Ble anmeldt av dyrevernere - politiet henla saken

Dyrevernsorganisasjonen NOAH mener beskrivelsene av fangstmetoder i «Havboka» av Morten Strøksnes er brudd på dyrevelferdsloven. Nå er saken henlagt av politiet.

Morten Strøksnes med Havboka

Handlingen i boka foregår på øya Skrova i Lofoten, og handler om havet fra en rekke ulike vinkler, ifølge forfatteren selv.

Foto: Bente H. Johansen / NRK

Historien om to menns forsøk på å fange ei håkjerring på stang fra en gummibåt i Vestfjorden, ga Morten Strøksnes strålende tilbakemeldinger da «Havboka» kom ut i fjor høst.

Boka sikret også forfatteren og journalisten den prestisjetunge Brageprisen i kategorien sakprosa.

Men ikke alle var like fornøyde. Dyrevernsorganisasjonen NOAH anmeldte i starten av januar Morten Strøksnes, fordi de mener fangstmetodene som skildres i boka viser brudd på dyrevelferdsloven.

Utstyrt med stang og en seks meter lang kjetting mellom krok og snøre, forsøker fiskerne ved en anledning å få fatt på haifisken håkjerring, men snøret ryker og haien svømmer av gårde med krok og kjetting.

– Det har ikke blitt fisket på en uforsvarlig måte, som vi kan se ut ifra opplysningene i saken, sier politifullmektig Andreas Baklie Haugen ved Svolvær politistasjon.

– Ikke noe straffbart

Havboka Morten Strøksnes

Boka har undertittelen «Kunsten å fange en kjempehai fra en gummibåt på et stort hav».

Ifølge politiet er det heller ingen spesielle restriksjoner på fiske etter håkjerring.

– Reglene for fisket fremkommer av Havressursloven blant annet, og fangstmetoden som er beskrevet i boka er både lovlig og velkjent. Derfor er saken henlagt, sier Baklie Haugen til NRK.

Han legger til at politiet ser en generell økning i antall anmeldelser for brudd på Dyrevelferdsloven.

– Men jeg har ikke tidligere vært borti en tilsvarende sak der forholdet skildres i en bok, og at det er bakgrunnen for en anmeldelse.

Skuffet

Leder Siri Martinsen i dyrevernsorganisasjonen NOAH mener henleggelsen er beklagelig.

– Denne fangstmetoden er ikke i tråd med dyrevelferdsloven. Mattilsynet uttalte at det syntes som en uakseptabelt måte å behandle vill fisk på, og Fiskeridirektoratet mente at dyret uten tvil var påført store lidelser. Derfor mente vi det var grunnlag for en anmeldelse.

Siri Martinsen, Noah

Leder Siri Martinsen i dyrevernsorganisasjonen NOAH mener henleggelsen er beklagelig.

Foto: Bente Isefjær

Selv om saken nå er henlagt, har ikke dyrevernerne tenkt til å gi seg helt.

– Det handler om hvor vi skal legge lista for hvilke lidelser ville dyr skal tåle i sportsfiskesammenheng. Vi har forstått at politiet har lent seg på Fiskeridepartementet i avgjørelsen. Det vil vi se nærmere på. Det vil være kritikkverdig dersom departementet har overkjørt eget fagorgan, som Mattilsynet er, mener Siri Martinsen.

– Ingen kommentar

Morten Strøksnes ønsker ikke å kommentere henleggelsen. Men da anmeldelsen ble kjent i januar, sa han følgende:

– Gud hjelpe Lofoten om det skal bli politisak hver gang et fiskesnøre ryker.

«Havboka» ble solgt videre til Tyskland, Danmark, Italia, Spania, Sverige og Nederland allerede før utgivelsen i Norge.

Morten Strøksnes skapte i fjor høst en heftig debatt etter at han gikk hardt ut mot flere navngitte personer i Bodøs kultur- og maktelite.

«Bodø har lenge hatt rykte på seg for å være en ganske korrupt by», skrev han blant annet i kronikken som startet det hele.

Video

Distriktsnyheter fra Nordland. TV
Adrian (27) må vise finger, rope, rekke tunge og lage kysselyder. Helst når det passer ekstremt dårlig.
Venke opplevde enhver hesteeiers mareritt da hun oppdaget en fremmed mann i stallen hennes.