Hopp til innhold

Bergens beste kunstopplevelser

Gatekunst, utskjelte skulpturer, enorme hvalskjelett og utstillinger. Bergen står frem som kunstbyen i Norge denne sommeren.

Bergen som kunstby

KUNSTREISE: Bergen har mange kunstopplevelser å by på. Mange kan du få bare ved å vandre gatelangs, som gatekunst og skulpturen av Olav Kyrre. I tillegg kan man nyte kunst på KODE-museene.

Foto: Tore Zakariassen / NRK

Mens man i Oslo venter på at de nye byggene til Nasjonalmuseet og Munchmuseet skal åpne, er kunsttilbudet for byens turister svekket. Bergen – derimot – har et strålende tilbud til den kunst- og kulturinteresserte.

Her er 10 tips til kunstopplevelser i Vestlandets (i alle fall Vestlands) hovedstad.

kultur1

Gatekunsthovedstaden

Gatekunst i Bergen. Kunstneren NIMI har dekorert en hel husvegg rett ved Litteraturhuset.

FARGERIK VEGG: Kunstneren NIMI har dekorert en hel husvegg rett ved Litteraturhuset.

Foto: Tore Zakariassen / NRK
Gatekunst i Bergen. Buekorps-gutt.

BUEKORPS: Gamle tradisjoner møter nye i Bergens gater. Dette verket heter «Rævadilter» og er laget av kunstneren Malc. Hvor: Nye Sandviksveien, rett i nærheten av huset til et av byens største buekorps Dræggens Buekorps.

Foto: Tore Zakariassen / NRK
Gatekunst i Bergen. Kunstneren Pyritt har latt seg inspirere av korona-epidemien.

BUNAD OG MUNNBIND: Kunstneren Pyritt lot seg inspirere av korona-epidemien og laget denne før årets 17.mai. Hvor: Danmarks plass, ved Kronstad Distriktspsykiatriske Senter.

Foto: Tore Zakariassen / NRK
Et nytt kunstverk av gatekunstneren AFK dukket opp på det såkalte "Listhaug-hjørnet" i Bergen. Motivet viser (f.h.) USAs president Donald Trump, den israelske statsministeren Benjamin Netanyahu og Jared Kushner, Trumps rådgiver og svigersønn.

AFK (m.fl.) har malt Donald Trump, Benjamin Netanyahu og Jared Kushner. Dette dukket opp natt til 1.juli 2020. Her kobles Israels maktregime til politiets undertrykkelse av svarte i USA. Hvor: Hans Holmboes gate/Fosswinckels gate.

Foto: Mona Pahle Bjerke / NRK
Gatekunst fra Bergen. Et kunstverk som ble laget av AFK i forbindelse med sykkel-VM.

AFK er en av Bergens mest kjente gatekunstnere. Dette verket ble laget i forbindelse med at Bergen hadde sykkel-VM i 2017 og befinner seg i Sandviken.

Foto: Tore Zakariassen / NRK
DOLK på hjørnet Vestre Strømkaien/Strømgate i Bergen.

DOLK er en av Norges og Bergens mest anerkjente gatekunstnere. Han har blant annet laget dette kunstverket på hjørnet Vestre Strømkaien/Strømgaten.

Foto: Tore Zakariassen / NRK
Friele som gatekunst

YO! Et av de mest kjente gatekunstverkene fra Bergens gater; Dolks portrett av daværende Bergen-ordfører Herman Friele. Verket ble til slutt malt over.

Gatekunst i Bergen. Et portrett av dronning Sonja. Hvor: Sandviken, ved Bergen Arkitekthøgskole.

SÅNNJA! Et portrett av dronning Sonja laget av kunstneren Joy. Hvor: Sandviken, ved Bergen Arkitekthøgskole.

Foto: Tore Zakariassen / NRK
Gatekunst i Bergen. Byoriginalen "Ottoen" (Otto Fredrik Wollertsen) ble portrettert av kunstneren Argus. "Ottoen" døde i 2016. Hvor: Vestre Skostredet.

OTTOEN: Byoriginalen «Ottoen» (Otto Fredrik Wollertsen) ble portrettert av kunstneren Argus. «Ottoen» døde i 2016. Hvor: Vestre Skostredet.

Foto: Tore Zakariassen / NRK
Gatekunst i Bergen. Motiv av David Bowie.

BOWIE: Portrett av David Bowie i Steinkjellergaten.

Foto: Tore Zakariassen / NRK

Bergen er Norges definitive gatekunsthovedstad, og to av landets mest profilerte gatekunstnere, Dolk og AFK, hører hjemme her.

Det ligger i denne kunstformens natur at den er flyktig og uforutsigbar. Både Dolks ikoniske portrett av tidligere ordfører Herman Friele med gangstersmil og dollartegn i ordførerkjedet, og AFKs mye omtalte bilde av Sylvi Listhaug som korsfestet martyr, ble malt over. AFKs nye bilde i sommer viser Donald Trump, Benjamin Netanyahu og Jared Kushner, og uttrykker et sterkt politisk raseri mot både USA og Israel. Hvor lenge bildet vil pryde nisjen på Nygårdshøyden er selvsagt usikkert. Det er fine, men også triste, med gatekunsten: Den kommer uventet, og forsvinner gjerne like brått.

Gå ut i Bergen med våkent blikk, og søk i smau og gater, så kommer du garantert i berøring med denne urbane kunstformen.

kultur2

Breivik-søylene

Nye stålsøyler laget av kunstner Bård Breivik pryder Torgallmenningen i Bergen fra og med sommeren 2020.

NY UTSMYKNING: Nye stålsøyler laget av kunstner Bård Breivik pryder Torgallmenningen i Bergen fra og med sommeren 2020.

Foto: Tore Zakariassen / NRK
De nye stålsøylene skal i løpet av sommeren 2020 erstatte granittsøylene på Torgallmenningen i Bergen. Søylene er laget av kunstner Bård Breivik.

FRA GRANITT TIL STÅL: Bård Breivik foreslo selv å erstatte søylene med stålsøyler, som ble produsert i Kina.

Foto: Tore Zakariassen / NRK
De nye stålsøylene på Torgallmenningen i Bergen ble avduket sommeren 2020. De er laget av kunstner Bård Breivik og erstatter de gamle granittsøylene.

BLE FERDIG: Kunstneren døde av kreft i januar 2016, men rakk akkurat å ferdigstille den nye søylene.

Foto: Tore Zakariassen / NRK
Granittsøylene på Torgallmenningen i Bergen

OMDISKUTERT: De gamle granittsøylene var omdiskutert og ble av mange kalt «Barbiebein». Nå skal flere av de gamle søylene settes på havbunnen ved Laksevåg og i Gulen.

Foto: Stian Sørum Røkenes / NRK
  • Kategori: skulptur
  • Kunstner: Bård Breivik

Hvis du spaserer på Torgallmenningen kan du for første gang denne sommeren beundre de flunkende nye stålsøylene utformet av Bård Breivik. I snart 20 år har granittsøylene gledet og opprørt bergenserne. De er blitt kalt «Barbiebein», og noen har ment at de ødela hele den vakre Torgallmenningen. Det var kunstneren selv som i 2009 foreslo å bytte granittsøylene ut med nye stålsøyler, da steinen hadde begynt å slå sprekker.

Personlig savner de gamle steinsøylene, men de nye er også virkelig flotte.

kultur3

KODE Kunstmuseer

Interiørt fra Munch-utstillingen til KODE, kunstmuseene i Bergen.

KODE har den tredje største Munch-samlingen i verden. Disse kan sees i KODE 3 (museet har flere bygninger).

Foto: Tore Zakariassen / NRK
Edvard Munchs maleri "Sjalusi". Bildet er tatt fra utstillingen på KODE i Bergen.

MUNCH-SAMLING: «Sjalusi» er ett av Munch-bildene som henger hos KODE. Kunstverket er ett av flere i Munchs billedserie Livsfrisen. 

Foto: Tore Zakariassen / NRK
Maleri av J. C. Dahl, som henger på KODE i Bergen.

BERGENSKUNSTNER: Maleri laget av kunstneren J. C. Dahl, som kom fra Bergen.

Foto: Tore Zakariassen / NRK
Malerier av og byste som portretterer kunstneren J. C. Dahl. Utstilt på KODE-museene i Bergen.

STOR SAMLING: KODE eier den største samlingen av J. C. Dahls verker.

Foto: Tore Zakariassen / NRK
Oversikt over noen av bygningene til KODE, kunstmuseene i Bergen.

VED LILLE LUNGEGÅRDSVANN: Oversiktsbilde av noen av bygningene til KODE, kunstmuseene i Bergen.

Foto: Tore Zakariassen / NRK
  • Kategori: museum

Et museum som skaper solide og interessante utstillinger året igjennom. I tillegg har museet et skattkammer av en fast samlingsutstilling med et stort antall Munch-malerier og viktige hovedverk fra nasjonalromantikken, ikke minst selvfølgelig bergenseren J.C. Dahl.

Årets sommerprogram er meget sterkt. I Rasmus Meyers samlinger kan man oppleve Jeanette Christensens Forstyrrelser, Stenersenmuseet byr på «Pablo Picasso. Suite 347», og i det gamle lysverket vises Henrik Håkanssons spektakulære installasjon Hundre og en del av et tre.

kultur4

Naturhistorisk museum

Skjeletta blir samla

STORE SKJELETT: Museets gamle hvalskjelett har fått selskap av skjelettet til den mye omtalte plasthvalen. All plasten de fant i magesekken hans er også utstilt.

