Hopp til innhold

Stopper store festivaler til over sommeren

Øyafestivalen, Norway Cup og Stavernfestivalen avlyses. Regjeringen viderefører forbudet mot store arrangementer.

Kulturministeren forklarer hvorfor forbudet mot store arrangementer forlenges.

Kulturministeren forklarer hvorfor forbudet mot store arrangementer forlenges.

Denne artikkelen er over en måned gammel, og kan inneholde utdaterte råd fra myndighetene angående koronasmitten.

Hold deg oppdatert i NRKs oversikt, eller gjennom FHIs nettsider.

– Regjeringen vil forlenge forbudet for alle festivaler og arrangementer med over 500 deltakere, frem til 1. september.

Det sa kultur- og likestillingsminister Abid Raja under en pressekonferanse lørdag, da han presenterte regjeringens regler for arrangementer sommeren 2020.

– Vi baserer dette på de faglige anbefalingene vi får fra Folkehelseinstituttet og Helsedirektoratet, sier Raja.

Beslutningen for arrangementer med færre enn 500 deltakere vil komme torsdag neste uke.

– En trist dag

Festivalene er blant dem som har ønsket et tydelig, og langsiktig svar fra myndighetene om smittevernstiltak.

– Vi må innrømme at forbudet ikke kommer som noen overraskelse, og støtter myndighetenes avgjørelse om at sikkerhet og helse må komme først.

Det sier Tonje Kaada, daglig leder for Øyafestivalen i en pressemelding.

– Dette er en utrolig trist dag både for oss, artister, publikum, frivillige, samarbeidspartnere og alle som så frem til en fantastisk festivaluke.

Øyafestivalen 2018

I 2018 samlet Øyafestivalen publikum til konserter i Tøyenparken.

Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Norway Cup avlyst

Forbudet gjelder også for store idrettsarrangementer som Norway Cup.

– Det er veldig trist for 30.000 barn og unge, som kunne fått en fantastisk opplevelse. Det var et lite håp, men nå er beslutningen fattet, sier Norway Cups generalsekretær Pål Trælvik.

Han opplyser at alle klubber får igjen alle utlegg og avgifter.

Hva betyr dette for Norway Cup som arrangør?

– Det betyr at vi taper mellom 15,5-16 millioner kroner. Dilemmaet er jo at pengene går til mange frivillige som medarrangører. Nå får mange klubber mindre penger til å drive aktivitet for barn og unge. Et tap som dette er dramatisk, sier Trælvik og nevner klubbene Bøler, Abildsø, Rustad og Furuset.

Han påpeker at bortfallet av Norway Cups avgiftsinntekter ville vært innenfor rammene til den første krisepakken, som dekte tapte billettinntekter for mars og april.

I Norway Cup har de avgifter per spiller og lag. På toppen kommer andre inntekter som kiosksalg.

– Så vi får se hvordan regjeringen løser neste pakke, sier generalsekretæren.

Kolbotn ILs spillere jubler etter å ha scoret mål i åttendelsfinalen i klassen jenter 7-er 13 år på Ekebergsletta under Norway Cup 2016 onsdag kveld.

Årets Norway Cup er avlyst som følge av koronakrisen.

Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix

Håper på gjenåpning av idretten

Karen Kvalevåg, generalsekretær i Norges Idrettsforbund, forteller til NRK at forlengelsen av forbudet er krevende for norsk idrett ettersom to tredjedeler av idrettsklubbenes koronatap er knyttet til arrangement.

– Hvis ikke man kan ha noen slags idrettsarrangementer før 1. september er det dramatisk for idretten, sier hun.

Nå håper Kvalevåg det kommer noen avklaringer torsdag som åpner for at man kan drive aktiv idrett igjen.

– Kanskje med begrenset publikum, men i alle fall drive daglig aktivitet og konkurranser under kontrollerte former.

– Fire setninger så er ett års arbeid over

Parkfestivalen i Bodø har delt beskjeden om at festivalen avlyses med sitt publikum på Facebook.

I sommer skulle de hatt hitmaskiner som Khalid, Rag'n'Bone Man, Halvdan Sivertsen og Gabrielle på scenen. Men festivalsjef Gøran Aamodt ser mørkt på det hele og omtaler situasjonen som brutal.

– Vi er i en bransje der vi mister ett års omsetning på ti sekunder og fire setninger fra Abid Raja, forklarer Aamodt til NRK.

Gøran Aamodt og Erik Johansen i Parkenfestivalen, fikk Bodø kommunes kulturpris

Festivalsjef Gøran Aamodt (t.v.), her sammen med Erik Johansen i Parkenfestivalen, fra da de fikk kulturpris.

Foto: Henrik Dvergsdal

Ventet med regler for sommeren

– Det som har irritert bransjen og festivalarrangørene er at det har tatt tid, sier NRKs kulturkommentator, Agnes Moxnes.

– Allerede i begynnelsen av april gikk den danske statsministeren ut og sa at man stengte kulturarrangementer, helt frem til slutten av august.

Helsedirektør Bjørn Guldvog har tidligere sagt i et webseminar med NHO, at samlinger på mellom 30 og 100 mennesker var usannsynlig ut 2020.

Da reagerte Tone Østerdal, daglig leder i Norske Konsertarrangører, på at regjeringen fremdeles ventet med å komme med egen uttalelse for sommeren.

Taylor Swift performs at the iHeartRadio Wango Tango concert in Carson

Taylor Swift skulle egentlig spille under Oslo Sommertid i juni, men festivalen er avlyst på grunn av korona.

Foto: Mario Anzuoni / Reuters

Avlyste på forhånd

De største festivalene samler flere tusen mennesker, og på konsertene står publikum tett.

På forhånd avlyste både Kongsberg Jazzfestival og Oslo Sommertid årets festivaler.

Østerdal har tidligere forklart at flere festivaler ikke ville avlyse før et forbud fordi et myndighetspålegg kan utløse «force majeure» i kontrakten. Det er en hendelse som er utenfor arrangørenes kontroll som kan bety mye økonomisk for festivalene.

Ennå er det vanskelig å anslå hvor mye kulturlivet har tapt på grunn av koronakrisen.

– Bare festivalene i Norge har en omsetning på over én milliard kroner. I tillegg så kommer spelene og festspillene, sier NRKs kulturkommentator, Agnes Moxnes.

Kulturstrøm

 • Den greske filmmusikeren Vangelis er død

  Den greske musikeren Vangelis, mest kjent for å ha skrevet musikken til filmer som «Blade Runner» og «Chariots of Fire», er død, 79 år gammel. I 1982 fikk han Oscar for filmmusikken til «Chariots of Fire», skriver NTB.

  Vangelis
  Foto: Aris Messinis / AP
 • EBU: «Uvanlig» stemmegivning under Eurovisions andre delfinale

  Et uavhengig organ som kontrollerer stemmegivningen under Eurovision Song Contest, oppdaget «uvanlige stemmemønstre» fra seks land under den andre delfinalen.

  Organet oppdaget mønstrene hos jurystemmene fra landene Aserbajdsjan, Georgia, Montenegro, Polen, Romania og San Marino, som alle deltok i den andre delfinalen under årets Eurovision-konkurranse.

  – Fire av de seks juryene plasserte alle fem av de andre landene på topp fem, én jury plasserte dem i sin topp seks, og den siste av de seks juryene plasserte fire av de andre i topp fire og den femte i deres topp sju. Fire av de seks landene fikk minst ett sett med 12 poeng, som er det maksimale som kan tildeles, skriver Den europeiske kringkastingsunionen (EBU) i en pressemelding.

  Grunnen til at dette ble sett på som uvanlig, var fordi fem av disse seks landene ble plassert utenfor topp åtte av juryene i de 15 andre landene som stemte i samme semifinale. Fire av dem ble plassert blant de seks dårligste hos de 15 andre landene.

  – Et så uvanlig stemmemønster i en slik skala har ikke skjedd før, skriver EBU.

  Unionen valgte i tråd med sine egne regler å fjerne de aktuelle stemmene og erstattet dem med et automatisk beregnet resultat. Det samme ble gjort i finalen.

  – EBU har siden diskutert jurystemmene med de aktuelle kringkasterne og gitt dem muligheten til å undersøke jurystemmene i deres land nærmere, heter det videre.

  (NTB)

  Eurovision i gang for alvor i Torino.
  Foto: Heiko Junge / NTB
 • Emil slipper protestlåt med russiske Ekaterina

  Låten som samiske artisten Emil Kárlsen spilte inn med russiske Ekaterina Efremova ble i lys av Russlands invasjon av Ukraina en sterk protestlåt.

  Fredag slipper Kárlsen singelen med tittel på tre språk – «Min áiggis – Ближе, чем кажется (In Our Days – Closer Than it Seems)», spilt inn i kjølvannet av at begge skulle opptre under Barentsrådets toppmøte i Tromsø i november i fjor, det melder NTB. – Tema for låten ble naturligvis farget av begivenheten, med ønske om å bevare fred og gode toner mellom folk og land. sier Karlsen. Videre sier han at det er viktig at vi ikke mister kontakten med de fredelige krefter hos våre nabofolk.

  Samiske Emil Kárlsen slipper det som ble en ekstra aktuell protestlåt sammen med russiske Ekaterina Efronova fra Murmansk. En av verselinjene lyder: "Vi er nødt til å holde den skjøre verden i håndflata vår". Foto: Evgeny Velichko / Ørjan Marakatt Bertelsen NTB kultur
  Foto: Evgeny Velichko / Ørjan Marakatt Bertelsen NTB kultur