Hopp til innhold

«Serial» knuser podkast-rekorder

Krimpodkasten «Serial» har blitt lastet ned fem millioner ganger på iTunes. Ingen podkast har blitt lastet ned så mange ganger på så kort tid.

Podcasten Serial

FENOMEN: Serial, en podkastserie om en drapssak fra 1999, har på kort tid blitt en snakkis på begge sider av atlanteren, og har satt nedlastingsrekord på Itunes. Den massive interessen har på sin side ført til at en rekke amatørdetektiver har startet sin egen etterforskning.

Foto: Jarl Nymo / NRK

Kart over mobiltelefontrafikk i Baltimore fra podkasten Serials hjemmeside

FYLDIG DOKUMENTASJON: På podkastens hjemmeside legger Sarah Koenig ut beviser og kart fra etterforskningen. Et av de viktigste - og motstridende - beviskompleksene omhandler posisjonene til Adnans mobiltelefon i timene rundt drapstidspunktet.

Foto: Serialpodcast.org / Faksimile
Ragnhild Laukholm Sandvik

PODKAST OM PODKAST: Ragnhild Laukholm Sandvik og kollegaene i Salongen skal lage den første norske podkasten om «Serial».

Foto: Anne Cathrine Straume / NRK

Det opplyser iTunes til den britiske avisen The Guardian.

Tallet på lyttere er sannsynligvis mye høyere, siden podkasten også kan lastes rett ned fra hjemmesiden og via andre nettradio- og podkasttjenester.

Første episode i det sanne mordmysteriet kom i begynnelsen av oktober, og flere millioner har fulgt journalisten Sarah Koenig mens hun prøver å oppklare et mord fra 1999.

– Selv om dette aldri har blitt gjort i podkast-form, er det egentlig ikke en original idé. Å fortelle krimhistorier på denne måten har blitt gjort siden Charles Dickens, sier Koenig til The Guardian.

Har du ennå ikke hørt alle episodene, bør du slutte å lese nå.

«Gjorde Adnan Syed det eller ikke?»

Det er spørsmålet som over en million lyttere har prøvd å få svar på etter at den første episoden av podkasten ble lagt ut.

Utgangspunktet for historien finner sted 13. januar 1999: 17 år gamle Hae Min Lee, elev ved Woodlawn High School i Baltimore, forsvinner. En måned senere blir liket hennes funnet av Mr. S, som senere viser seg å være en blotter, i en av byens parker. Obduksjonen viser at hun er blitt kvalt.

Ekskjæresten Adnan Syed blir dømt til livsvarig fengsel for drapet. Uten et eneste teknisk bevis.

Den første podkasten om podkasten

P2-programmet Salongen skal fremover diskutere hver episode av Serial i en egen, ukentlig podkast.

Flere i redaksjonen har den siste tiden blitt hektet på Serial, og diskusjonen rundt hvem som drepte Hae Min Lee er det store samtaleemnet.

– Det er så mange som har et oppheng i det her akkurat nå. Vi syns det var en god idé å lage en slags metaproduksjon, hvor vi diskuterer avsløringene som kommer i hver episode, sier Ragnhild Laukholm Sandvik, som er en av flere programledere i Salongen.

Gjest: Sceneartist Kate Pendry. Hun lever ut kunstnermyten om en fattig inspirert kunstner. Jørgen retter fokus mot mannsdagen. Viggo Valle forteller historien om da han lærte betydningen av å si unnskyld.

Hør Salongen på podkast her.

Drap og forbudt kjærlighet

Serial er laget av folkene bak det bejublede radioprogrammet This American Life, og er blitt omtalt som en del av den store podkast-renessansen av New York Magazine.

Ingrediensene er som hentet fra en mørk, amerikansk high school-film: Drap, et forbudt kjærlighetsforhold, sjalusi og populære skoleelever ved Woodlawn High School.

Og dette er kanskje en av grunnene til at den 15 år gamle drapssaken fengsler lyttere over hele verden, til tross for at de som følger serien hverken har møtt eller sett hverken Adnan Syed eller den drepte ekskjæresten hans Hae Min Lee.

Puslespillet faller mer og mer fra hverandre desto mer journalist Sarah Koenig borer seg ned i saken.

– Det dukker hele tiden opp detaljer som får lytteren til å endre synspunkt, og Sarah Koenig er utrolig flink til å manipulere lytterne. En av grunnene til populariteten er kanskje at man blir holdt på pinebenken, sier Sandvik.

Hevder sin uskyld

Var motivet virkelig sjalusi? Den vakre Hae Min Lee gjorde det slutt med Adnan, og fant seg en ny kjæreste. Men det tok heller ikke lang tid før også Adnan fant seg noen andre, så hvor dypt stakk egentlig den antatte sjalusien?

Spilte Adnans religiøse bakgrunn en rolle, slik som det ble hevdet i rettssaken? At skammen for ham som ble muslim ble ekstra stor etter at han hadde datet en ikke-muslim, og gått imot familiens vilje?

«Nei», sier Adnan Syed, og hevder hardnakket sin uskyld, 15 år etter drapet.

«Jeg vet ikke», sier den amerikanske journalisten Sarah Koenig etter at hun har tatt for seg tidligere vitneprov, dagbøker, politirapporter, familiemedlemmer og tidligere mistenkte som er sjekket ut av saken.

Journalisten vet heller ikke hvordan hennes egen sak vil ende. Sarah Koenig henter kontinuerlig inn ny informasjon og lager nye episoder basert på hva hun finner. Så langt er åtte av tolv episoder lagt ut.

Mange tar etterforskningen i egne hender

Samtidig foregår det en nærmest parallell etterforskning på nett, som følge av all oppmerksomheten podkasten har fått.

I diskusjonstråder, samtaler og meningsutvekslinger på nett, prøver lytterne selv å få fatt i rettsdokumenter, bilder og kilder.

Noen har i likhet med journalist Koenig tatt etterforskningen i egne hender, og kjørt ruten som Adnan Syed og kompisen Jay skal ha kjørt da de, ifølge politiets konklusjon, bestemte seg for å dumpe liket som lå i bagasjerommet på bilen.

Flere debattinnlegg har vært kritiske til hva den enorme oppmerksomheten gjør med familien til drapsofferet. Dette har Ragnhild Laukholm Sandvik og Salongen-redaksjonen også tenkt på.

– Et eller annet sted sitter en familie som mistet datteren sin for 15 år siden. Når millioner av mennesker ser på denne mordsaken som underholdning, kan det åpne nye sår for familien.

– Selv tror jeg at etterforskningen ender på et ambivalent sted, og jeg tror lytterne kommer til å sitte igjen med mange spørsmål. Vi bør ikke regne med en tilfredsstillende slutt.

Her finner du alle tilgjengelige podkaster fra NRK

Kulturstrøm

 • Hermine (16) blir hylla av Hollywood-stjerne

  Den amerikanske skodespelaren Matthew McConaughey hyllar bergenske Hermine Svortevik Oen i ein video som Norsk filmdistribusjon har delt.

  16-åringen har hovudrolla i spelefilmen «Birk & Magna – Gruvens mørke hemmelighet» som går på kino i sommar. McConaughey anbefalar alle å sjå filmen og trekk fram Svortevik Oen:

  – I hovudrolla finn du vår gode familievenn Hermine. Ho har lyst opp rommet sidan første gong me møtte ho, seier den amerikanske skodespelaren.

  Til BT fortel Svortevik Oen at ho og familien møtte McConaughey og hans familien på ferie for nokre år sidan.

  Hermine Svortevik Oen
  Foto: NRK Hordaland / NRK Hordaland

Flere kulturnyheter

På utestedet Cosmopolite i Oslo ble det gedigen jubel når Viggo Venn gikk av med seieren søndag kveld.

Viggo Venn fra Kongsberg vant Britain's Got Talent: – Som om Skeid vinner Champions League

En norsk klovn har vunnet en av verdens største TV-konkurranser. Premien er på 3,4 millioner kroner og har rojalt sus.