«Serial» tar opp soldats Taliban-fangenskap

Podkast-fenomenet «Serial» er klar med en ny sesong, og nå skal de nøste opp historien om den amerikanske soldaten Bowe Bergdahl, som tilbrakte fem år i Talibans fangenskap.

Bowe Berghdal

Sesong to av «Serial» tar for seg historien om den amerikanske soldaten Bowe Bergdahl.

Foto: US ARMY / Reuters

Sarah Koenig

Sarah Koenig er tilbake med en ny sesong av podkasten «Serial».

Foto: Jemal Countess / Afp

Den amerikanske krimpodkasten «Serial», en føljetong om en drapssak fra 1999, ble i fjor høst en enorm snakkis på begge sider av Atlanteren , og satte nedlastingsrekord med mer enn 100 millioner nedlastinger.

«Serial» er laget av folkene bak det bejublede radioprogrammet «This American Life». Nå er det klart for en ny sesong, som tar for seg et nytt tema, og første episode er lagt ut.

Som i første sesong av «Serial», er Sarah Koenig fortelleren, og episodene lages fortløpende som saken utvikler seg.

Tatt til fange av Taliban

Sesong to tar for seg historien om den amerikanske soldaten Bowe Bergdal, som ble tatt til fange i Afghanistan av et Taliban-alliert terrornettverk i 2009. Han ble sluppet fri fem år senere, i bytte mot fem Guantánamo-fanger som Taliban var interessert i. I fangenskap ble han slått, torturert og truet med henrettelse.

I «Serial» forteller 29 år gamle Bergdahl for første gang om hva som skjedde da han forlot militærbasen og ble tatt til fange, noe som førte til at flere tusen soldater ble satt inn i jakten på ham, skriver New York Times.

Bowe Bergdahl

Bowe Bergdahl ble vist fram i denne videoen i 2010. Fire år senere slapp han ut av Talibans fangenskap.

Foto: Afp

Krigsrett

Han ankom hjemlandet sitt til fanfarer og hornmusikk i 2014, men etter kort tid handlet debatten om hvorvidt Bergdahl var en forræder som med vitende og vilje satte sine medsoldater i fare når han forlot basen og ble tatt til fange.

The Guardian skriver at Bergdahls advokater har sagt at han forlot leiren fordi han ville rette søkelyset på de elendige forholdene han og hans medsoldater levde under.

Ifølge dokumenter lekket av Wikileaks, begynte Bergdahls enhet å lete etter ham da han ikke møtte til opprop 30. juni 2009. Senere på dagen plukket amerikanerne opp meldinger fra Talibans radiokommunikasjon:

«En amerikansk soldat med et kamera leter etter noen som snakker engelsk».

Senator John McCain har uttalt at Bergdahl helt klart er en desertør. Soldaten ble i mars tiltalt for desertering, og saken hans kan komme opp for krigsrett i USA, noe som kan sende ham bak murene for resten av livet.

Kulturstrøm

 • Fikser på handlingen i ny Bond-film

  Manusforfatteren Scott Z. Burns er hyret inn for å skrive om manuset til det som skal bli den 25. filmen om James Bond. Grunnen er at regissør Cary Fukunaga ikke er fornøyd med manuset i sin nåværende form, skriver The Playlist. Burns har fikset på manusene til «Ocean's 12», «Widows» og «Rogue One» tidligere, selv om arbeidet har vært ukreditert.

 • Collins-søstre får TV-serie

  Livene til søstrene Joan Collins og Jackie Collins skal bli TV-serie. 85 år gamle Joan Collins er kjent fra «Dynastiet» på 1980-tallet, og fremdeles aktiv i jobb med roller i blant annet «American Horror Story». Forfatteren Jackie Collins, som blant annet skrev «Lady Boss», døde i 2015. Men døtrene hennes har gitt sin velsignelse til serien. Ifølge Variety har serien fått arbeidstittelen «Joan & Jackie», og skal følge søstrene fra etterkrigstidens London til å bli henholdsvis Hollywood-stjerne og litterær bestselger. (NTB)

  Jackie Collins og Joan Collins
  Foto: Evan Agostini / NTB Tema
 • Karl Lagerfeld er død

  Moteskaparen Karl Lagerfeld er død, det melder franske aviser. Han vart 85 år gammal. Han vart fødd i Tyskland og starta si karriere innan mote i Paris på 1950-talet.

  Karl Lagerfeld
  Foto: Joel Ryan / Ap