Hopp til innhold

Åpner opp for arrangementer med inntil 50 personer

Fra 7. mai blir det åpnet for arrangementer med inntil 50 deltagere, med minst én meters avstand mellom deltagerne. Nationaltheatret åpner så fort det er lov.

Marte Magnusdotter Solem på scenen i Reform 97 på Nationaltheatret

Neste uke åpnes det for arrangementer med inntil 50 personer. Nationaltheatret vil åpne første dag det er lov - her fra stykket «Reform 97» som skulle blitt spilt ved teateret nå.

Foto: Øyvind Eide / Nationaltheatret

Fra torsdag neste uke vil det være mulig å ha arrangementer med inntil 50 deltagere, fortalte helseminister Bent Høie under dagens pressekonferanse.

– Nå åpner vi litt opp, men vi stiller klare vilkår for å beholde kontrollen. Arrangementer blir tillatt der det er mulig å holde avstand på minst én meter mellom personer som ikke er i samme husstand.

Regelen for avstand gjelder for arrangementer både utendørs og innendørs. Høie understreket samtidig at når det gjelder smittesporing, så defineres fortsatt nærkontakt som nærmere enn to meter i mer enn 15 minutter.

– Arrangementer uten en ansvarlig arrangør er ikke tillatt. Det blir forbud mot alle arrangementer på offentlig sted for mer enn 50 personer.

Lørdag ble alle arrangementer for flere enn 500 deltagere stoppet frem til 1. september, dermed ble store festivaler og idrettsarrangement avlyst til etter sommeren.

Nationaltheatret åpner neste uke

– Det er veldig, veldig bra for oss som driver med kunst at vi kan komme i gang igjen og møte mennesker med det vi har å by på. Flagget skal opp igjen på kuppelen, og vi skal fylle huset med kunstnerisk aktivitet igjen.

Hanne Tømta

Teatersjef ved Nationatheatret, Hanne Tømta, er glad for at det åpnes, men ønsker klarere signaler om økonomisk støtte fra kulturministeren.

Foto: NRK

Teatersjef ved Nationaltheatret, Hanne Tømta, er glad for at det åpnes litt i restriksjonene for arrangementer, og vil åpne teateret så fort det er lov:

– Vi kommer helt garantert til å ha et arrangement på teateret 7. mai. Det har klødd både i hele ensemblet etter å møte et publikum, men også for alle i teateret.

I likhet med Tømta er teatersjefen ved Det Norske Teatret, Erik Ulfsby, fornøyd med dagens nyhet.

– Det er ett skritt i riktig retning, ett skritt mot en normalisering og ett skritt mot at vi kan få vist arbeidet vårt til et publikum. Det er en gledens dag, absolutt.

Tømta ved Nationaltheatret påpeker samtidig at åpningen for inntil 50 personer ikke nødvendigvis vil gi stor økonomisk gevinst.

– Så jeg skulle også ønske at kulturministeren kunne signalisere noe i forhold til økonomien i dette for kunstinstitusjonene.

– Jeg forstår at dette ikke er lønnsomt for mange av de store institusjonene. Derfor vil jeg gå i dialog med feltet for å se hvordan vi kan få til praktiske og økonomiske løsninger, svarer kulturminister Abid Raja i en e-post til NRK.

Vil vurdere arrangementer med inntil 200 personer

Anbefalingen på hvor mange som kan være sammen uten at det er på et offentlig sted og uten en arrangør som er ansvarlig, er de samme som tidligere.

– Når vi er sammen, bør vi ikke være mer enn 5 personer samlet, og vi bør holde en avstand på minst én meter mellom oss. Avstanden gjelder både innad i gruppen og til andre personer. Dette gjelder ikke for personer som lever sammen til vanlig.

Men Høie åpner også opp for at arrangementer med flere enn 50 kan bli tillatt i løpet av sommeren.

– Hvis vi fortsatt har kontroll på smittespredningen fremover, vil vi vurdere å tillate arrangementer med inntil 200 personer fra 15. juni. Men jeg understreker, den endringen er avhengig av at vi sammen klarer å holde god kontroll på smittespredningen.

Gleder seg over lys i enden av tunnelen

Kulturminister Abid Raja stiller seg bak helseministerens budskap om at man må fortsette å holde avstand og være flinke, men er glad for at det nå åpnes litt opp.

– Som kulturminister er det en glede å se at det begynne å komme litt lys i enden av tunnelen. Hvis det er en ansvarlig arrangør, betyr det at opera, konserthus, kino nå faktisk kan åpne igjen. Er ikke det litt deilig?

Namsos kino

Norges kinoer kan fra neste uke åpne igjen, så lenge det er mulig å holde minst én meters avstand mellom kinogjengerne.

Foto: Kjartan Trana/NRK

Ifølge Raja er det foreløpig ingen avklaring på om eller når arrangementer med 200–500 deltagere vil tillates.

– Jeg oppfordrer alle til å fortsette å være flinke, for har vi kontroll, så blir det konserter på Sørlandet og Vestlandet og Innlandet og Nord-Norge, i distriktene og i byene, og vi kan igjen føle på kulturens kraft. Så hold ut, folkens!

Detaljer om 17. mai vil kulturministeren komme med i en pressekonferanse 7. mai.

Taper milliarder hver måned

Siden 12. mars har det vært forbud mot kultur- og idrettsarrangementer, og kulturnæringen taper 3 milliarder kroner hver måned de holder stengt, ifølge beregninger fra Vista Analyse. Det er 20 ganger mer enn det regjeringen gir i krisestøtte.

Artist Ine Hoem gjestet tidligere torsdag NRKs direktesending, og forteller at hun har mistet 25 spilleoppdrag siden koronakrisen kom til Norge.

– Det betyr veldig mye, og det er veldig dramatisk for alle. Jeg har brukt to år på å lage en plate som jeg slapp i januar, og skulle bruke 2020 på å lansere og spille musikken live. Turnéperioden min forsvant 12. mars med et blaff.

Hun legger til at hennes tap ikke kun går utover henne personlig.

– Det er selvfølgelig en veldig stor usikkerhet for meg selv personlig, men jeg har også musikere og andre som jeg lønner i tillegg som også har mistet masse jobb.

Til nå har regjeringen lagt frem kompensasjonspakke på 900 millioner kroner til kulturen, frivilligheten og idretten for mars og april.

Hans Ole Rian, leder i Creo, etterlyste torsdag forutsigbarhet. Næringen må vite når de kan starte opp igjen og hvordan, i tillegg ønsket de tilstrekkelig med penger på bordet.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober