NRK Meny
Normal

«Havboka» er kritikernes favoritt

Morten Strøksnes' «Havboka» hedres med Kritikerprisen i klassen sakprosa. – Jeg tror ikke det er noen som er mer overrasket enn meg over suksessen, sier forfatteren selv.

Morten Strøksnes

OVERRASKET: «Havboka» har sikret journalist Morten Strøksnes både Brageprisen og Kritikerprisen. – Jeg tror ikke det er noen som er mer overrasket enn meg, sier forfatteren selv.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Torsdag hedret norske litteraturkritikere sine favoritter da den årlige Kritikerprisen ble delt ut i til sammen fem kategorier.

– Et takras av suksess

Journalist og sakprosaforfatter Morten Strøksnes' «Havboka» fikk prisen for beste sakprosa.

– Det er veldig artig og en ære. Når man legger sjela si i noe, er det selvfølgelig veldig hyggelig å få anerkjennelse for det, og det har «Havboka» fått til de grader, sier Strøksnes til NRK.

Boka, som forlaget beskriver som «en undersøkelse av havet gjennom historie, fortellinger, vitenskap, poesi og mytologi», har høstet jubel, seksere og «årets beste»-stempel av et samstemt kritikerkorps, og er så langt solgt til 14 land.

Rett før jul kunne Strøksnes også innkassere den prestisjetunge Brageprisen i sakprosa-klassen.

– Jeg tror ikke det er noen som er mer overrasket enn meg. Det er et takras av suksess, konstaterer Strøksnes.

Lyriker vant voksenpris

Inger Elisabeth Hansen fikk prisen i kategorien voksenbok for diktsamlingen «Å resirkulere lengselen, avrenning foregår», mens Øyvind Torseter fikk prisen i kategorien barne- og undomsbok for «Mulegutten».

I kategorien beste oversettelse gikk prisen til Anne Arneberg for italienske Curzio Malapartes «Kaputt».

Kritikerlaget hedret også sine egne under pridsutdelingen: Morgenbladets Olaf Haagensen fikk utmerkelsen «Årets litteraturkritiker 2016».