Hopp til innhold
Anmeldelse

Imponerende om «den norske Anne Frank»

Sjelden har jeg sett en ungdomsbok med et så omfattende noteapparat. Forfatter Lena Lindahl har oppsøkt levende kilder, aviser og arkiver i arbeidet med boken om den unge norske kvinnen som levde i skjul for nazistene i over to år under 2. verdenskrig.

Bokomslag, jødestjerne

Den oppsiktstvekkende historien om jødiske Betzy Rosenberg som greide å holde seg skjult på Byneset ved Trondheim i flere år, er godt fortalt i ungdomsboken «Jenta i veggen».

Foto: CappelenDamm

Historien om Betzy Rosenberg er nesten for utrolig til å være sann. Fra høsten 1942 og til krigens slutt levde den jødiske kvinnen i skjul i en hytte på Byneset i Trondheim. Bare 100 meter unna, på nabohytta, pleide Rinnan-banden å feste. Kan man se for seg et mer dramatisk plot?

Savner dramatisering

Skulle jeg ønske meg noe, måtte det være at forfatteren hadde utnyttet dette plotet bedre. Boken gis ut som en dokumentarroman, og genren roman åpner jo opp for muligheten til å dikte. Men jeg respekterer Lena Lindahls valg om å fortelle historien så sannferdig som mulig. Det gjelder både Betzys skrekkhistorie og nazistenes skjendige handlinger gjennom 1930-og 40-tallet.

Forfatteren har gjort et omfattende arbeid med å lete frem detaljer fra gamle aviser og offentlige arkiv.

Selv var Betzy en beskjeden dame og snakket aldri offentlig om opplevelsene under krigen. Noen av hennes egne ord er likevel bevart. Da hun nærmet seg 80 år, skrev hun ned nærmere åtte sider om opplevelsene under krigen. Disse er bevart og finnes på Jødisk museum i Trondheim.

«Jenta i veggen» er fortellingen om hvordan Betzys navn ved en misforståelse ikke var på nazistenes lister da de skulle registrere byens jøder og sende dem ut av landet. Mens resten av familien ble deportert - verken Betzys foreldre, lillebror eller tanter kom tilbake fra Auschwitz - fikk Betzy, som i 1942 var 23 år, skjule seg i kjærestens hytte på Byneset.

Arne Haugrønning var snekker og laget et hemmelig rom i veggen. Inn dit måtte Betzy krype hvis noen kom. Rommet var bittelite og gikk fort tomt for luft. Flere ganger hadde Betzy besvimt av oksygenmangel når Arne endelig kunne løfte henne ut fra skjulestedet.

Allmenn hukommelse for nye lesere

Lena Lindahl er forfatter og journalist. Med denne boken innvier hun ungdomsskole-elever, og gjerne voksne lesere også, i Betzys dramatiske krigsopplevelser samtidig som hun beskriver jødeforfølgelsene i Norge og i Europa forøvrig. Boken er en pedagogisk innføring i krigens gang, sett fra Norge, og der alle fakta er belagt med notehenvisninger.

For unge mennesker kan det være på sin plass å bli minnet om forholdene i norske fangeleirer, som den beryktede Falstad ved Trondheim, eller om norske avisers tysk-vennlige propaganda og anti-jødiske holdning.

«Jenta i veggen» er uhyggelig lesning. På sitt beste puster boken liv i historien og minner oss om at det ikke er altfor lenge siden at mennesker, ikke så ulike oss selv, ble definert som uønsket og sendt til tilintetgjørelse på grunn av sin religion og sitt kulturelle opphav.

Passer for deg som:

 • vil vite mer om 2. verdenskrig og de omkostninger den hadde for norske jøder

Flere anmeldelser fra NRK

Rosa Parks, av Lisbeth Kaiser

At jenter kan, vil og får det til understrekes i Gyldendals nye serie om oppsiktsvekkende kvinner. Den er myntet på 3- til 6-åringer. Det er aldri for tidlig å få gode forbilder! Les anmeldelsen

Det du ikke vet om Vilde

Nicolai Houm skriver underholdende om Vilde, som har far i fengsel. Farlig blir det aldri, til det er komposisjonen for tradisjonell. Les anmeldelsen

Blåse

Etter en svak mellom-etappe setter Håkon Øvreås og Øyvind Torseter inn gullstøtet på siste-etappen. «Blåse» er en flott oppfølger til den nordisk råd-vinnende «Brune» fra 2014. Les anmeldelsen

Kulturstrøm

 • Nordmann vant Apple Design Award 2023

  Appen Flighty var en av appene som vant Apple Design Award 2023. Blant grunnleggerne er nordmannen Markus Aarstad.

  – Jeg er utrolig stolt over hva teamet har fått til. Vi er tre stykker som sitter i hvert vårt land, og kom sammen om en felles drive for å forberede hverdagen til flyreisende, sier Aarstad til NRK.

  Flighty ble grunnlagt for fire år siden og er laget av Markus Aarstad, Ryan Jones og Francesc Bruguera. Appen hjelper med sporing av flyinformasjon, og kan blant annet varsle deg ved forsinkelser på flyreisen din.

  – Å bli anerkjent på den globale scene av det siste århundrets kanskje mest innflytelsesrike selskap er veldig gøy, sier Aarstad.

  Markus Aarstad
  Foto: Flighty

Flere kulturnyheter

På utestedet Cosmopolite i Oslo ble det gedigen jubel når Viggo Venn gikk av med seieren søndag kveld.

Viggo Venn fra Kongsberg vant Britain's Got Talent: – Som om Skeid vinner Champions League

En norsk klovn har vunnet en av verdens største TV-konkurranser. Premien er på 3,4 millioner kroner og har rojalt sus.