Hopp til innhold

Ny Xbox og PlayStation: – Konsollene vil definere spillbransjen de neste ti årene

– Det er litt som julaften og bursdag på samme dag. Det blir stort, sier Øistein Vabø (42) som gleder seg til å få den nye Xboxen i hus.

Xbox

– Når det kommer spill jeg er veldig interessert i så går det mye tid. Nå bruker jeg mye tid på Fortnite, sier Øistein Vabø. Han gleder seg til han får den nye Xboxen.

Bergenseren har sett frem til denne dagen siden det ble annonsert at det skulle komme en ny Xbox-konsoll.

Microsofts første spillkonsoll ble lansert for snart 20 år siden. Gjennom konsollen kan man dykke inn i ulike typer spillunivers, Red Dead Redemption, Kentucky Route Zero og Fortnite er blant mange av de kjente spillene man kan spille i Xbox-universet.

Vabø spiller mye Fortnite om dagen, og skryter av maskinvaren og brukergrensesnittet til Xboxen, og sier det er derfor han er trofast mot Xboxen. Nå gleder han seg til å få den fjerde og nyeste versjonen i hus.

Og han er ikke alene.

– Jeg har hatt alle Xbox konsollene frem til nå, så da var valget ganske enkelt. Vi er en familie på fem hvor alle har en egen konsoll, sier gameren Oddbjørn Haug.

Hard konkurranse fra PlayStation

Men det er ikke bare Xboxen som lanserer ny versjon nå – også hovedkonkurrenten PlayStation kommer med ny konsoll – og konkurransen er beinhard.

Eksperten NRK har snakket med forteller at man gjerne elsker den ene eller den andre – nesten som i fotballverdenen – enten heier man på Manchester United eller Liverpool.

Audun Rodem

Audun Rodem, redaksjonssjef for spillnettsiden Gamer.no

Foto: Privat

– Det kan også sammenliknes med iPhone eller Android. Er man tilhenger av den ene har man stor respekt for den og har tatt sitt valg, sier Audun Rodem, redaksjonssjef for spillnettsiden Gamer.no

Og det kan Øistein Vabø si seg enig med han i. Han kommer ikke til å kjøpe seg PlayStation med det første, selv om han liker noen av spillene som kun er laget for PlayStation.

– Utenom det er jeg ikke så begeistret for selve PlayStation-konsollene, sier Vabø som fikk sin første Xbox i 2006. Det var Xbox 360.

Xbox og PlayStation

– Vil definere spillbransjen

Ifølge Audun Rodem er lanseringen en av de viktigste kulturbegivenhetene for kulturen, og da peker han spesielt på ungdomskulturen.

– Det her er konsollene som vil definere spillutviklingen og spillbransjen de neste syv til ti årene.

– Xbox har hatt konkurranse fra PlayStation de siste årene, og nå har de sjansen til å ta igjen det forspranget litt, sier han.

Øistein Vabø

– Det er litt som julaften og bursdag på samme dag. Det blir stort, sier Øistein Vabø (42) som gleder seg til å få den nye Xboxen i hus.

Nettopp fordi det er så lenge siden siste lansering. Siste lansering var i 2013.

Vabø er forberedt på å bruke flere timer på den nye Xboxen når han får den.

– Jeg kan bruke opptil åtte timer når jeg spiller på Xboxen, men når det kommer en ny konsoll som man må sette seg litt inn i, kan jeg nok bruke enda flere timer.

I tillegg til at de to nye konsollene ventes å være raskere og bedre, trekker Rodem frem noe av det han liker best med den nye versjonen.

– Har man veldig mange gamle Xbox-spill, har man et godt argument for hvorfor man skal kjøpe denne, legger Rodem til.

Ofte har det vært slik at de gamle spillene er ubrukelige på de nye konsollene. Men sånn er det ikke med denne.

– Man kan spille gamle spill fra tidlig 2000-tallet. Det er helt unikt, sier han.

Haug synes også det virker spennende at man kan gjenoppta spill i denne versjonen.

– Hvis jeg skulle sette fingeren på noe spesielt jeg gleder meg til, så måtte det blitt det at man kan gjenoppta spill. Det ser fryktelig snedig ut – å ikke måtte vente på all loading, sier Haug.

Han ser også frem til å eie en konsoll som støtter 120 bilder per sekunder sekund, men er litt skuffet fordi han må vente en hel måned etter den er lansert før han får den.

Til tross for at den lanseres i dag, får han ikke Xboxen før ut i desember. Også PlayStation har hatt lange køer på internett.

– Butikken jeg valgte kunne ha informert om dette på forhånd, sier han avslutningsvis.

Playstation Xbox

– Det her er konsollene som vil definere spillutviklingen og spillbransjen de neste syv til ti årene, sier Audun Rodem.

Kulturstrøm