Rødreven tek eit bytte

VISER DYRELIV: En rødrev angriper byttet.

Einhjørning ferdig restaurert

FABELDYR: Til og med en enhjørning er stilt ut på museet. Denne skal få publikum til å reflektere over hva som er sant og ikke, hva som er forskning og hva som er overtro.

  • Kategori: museum

Reiser man med barn er dette nyåpnede museet et sted å besøke. Museet har både en geologisk og en zoologisk samling. Noe av det heftigste som utstilles er de enorme hvalskjelletene som henger under taket og skaper en slags knokkelkatedral.

Det er ikke tvil om at museet har en flott samling utstoppede dyr, og museet var stappfullt av henrykte barn da jeg var der. Men hvis de virkelig ønsker å ta topplasseringen som landets mest nyskapende naturhistoriske museum, bør de jobbe for å gjøre utstillingen enda fortellende, mindre oppstilt og monterbasert.

kultur5

Olav Kyrre-monumentet

Olav Kyrre-monumentet i Bergen. Laget av kunstneren Knut Steen.

GRUNNLEGGER: Monumentet over Olav Kyrre skuer utover Lille Lungegårdsvann.

Foto: Tore Zakariassen / NRK
  • Kategori: skulptur
  • Kunstner: Knut Steen

Monument over byens grunnlegger Olav Kyrre utløste en voldsom debatt, og det tok nesten 30 år før det til slutt ble avduket utenfor biblioteket i Bergen. Skulpturen er laget i stål. Et mektig abstrakt uttrykk med skarpe og renskårne krystallinske former.

kultur6

Rød vind

Skulpturen "Rød vind" av Arnold Haukeland. I Bergen.

RØD VIND: Skulpturen er laget av kunstner Arnold Haukeland og ble satt opp i 1978.

Foto: Tore Zakariassen / NRK
  • Kategori: skulptur
  • Kunstner: Arnold Haukeland

Går du lenger innover i byparken langs Lille Lungegårdsvann, finner du en av modernistpioneren Arnold Hauklands flotteste skulpturer, nemlig «Rød vind» fra 1978. Den er plassert foran inngangspartiet til KODE 2, bygget der Stenersen-samlingen til museet holder hus.

kultur7

Ole Bull-statuen

Statue av komponist Ole Bull på Nedre Ole Bulls plass. Laget av kunstner Stephan Sinding.

VERDENSKJENT FIOLINIST: På Nedre Ole Bulls plass står Stephan Sindings klassiske skulptur av fiolinisten og komponisten Ole Bull.

Foto: Tore Zakariassen / NRK
Ole Bull-statuen på Ole Bulls plass i Bergen. Skulpturen er laget av kunstner Stephan Sinding.

HEDRET I HJEMBYEN: Ole Bull-statuen ble avduket i 1901.

Foto: Tore Zakariassen / NRK
  • Kategori: skulptur
  • Kunstner: Stephan Sinding

Hvis du er glad i mer tradisjonell skulptur, kan du rusle mot Ole Bulls plass, og ta innover deg et mektig fontenemonument fra 1901. Det har et senromantisk og dramatisk uttrykk der store deler av monumentet illuderer et klippelandskap med fontene. På toppen står en rank og fiolinspillende Ole Bull.

kultur8

Mariakirken

Mariakirken i Bergen

BERGENS ELDSTE BYGG: Mariakirken i Bergen.

Altertavlen i Mariakirken i Bergen, lukket.

KUNST INNE: Altertavlen i Mariakirken i Bergen, lukket.

Mariakirken

ROMANSK TOTÅRNSFASADE: Mariakirken i Bergen.

  • Kategori: historisk bygg

Bergen er en by med historisk sus. Den ble grunnlagt av kong Olav Kyrre i 1070 og gitt det poetiske navnet Bjørgvin, som betyr den grønne sletten mellom fjellene. Fremdeles finnes det kulturarv av betydning omtrent på hvert gatehjørne. Bryggen er kjent for «alle», men hvis du har knapt med tid, og er nødt til å velge et eneste historisk bygg i tillegg, ville jeg tatt turen til Mariakirken på Dreggsallmenningen. Den er et av de flotteste eksemplene på tidligmiddelaldersk kirkearkitektur, med rundbuet hvelv og romansk totårnsfasade. Mariakirken er også Bergens eldste bevarte bygning oppført i 1180.

kultur9

Håkonshallen

Håkonshallen i Bergen

KONGELIG FESTSAL: Håkonshallen ble hardt skadet under en stor eksplosjon under andre verdenskrig, men ble restaurert i etterkant.

