Hopp til innhold

Anmeldelse: Batman - Arkham Asylum

Arkham Asylum er et mørkt, skummelt og fantastisk artig sted! Batman viser nok en gang hvorfor han er den tøffeste fyren i tights.

Batman: Arkham Asylum
Foto: Eidos Interactive

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Batman har endelig arrestert Jokeren og har fått han inn i Arkham Asylum, fengselet for kriminelle galninger. Det viser seg snart at det å putte en fullstendig rabiat mesterhjerne i samme selskap som Gotham Citys verste avskum ikke var en veldig god idé.

Jokeren klarer selvfølgelig å rømme, og bestemmer seg for å leke litt med vår helt kledd i maske og kappe.

Klaustrofobisk

Og det er ikke akkurat stiv heks vi snakker om i det mest beryktede fengselet i Batman-universet. Arkham Asylum er et sted der du ikke ville sendt din verste fiende, og utviklerne i Rocksteady Studios har virkelig klart å få frem den riktige stemningen.

Fra du kommer inn har stedet en mørk og uhyggelig atmosfære, og om du spiller dette spillet en mørk høstkveld kan det godt hende du blir litt redd de mørke krokene i leiligheten eller huset ditt.

Grafikken i Arkham Asylum gjør også rettferdighet på galskapen som siver gjennom sprekkene i det slitte fengselet, på Xbox 360-konsollen er både omgivelsene og karakterene godt laget. Spesielt når du i åpningssekvensen kan gå helt bort til Jokeren og se galskapen stråle ut av øynene hans går det en liten frysning nedover ryggen min.

Snike eller slå?

I et tredjepersons actionspill som Arkham Asylum er kampsystemet en viktig del. Historien kan være aldri så god, men er det ikke morsomt å spille trilles ikke terningen særlig høyt.

SE VIDEO: Spilltrailer til Arkham Asylum

Ubevæpna banditter er det nok av, og da kan Batman slippe løs den indre demonen og bruke never og bein i kampen. To knapper er alt som trengs, men her ligger alt i timinga. Du kan nemlig utføre spektakulære kombinasjoner om du er flink nok med kontrolleren.

Har motstanderen din pistol eller lignende, så blir det hele litt mer problematisk. Batman er en superhelt, men fortsatt bare en mann.

(anmeldelsen fortsetter under bildet)

Batman: Arkham Asylum

Skjermbilde fra Batman: Arkham Asylum.

Foto: Eidos Interactive

Da er det passende med litt sniking og taktikk. Rundt omkring i Arkham Asylum er det mange muligheter for virkelig å teste hva Batman er god for. Klatre opp på veggen og fly ned med beste stilkarakterer i det du tar ut fienden. Mulighetene er mange, og du kan ta i bruk hele verktøykassa til Batman for å uskadeliggjøre fiendene som Jokeren har sendt etter deg.

Mange gjensyn

Et fengsel full av Batmans gamle fiender skulle vanligvis bety spektakulære oppgjør, men dessverre er ikke kampene mot hovedfiendene (bossene) like artige som resten av spillet. Det hele føles litt ut som Super Mario Galaxy faktisk.

Du trenger bare å løpe litt rundt, se hvordan hver boss gjør sine angrep før du uten større problemer går inn og smeller inn et par slag.

Det blir nesten som flere små antiklimaks ettersom hver boss følges av spektakulære animerte sekvenser. Likevel blir det som å klage på at du har fått for mye fløte i kaffen.

Batman: Arkham Asylum er en skummel, stygg og vakker verden, med mange spennende oppgaver. Historien er spennende, tar deg med rundt ukjente hjørner og overrasker.

Ikke minst er Batman skikkelig tøff også i spillformat.

Kulturstrøm

 • Øystein Sundes liv blir bok

  Øystein Sundes liv blir nå bok.

  «Øystein Sunde – Sånn er han bare» er tittelen på biografien om den 77 år gamle artisten, låtskriveren og ordkunstneren, som bor på Skarnes i Sør-Odal.

  Biografien er skrevet av forfatter og journalist Asbjørn Bakke.

  I tillegg til mange og lange samtaler med Sunde selv har Bakke intervjuet 60 artistkolleger, venner, familiemedlemmer og bransjefolk.

  Det er Manuskript Forlag AS som skal utgi biografien, og forlegger Øyvind Hagen sier hovedpersonen måtte overtales:

  – Øystein Sunde mener selv at det ikke er så mye å skrive om. Jeg måtte grave dypt i argumenter og bruke mange år på å overtale ham, sier Hagen.

  Boka kommer ut 3. september.

  Øystein Sunde
  Foto: Mats Sparby / NRK
 • Salif Keita jobber med nytt album

  «Afrikas gylne stemme», Salif Keita fra Mali, sa i 2018 at albumet «Un Autre Blanc» var han siste album. Men da han besøkte Drammen og Union Scene sist fredag, hadde han ombestemt seg.

  Til Musikkreisen på NRK sier han at «Det skulle være det siste albumet, men det blir det ikke. Det kommer mer!»

  Salif Keita har de siste 50 årene vært en av Afrikas aller største artister. Det banebrytende albumet «Soro» fra 1987 blir av mange regnet som brekkstangen for afrikansk musikk i resten av verden.

  Artisten har også vært en utrettelig forkjemper for rettighetene til folk med albinisme – som han selv. Hans forrige album «Un Autre Blanc» (Et annet hvitt) – viser direkte til dette.

  Salif Keita og Musikkreisens Arne Berg
  Foto: Carolina Vallejo / Carolina Vallejo