Hopp til innhold

Anmeldelse: Batman - Arkham Asylum

Arkham Asylum er et mørkt, skummelt og fantastisk artig sted! Batman viser nok en gang hvorfor han er den tøffeste fyren i tights.

Batman: Arkham Asylum
Foto: Eidos Interactive

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Batman har endelig arrestert Jokeren og har fått han inn i Arkham Asylum, fengselet for kriminelle galninger. Det viser seg snart at det å putte en fullstendig rabiat mesterhjerne i samme selskap som Gotham Citys verste avskum ikke var en veldig god idé.

Jokeren klarer selvfølgelig å rømme, og bestemmer seg for å leke litt med vår helt kledd i maske og kappe.

Klaustrofobisk

Og det er ikke akkurat stiv heks vi snakker om i det mest beryktede fengselet i Batman-universet. Arkham Asylum er et sted der du ikke ville sendt din verste fiende, og utviklerne i Rocksteady Studios har virkelig klart å få frem den riktige stemningen.

Fra du kommer inn har stedet en mørk og uhyggelig atmosfære, og om du spiller dette spillet en mørk høstkveld kan det godt hende du blir litt redd de mørke krokene i leiligheten eller huset ditt.

Grafikken i Arkham Asylum gjør også rettferdighet på galskapen som siver gjennom sprekkene i det slitte fengselet, på Xbox 360-konsollen er både omgivelsene og karakterene godt laget. Spesielt når du i åpningssekvensen kan gå helt bort til Jokeren og se galskapen stråle ut av øynene hans går det en liten frysning nedover ryggen min.

Snike eller slå?

I et tredjepersons actionspill som Arkham Asylum er kampsystemet en viktig del. Historien kan være aldri så god, men er det ikke morsomt å spille trilles ikke terningen særlig høyt.

SE VIDEO: Spilltrailer til Arkham Asylum

Ubevæpna banditter er det nok av, og da kan Batman slippe løs den indre demonen og bruke never og bein i kampen. To knapper er alt som trengs, men her ligger alt i timinga. Du kan nemlig utføre spektakulære kombinasjoner om du er flink nok med kontrolleren.

Har motstanderen din pistol eller lignende, så blir det hele litt mer problematisk. Batman er en superhelt, men fortsatt bare en mann.

(anmeldelsen fortsetter under bildet)

Batman: Arkham Asylum

Skjermbilde fra Batman: Arkham Asylum.

Foto: Eidos Interactive

Da er det passende med litt sniking og taktikk. Rundt omkring i Arkham Asylum er det mange muligheter for virkelig å teste hva Batman er god for. Klatre opp på veggen og fly ned med beste stilkarakterer i det du tar ut fienden. Mulighetene er mange, og du kan ta i bruk hele verktøykassa til Batman for å uskadeliggjøre fiendene som Jokeren har sendt etter deg.

Mange gjensyn

Et fengsel full av Batmans gamle fiender skulle vanligvis bety spektakulære oppgjør, men dessverre er ikke kampene mot hovedfiendene (bossene) like artige som resten av spillet. Det hele føles litt ut som Super Mario Galaxy faktisk.

Du trenger bare å løpe litt rundt, se hvordan hver boss gjør sine angrep før du uten større problemer går inn og smeller inn et par slag.

Det blir nesten som flere små antiklimaks ettersom hver boss følges av spektakulære animerte sekvenser. Likevel blir det som å klage på at du har fått for mye fløte i kaffen.

Batman: Arkham Asylum er en skummel, stygg og vakker verden, med mange spennende oppgaver. Historien er spennende, tar deg med rundt ukjente hjørner og overrasker.

Ikke minst er Batman skikkelig tøff også i spillformat.

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober