Hopp til innhold

«Norges mest høyrøstede høyrepopulist»

ANMELDELSE: For den som ønsker å forstå høyrepopulismens mekanismer, er det mye å hente i historien om Anders Lange – mannen som stiftet Fremskrittspartiet.

Anders Lange under valgkampen i 1973

Anders Lange, partileder i Anders Langes parti – som nå er Fremskrittspartiet – i partilederdebatten i NRK under stortingsvalget 1973. Han røyker pipe og drikker eggelikør.

Foto: SCANPIX

  • FORFATTER: Øyvind Strømmen
  • TITTEL: «Anders Lange. Historien om Norge» (Sakprosa)
  • FORLAG: Cappelen Damm

Det kan hende forfatteren Øyvind Strømmen hadde klart seg uten fullt så god timing, når han nå kommer ut med biografien om Norges mest høyrøstede høyrepopulist.

Har vi ham nå? Anders Lange var en mann det var vanskelig å forholde seg nøytralt til. Fra sin posisjon på ytterste høyre flanke i norsk politikk svingte han pisken over sosialdemokrater, byråkrater og moralister. Han sørget omhyggelig for å forulempe alle, og da partiet hans i 1973 kom inn på Stortinget, var det nesten bare Finn Gustavsen i det like ferske SV han var på talefot med.

Anders Lange fikk bare ett år på Stortinget før han døde. Dermed åpnet han veien for de mer målrettede av sine partifeller. Anders Langes parti ble overtatt av en mann ved navn Carl I. Hagen, og omdøpt til Fremskrittspartiet, og resten bør være kjent.

Men hva med mannen som dro det hele i gang, den krakilske og karismatiske urkraften som startet et parti med utgangspunkt i motviljen mot partipolitikk? Han kan nødvendigvis ikke bare ha vært en kranglefant, skjellsord og rent volum er ikke nok til å starte en folkebevegelse.

Boken Anders Lange - En norsk historie

«Anders Lange. En norsk historie»

Øyvind Strømmens nye biografi om Anders Lange skal berømmes for at den ikke gjemmer bort mannens dårlige sider, samtidig som den viser at på nært hold kunne urokråken Lange være direkte trivelig.

Quislings håndtrykk

Anders Lange ble jevnlig anklaget for å være fascist, og det var ikke helt uten grunn. Han innrømmet at han i ungdomstiden på 1930-tallet svermet for Mussolini og hans bevegelse. Quisling hadde han derimot lite til over for, han hadde håndtrykk som en svamp.

Den personlige antipatien mot Quisling bidro trolig til at han valgte patriotismen foran fascismen. Under krigen ble han motstandsmann og satt flere ganger i fengsel.

Senere tok Lange avstand fra autoritære ideologier. Dyrkingen av frihet og individualisme i senere år var for ham den naturlige motreaksjon mot ungdommens dragning mot det totalitære.

Likevel var han hele sitt liv tilhenger av hvitt mindretallsstyre, og for å opprettholde skillet mellom svarte og hvite. Av de mer alvorlige anklagene er at Lange skal ha mottatt penger fra apartheidregimet i Sør-Afrika. Endelig bevis finner Strømmen ikke, men indisiene er sterke.

Som Trump

For den som ønsker å forstå høyrepopulismens mekanismer, er det mye å hente her. Som Donald Trump påberoper Anders Lange seg en slags instinktiv kontakt med folkedypet, som ikke behøver å gå omveien gjennom komitéer og partier. Begge slenger de gjerne ut drøye påstander som etterlater motstandere målløse, mens tilhengerne godter seg over frekkheten, uten å nødvendigvis ta innholdet helt bokstavelig.

Fortiden er et fremmed land, heter det i boken, og det er godt sett. Historien om rabulisten og rampegutten Anders Lange er en ypperlig reiseguide gjennom et Norge i endring, samt et overraskende bilde av en politisk bråkebøtte som man virkelig må anstrenge seg for å fortsette å mislike.

Den norske fortellingen
Bokomslag, Munch selvportrett, av Steffen Kverneland
Slagside

Kulturstrøm

  • Nynorsk litteraturpris til Edvard Hoem

    Edvard Hoem er tildelt Nynorsk litteraturpris 2023 for boka Husjomfru.

    Prisen er på 50 000 kroner og blir tildelt på landsmøtet til Noregs Mållag i helga.

    Litteraturprisen er blitt delt ut sidan 1982, og saman med mållaget er det Det Norske Samlaget og Det Norske Teatret som står bak prisen.

    Husjomfru av Edvard Hoem
  • Tre norske er nominert til Nordisk Råds barn- og ungdomslitteraturpris

    Grøssaren «Udyr» av Ingvild Bjerkeland og høgtlesingsboka «Oskar og eg» av Maria Parr og illustratør Åshild Irgens nominert frå Noreg.

    I tillegg er Saia Stueng frå Karasjok nominert for ungdomsromanen «Hamburgerprinseassa – Eallá dušše oktii» i kategorien for det samiske språkområdet.

    Totalt 14 nordiske biletebøker, barnebøker og ungdomsromanar nominerte til Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris 2024.

    Fleire av dei nominerte tek for seg eksistensielle spørsmål om livet og døden. Eit anna tema som går att er menneska sin relasjon til naturen.

    Vinnaren vert offentleggjort 22. oktober.

    Montasje forfatterportrett Maria Parr og coveret til barneboka Oskar og eg
    Foto: Samlaget/Jula Marie Nagelstad
  • Tungtvann feirer 25-årsjubileum i Operaen

    I år er det 25 år siden Tungtvann slapp sin første EP «Reinspikka Hip Hop».

    Det feirer de med å opptre på Operaen i Oslo.

    15. september blir det nemlig nordnorsk rap på menyen i hovedstadens storstue. Kringkastingsorkestret (KORK) blir også med på feiringen.

    I tillegg er hiphop-profiler som Petter, Jaa9 & OnklP, Lars Vaular, Oscar Blesson, Tyr, Grim Pil og Rambow invitert til jubileet.

    – Med den line-upen vi har så lurer jeg på om operaen er stor nok til å huse oss, sier Jørgen Nordeng i en pressemelding.

    – Sånn rent publikumsmessig, understreker han.

    Nordnorske Tungtvann er regnet for å være de første til å lykkes med rap på norsk.

    – Da vi begynte var det for å bevise at det gikk an. Vi følte at det meste vi hadde hørt av norsk rap ikke hørtes ut som hiphop, sier Nordeng.

    Arrangementet er i regi av Bodø2024.

    – Grunnen til at vi ønsker å gjøre det i Oslo, som den eneste produksjonen vi gjennomfører der, er at dette fenomenet funker på norsk takket være nordlendinger. Da gir det mening å ta det til hovedstaden, forteller programsjef Henrik Sand Dagfinrud

    Tungtvann opptrer på operaen 15. september
    Foto: Tarjei Krogh