyldt for å stjele et kunstverk som tilhører lokalsamfunnet, og flere politikere har engasjert seg sterkt i saken.

Blant annet har de sendt et protestbrev til auksjonshuset, hvor de ba om at salget ble stoppet.

Banksy Slave Labour

Slik så «Slave labour» ut i sin opprinnelige form.

Foto: Ap

– Lovlig salg

Auksjonshuset har på sin side framholdt at kunstverket er anskaffet på lovlig vis, og har avvist at det har blitt stjålet.

Den forklaringen står de på, selv om maleriet nå er trukket fra auksjonen.

– Selv om det overhodet ikke er noen rettslige uklarheter knyttet til Banksy-salget, så har vi overtalt oppdragsgiverne om å trekke seg fra auksjonen og ta tilbake eierskapet over verket, sier en talsmann for auksjonshuset til Financial Times.

De juridiske sidene rundt salget granskes nå internasjonalt. Det britiske kulturrådet, britisk politi og amerikanske FBI har fattet interesse for saken, uten at noen har kommet til bunns i hvem som selger Banksy-verket.

Britisk politi har tidligere sagt at de ikke har noen holdepunkter for å mene at verket er stjålet.

Innbyggerne i bydelen Haringey i London er sinte etter at noen har fjernet et Banksy-maleri fra gata Turnpike Lane.

VIDEO: Innbyggerne i Haringey i London har reagert på at Banksy-kunstverket ble fjernet og lagt ut for salg.

Engasjement

Og mens den juridiske striden om verket fortsetter, fortsetter innbyggerne i Harengey å engasjere seg på grasrotnivå.

Lørdag troppet flere av dem opp for å demonstrere mot det planlagte salget (se video øverst i saken).

I tillegg er det kommet opp flere nye ytringer på murveggen hvor det opprinnelige Banksy-kunstverket var.

Blant annet har noen gått ut og advart mot kunsttyver ved å skrive «Danger Thieves», mens noen andre har tegnet en rotte som holder opp et banner med spørsmålet «Why?».

I løpet av gårsdagen dukket det også opp en gatekunstner som dekket over hele tomrommet etter Banksy-maleriet med et nytt motiv.

Banksy - ny kunst hvor Slave Labour hang.

En gatekunstner dukket lørdag opp og laget et nytt kunstverk, i tillegg til et hjerte, på plassen hvor Banksy-verket tidligere var.

Foto: NEIL HALL / Reuters

Verdenskjent

Det fjernede verket «Slave labour» viser et lite barn som er satt i arbeid med å sy britiske flagg, og er signert Banksy.

Det dukket opp på murveggen i mai i fjor.

Banksy er verdens mest kjente gatekunstner, og verkene hans har tidligere gått for millionsummer.

Kunstneren begynte karrieren med å spraymale vegger i hjembyen Bristol, sørvest i England.

Han holder identiteten sin skjult, og har foreløpig ikke gitt noen kommentarer på at veggmaleriet han har laget i Haringey blir solgt.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober