NRK Meny
Normal

«Havboka» er kritikernes favoritt

Morten Strøksnes' «Havboka» hedres med Kritikerprisen i klassen sakprosa. – Jeg tror ikke det er noen som er mer overrasket enn meg over suksessen, sier forfatteren selv.

Morten Strøksnes

OVERRASKET: «Havboka» har sikret journalist Morten Strøksnes både Brageprisen og Kritikerprisen. – Jeg tror ikke det er noen som er mer overrasket enn meg, sier forfatteren selv.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Torsdag hedret norske litteraturkritikere sine favoritter da den årlige Kritikerprisen ble delt ut i til sammen fem kategorier.

– Et takras av suksess

Journalist og sakprosaforfatter Morten Strøksnes' «Havboka» fikk prisen for beste sakprosa.

– Det er veldig artig og en ære. Når man legger sjela si i noe, er det selvfølgelig veldig hyggelig å få anerkjennelse for det, og det har «Havboka» fått til de grader, sier Strøksnes til NRK.

Boka, som forlaget beskriver som «en undersøkelse av havet gjennom historie, fortellinger, vitenskap, poesi og mytologi», har høstet jubel, seksere og «årets beste»-stempel av et samstemt kritikerkorps, og er så langt solgt til 14 land.

Rett før jul kunne Strøksnes også innkassere den prestisjetunge Brageprisen i sakprosa-klassen.

– Jeg tror ikke det er noen som er mer overrasket enn meg. Det er et takras av suksess, konstaterer Strøksnes.

Lyriker vant voksenpris

Inger Elisabeth Hansen fikk prisen i kategorien voksenbok for diktsamlingen «Å resirkulere lengselen, avrenning foregår», mens Øyvind Torseter fikk prisen i kategorien barne- og undomsbok for «Mulegutten».

I kategorien beste oversettelse gikk prisen til Anne Arneberg for italienske Curzio Malapartes «Kaputt».

Kritikerlaget hedret også sine egne under pridsutdelingen: Morgenbladets Olaf Haagensen fikk utmerkelsen «Årets litteraturkritiker 2016».

Kulturstrøm

 • Ny framtid for Tinnosbanen

  Stortinget skal i dag ta en viktig beslutning om framtida for Tinnosbanen. Familie og kulturkomiteen ber i sin Innstilling om utredning av gevinster og kostnader ved å sette i stand verdensarvobjektet Tinnosbanen enten til ren museumsbane, eller til en jernbanestrekning som også kan transportere gods og tømmer. Komiteen mener det haster å bestemme hvordan banen skal settes i stand, om Rjukan–Notodden industriarv skal beholde plassen på verdensarvlista.

  Tinnosbanen
  Foto: Helge Carlsen / NRK
 • Vant verdens viktigste konkurranse

  Diana Adamyan (18) fra Armenia vant søndag den prestisjetunge førsteprisen i årets Menuhin-konkurranse, det største en ung fiolinist kan oppnå. I juryen satt blant andre norske Henning Kraggerud. Australske Christian Li (10) er tidenes yngste vinner av juniorklassen, en pris han delte med 11 år gamle Chloe Chua fra Singapore.

 • Bergman-året i Cannes

  Det er 100 år siden Ingmar Bergman ble født, og det markeres under årets filmfestival i Cannes – som byr på verdenspremiere for en ny dokumentar, Jane Magnussons film «Bergman – Ett år, ett liv». Samtidig vises tyske Margareta von Trotta film i samme kategori med sin dokumentardebut «Searching for Ingmar Bergman». «Bergman – Ett år, ett liv» får svensk kinopremiere 14. juli – på selve fødselsdagen. (NTB).

  Ingmar Bergman
  Foto: - / AFP