Hopp til innhold

Ånden i sjakkcomputeren

ANMELDELSE: I sin utmerkete sjakkbok «Sjakken eller livet» fremhever Atle Grønn det menneskelige elementet i spillet.

Atle Grønn

I «Sjakken eller livet» berører Grønn det store spørsmålet om hva det er som blir igjen etter et menneskeliv. For sin egen del er han klar på at en stor del av hans tankekraft og skaperkraft har gått inn i sjakkpartiene.

Foto: Anna Julia Granberg / Blunderbuss

 • FORFATTER: Atle Grønn
 • TITTEL: «Sjakken eller livet – en reise i sjakkens unike skjebner, historie og kultur»
 • FORLAG: Cappelen Damm

Da André Bjerke ga ut sin bok om sjakk, fikk den tittelen «Spillet i mitt liv». Atle Grønns bok om spillenes konge heter «Sjakken eller livet», noe som tyder på en sterkere skepsis til at det går an å forene liv og sjakk.

Boken myldrer da også av eksempler på sjakk-eksentrikere som har vendt hverdagen ryggen og gitt seg sjakken i vold, i verste fall med sykdom og galskap som resultat. Bobby Fischer er det mest kjente eksempelet, men langt ifra den eneste.

Sjakken eller livet

«Sjakken eller livet» myldrer av eksempler på sjakk-eksentrikere som har vendt hverdagen ryggen og gitt seg sjakken i vold, i verste fall med sykdom og galskap som resultat.

Heldigvis finnes det de som får det til å funke, både ved brett og i liv. Magnus Carlsen er et nærliggende eksempel, og forfatteren Atle Grønn virker heller ikke som han sliter med for store bivirkninger av sin altoppslukende sjakkinteresse. Men at sjakken har hatt betydning for livet, er det ikke tvil om. For å kunne lese sovjetiske sjakkblader, begynte Grønn å lære seg russisk, i dag er han professor i russisk ved Universitetet i Oslo. Kona si møtte han på en sjakkreise i Frankrike.

Sjakkens historie

Deler av boka kan legges sammen til en oversikt over spillets utvikling fra 1800-tallet frem til i dag.

Naturlig nok legger Russlands-eksperten størst vekt på utøverne i den store sovjetiske og russiske skolen:. Botvinov. Spasskij, Karpov og Kasparov, frem til mannen som er Magnus Carlsens utfordrer i VM-finalen i 2016, Karjakin. Grønn lar oss forstå hvor intens lysten er fra russernes side etter å ta tronen tilbake.

Her beskrives episke VM-matcher og legendariske oppgjør. Med stor innlevelse beretter Grønn om sine egne opp- og nedturer ved sjakkbrettet. Likevel må han konkludere med at det er ingenting som i pur spenning overgår Norges-finalen i skolesjakk, når hans egne barn er i aksjon! Sjakk er altså ikke bare matematikk.

Sjakk-biografi

Grønn berører det store spørsmålet om hva det er som blir igjen etter et menneskeliv. For sin egen del er han klar på at en stor del av hans tankekraft og skaperkraft har gått inn i sjakkpartiene.

Et av de mest pussige – og gripende – øyeblikk i boka kommer idet pappesken med Grønns samlete sjakkpartier fra niårsalderen forsvinner, trolig kastet i søpla av en ubetenksom håndverker. Tapet er stort, samtidig som forfatteren må innrømme at hans sjakkspill fra tenårene trolig ikke har all verdens interesse for ettertiden. Og kan man egentlig betrakte et parti sjakk som et åndsverk?

Knapt og godt

«Sjakken eller livet» er et mylder av anekdoter og sjakkdiagrammer, av personligheter, årstall og gjeve sjakktrekk. All denne informasjonen er fremført i en presis, økonomisk stil, som det sømmer seg en sjakkspiller, økonomi og realisme er jo stilidealer både i sjakk og i skrift.

De mange korte stubbene bærer preg av at de har blitt til i møte med Grønns faste sjakkspalte i ukeavisa Dag og Tid. Men de korte intervallene kler stoffet, og gjør det lett for leseren å ta inn noen sider når det passer.

For alle sjakkinteresserte er dette en liten gullgruve, en sjakkens kulturhistorie og en utforskning av det populære spillet.

 • Flere anmeldelser

Diktsamlingen Døden og andre tiggere
bokomslag, gutt på kjelke, nesbø
Boken Anders Lange - En norsk historie

Kulturstrøm

 • Australia dropper kong Charles på pengesedlene

  Australias sentralbank sier at de vil fjerne den britiske monarken fra pengesedlene sine.

  Fram til nå har avdøde dronning Elizabeth prydet femdollarseddelen i Australia, siden landet har den britiske monarken som statsoverhode.

  Hun skal ikke erstattes av sin etterfølger kong Charles.

  I stedet for monarken skal femdollarseddelen få et motiv som hedrer urfolkets kultur og historie.

  Sentralbanken og regjeringen har blitt enige om at ingen av landets nye dollarsedler vil ha en britisk monark som motiv.

  Den venstre-orienterte regjeringen ønsker at Australia på sikt skal bli en republikk.

  Landet holdt en en folkeavstemning om dette i 1999, da tapte den republikanske siden med knapp margin.

  Storbritannias kong Charles III
  Foto: Jack Hill / AP
 • Andrew Tate blir sittende i varetekt i Romania

  Influenseren Andrew Tate, som er under etterforskning for blant annet menneskehandel og voldtekt, er igjen fengslet i ytterligere 30 dager i Romania. Tate (36), broren Tristan Tate (34) og to rumenske kvinner har vært i varetekt siden 29. desember i fjor. Tate-brødrene er siktet for menneskehandel, voldtekt og etablering av en organisert kriminell gruppe. Etterforskningen i Romania har pågått siden april. De ble i utgangspunktet anholdt i 24 timer, men påtalemyndigheten har flere ganger forlenget varetektsfengslingen.

  Onsdagens avgjørelse kommer etter at Tate anket domstolens beslutning fra 20. januar om 30 dagers fengsling.

  (NTB)

  Andrew Tate
  Foto: INQUAM PHOTOS / Reuters