NRK Meny
Normal

Astrid S om lysten til å hoppe fra broer

Astrid S. kjenner ikke på presset, men ofte er lysten til å hoppe fra høye broer der. Slikt blir det musikk av.

Astrid S forteller til NRK Kulturnytt at hun fikk lyst til å hoppe da hun sto på toppen av en høy bygning. Sånt blir det musikk av.

DEBUTERER: Astrid S er ute med sin debut-EP. Her snakker hun om lysten til å hoppe fra høye broer.

Popbransjen er på kontinuerlig jakt etter nytt talent og friskt blod, og i artisten Astrid Smeplass har de funnet begge deler.

Ute med debut-EP

19-åringen fra Rennebu i Sør-Trøndelag er nå ute med sin debut-EP, til blandede kritikker. Hun har en hel sommer foran seg med konserter og festivaler i Norge, Europa og USA.

– EP-en din har vært ute siden før helgen, hvordan har responsen vært?

– Kjempebra! Det har vært litt dårlige anmeldelser, men fra venner, fans og på Twitter og internett har tilbakemeldingene vært fantastiske, sier Astrid S til NRK.

Astrid S og Troye Sivan

ASTRID S OG STJERNESKUDDET hjem fra Europaturne der hun jobbet som support for stjerneskuddet Troye Silvan.

Foto: Universal

«S for skuffende»

– Hva er en dårlig anmeldelse?

– Dårlige anmeldelser er en overskrift som sier «S for skuffende», sier hun, og henviser til VGs anmeldelse av EP-en.

– Er det kvaliteten på det du leverer, eller sier det også noe om forventningene til deg som artist?

– En god blanding. Jeg tenker ikke mye på anmeldelser, men jeg er redd for at andre blir påvirket av dem. Når jeg lager musikk og folk jeg ser opp til mener noe om det, så blir jeg veldig påvirket. Jeg håper ikke dårlige anmeldelser ødelegger for at folk skal synes musikken min er bra, sier hun.

– Du er 19 år og journalister og anmeldere snakker om at du har kommet med et «etterlengtet album» – kjenner du på presset?

– Helt ærlig så gjør jeg ikke det. Jeg tror jeg er flink til å ta avstand fra det. Jeg vet at folk har forventninger til meg og føler jeg har et ansvar som artist, men jeg hadde blitt litt gal om jeg skulle gå rundt og kjenne presset.

Astrid S

NEKTER Å KJENNE PÅ PRESSET: Astrid S. er flink til å ta avstand fra presset, hun sier hun hadde blitt gal om hun skulle kjenne på det.

Foto: Tonje Bergmo / NRK

Følelsen av å ville hoppe

Astrid S skriver låtene sine selv og noen ganger også sammen med andre låtskrivere, som hun ikke kjenner.

– Hvordan fungerer prosessen?

– Når jeg skriver med andre møtes vi ofte i et studio. Ofte har jeg ikke møtt dem før, så det er egentlig veldig rart. Jeg viser dem referanser, spiller opp en sang jeg synes er kul, forteller om noe jeg har lyst til å skrive om, eller så vi begynner bare å lage en synth-linje eller spiller piano, så får vi kanskje noen ideer.

I'm standing right on the edge
Looking down at the bottom
And I know it will hurt hitting ground
But I don't think that I'd mind the falling
Would anyone know? Is there anyone watching?
I'm getting crazy ideas in my head
And I'm not even trying to stop them
Jump

Astrid S, Jump

– Var det slik «Jump» ble til?

– Ja faktisk. Jeg husker jeg kom i et studio i LA, dagen før hadde jeg spist middag i en høy bygning med takterrasse. Så fikk en følelse av – ikke misforstå meg nå – at jeg hadde lyst til å hoppe. Jeg trodde jeg var den eneste som tenkte sånn. Hver gang jeg er oppe på en høy bygning eller ei bro, så er det noe i meg som sier «Hopp da!». Jeg hadde så klart aldri gjort det.

Kulturstrøm

 • Norsk jazz på verdens største messe

  Norge blir synlig på nok en kulturarena i 2019: Som partnerland under verdens største jazzmesse, tyske Jazzahead i Bremen. Norge er også hovedland under verdens støste bokmesse i Frankfurt i 2019. Norsk jazz vil få en sentral plass både i konsert- og messeprogrammet, melder Norsk Jazzforum.

 • Egyptisk fotograf får pris

  Den egyptiske pressefotografen Mahmoud Abu Zeid, kjent som Shawkan, er tildelt Verdens pressefrihetspris, opplyser UNESCO. Shawkan ble pågrepet i august 2013 mens han dekket de blodige sammenstøtene mellom egyptiske sikkerhetsstyrker og tilhengere av den avsatte presidenten Mohamed Mursi fra Det muslimske brorskapet (NTB).

 • Cameron om Avatar-oppfølgere

  Regissør James Cameron står ved planen om å lage ytterligere fire «Avatar»-filmer. Han er for tiden hundre filmdager inn i den første oppfølgeren og har skrevet ferdig manus til den andre og tredje filmen. Den første «Avatar»-filmen hadde premiere i 2009 og er den mest innbringende filmen i Hollywoods historie etter «Star Wars: The Force Awakens» (NTB).

  Video Filmanmeldelse: Avatar
  Foto: Nyhetsspiller