Foto: Gorm Kallestad / NTB Scanpix
  • Kategori: historisk bygg

Fra Mariakirken kan du spasere via Bryggen og videre til den gotiske festsalen Håkonshallen, som ble oppført i kleberstein i spissbuestil for kong Håkon Håkonsson på 1200-tallet. Selv om Håkonshallen har gjennomgått omfattende restaureringsprosesser, og blant annet taket er oppført i nyere tid, er det en stor opplevelse å stå inne i den eldgamle steinhallen.

kultur10

Rosenkranztårnet

Rosenkranztårnet i Bergen.

HISTORISK UTKIKKSPUNKT: I Rosenkranztårnet kan du kombinere historie og utsikt.

Foto: Gorm Kallestad / NTB Scanpix
  • Kategori: historisk bygg

Rett ved Håkonshallen kan du kombinere utsikt og historie ved å klyve opp de smale steintrappene i Rosenkrantztårnet, og skue utover Vågen. Denne mektige festningen fra 1500-tallet er et godt eksempel på norsk renessansestil.

Tradisjonell arkitektur

Bergen 20180723. Turister beundrer utsikten fra Fløyen. Fløibanen og Fløyen er en av Bergens mest besøkte og største turistattraksjoner

OVERSIKT: På Fløyen får du en flott oversikt over byen og kan nyte det historiske bybildet – og arkitekturen – ovenfra.

Foto: Marianne Løvland / NTB Scanpix

Men om byen er full av kulturminner, skulpturer, så vel som gatekunst, er det ofte blitt hevdet at den mangler levende samtidsarkitektur. På godt og ondt er Bergen preget av å ha hatt en streng byantikvar. Noen mener det har vært en god ting, mens andre mener at det har gjort Bergen til en fullstendig akterutseilt by, arkitektonisk sett. Og jeg er nok enig i at Bergen ikke er stedet for de store samtidige signalbyggene, men hvis man tar den luftige turen med Fløibanen opp på fjellet og ser byen i hele sine praktfulle velde, blir man også litt takknemlig, for at den har fått bevare sin historiske skjønnhet.

Bergen er byen for de fleste med et bredt spekter av kunstneriske opplevelser, men liker du moderne arkitektur og signalbygg må du nok velge en annen by.

(Det kan også være god grunn for den kunstinteresserte til å besøke Bergen i september. Da åpner nemlig omsider Festspillutstillingen, noe forsinket som følge av korona. Utstillingen regnes som årets viktigste separatutstilling i Norge og vises vanligvis i mai-juni på Bergen Kunsthall. Red.anm.)

Anbefalt videre lesing:

Kulturstrøm

  • Fagorganiserte ansatte i belgisk kringkaster med aksjon

    Ved starten av sendingen av den andre semifinalen i Eurovision ble det vist en plakat på den belgiske kringkasteren VRT, hvor det ble oppfordret til våpenhvile.

    – Vi fordømmer bruddene på menneskerettighetene fra staten Israel, sto det på plakaten.

    Ifølge den belgiske avisen HLN var det en aksjon fra fagorganiserte ansatte i kringkasteren.

    Ifølge avisen ble kringkasteren informert om at aksjonen ville finne sted.

    – Fagforeninger har rett til å handle og trenger ikke tillatelse. Jeg kan bare si at vi har tatt saken til etteretning, skier talsperson Yasmine Van der Borght i VRT til avisen.

    Det skal ha vært demonstrasjoner utenfor bygningene til VRT og den franskspråklige kringkasteren RTBF før semifinalen gikk i gang. Også i Norge har det vært flere demonstrasjoner utenfor NRK i forbindelse med Eurovision.

    I Malmö, der finalen avholdes i år, har det hele torsdag vært flere demonstrasjoner både for og imot Israels deltakelse i sangkonkurransen.

    protest VRT
    Foto: Skjermbilde
  • Justin og Hailey Bieber venter barn

    Både Justin og Hailey Bieber har lagt ut Instagram-innlegg som kan tyde på at paret venter barn.

    Det er flere bilder av det som ser ut som en gravid-mage på Hailey Bieber, som Justin Bieber holder rundt. Cosmopolitan er blant mediene som tolker innleggene som en gravid-annonsering.

    Paret giftet seg i 2018. Justin Bieber er en verdenskjent kanadisk artist, mens Hailey Bieber er en amerikansk modell. Hun er datter av skuespilleren Stephen Baldwin.

    pregnancy announcement
    Foto: Hailey Bieber / Instagram
  • Buing under Israels øving til ESC-semifinale

    Da Israel øvde i Malmö onsdag kveld ble det buet fra salen. Ifølge opptak NRK har hørt og Aftonbladet. Den svenske avisen skriver også at sikkerhetsvakter stod langs trappen opp til scenen da den israelske artisten Eden Golan stod på scenen under generalprøven. Når den andre semifinalen går av stabelen torsdag sensurerer EBU lyden ut på lufta.