Hopp til innhold

Ble anmeldt av dyrevernere - politiet henla saken

Dyrevernsorganisasjonen NOAH mener beskrivelsene av fangstmetoder i «Havboka» av Morten Strøksnes er brudd på dyrevelferdsloven. Nå er saken henlagt av politiet.

Morten Strøksnes med Havboka

Handlingen i boka foregår på øya Skrova i Lofoten, og handler om havet fra en rekke ulike vinkler, ifølge forfatteren selv.

Foto: Bente H. Johansen / NRK

Historien om to menns forsøk på å fange ei håkjerring på stang fra en gummibåt i Vestfjorden, ga Morten Strøksnes strålende tilbakemeldinger da «Havboka» kom ut i fjor høst.

Boka sikret også forfatteren og journalisten den prestisjetunge Brageprisen i kategorien sakprosa.

Men ikke alle var like fornøyde. Dyrevernsorganisasjonen NOAH anmeldte i starten av januar Morten Strøksnes, fordi de mener fangstmetodene som skildres i boka viser brudd på dyrevelferdsloven.

Utstyrt med stang og en seks meter lang kjetting mellom krok og snøre, forsøker fiskerne ved en anledning å få fatt på haifisken håkjerring, men snøret ryker og haien svømmer av gårde med krok og kjetting.

– Det har ikke blitt fisket på en uforsvarlig måte, som vi kan se ut ifra opplysningene i saken, sier politifullmektig Andreas Baklie Haugen ved Svolvær politistasjon.

– Ikke noe straffbart

Havboka Morten Strøksnes

Boka har undertittelen «Kunsten å fange en kjempehai fra en gummibåt på et stort hav».

Ifølge politiet er det heller ingen spesielle restriksjoner på fiske etter håkjerring.

– Reglene for fisket fremkommer av Havressursloven blant annet, og fangstmetoden som er beskrevet i boka er både lovlig og velkjent. Derfor er saken henlagt, sier Baklie Haugen til NRK.

Han legger til at politiet ser en generell økning i antall anmeldelser for brudd på Dyrevelferdsloven.

– Men jeg har ikke tidligere vært borti en tilsvarende sak der forholdet skildres i en bok, og at det er bakgrunnen for en anmeldelse.

Skuffet

Leder Siri Martinsen i dyrevernsorganisasjonen NOAH mener henleggelsen er beklagelig.

– Denne fangstmetoden er ikke i tråd med dyrevelferdsloven. Mattilsynet uttalte at det syntes som en uakseptabelt måte å behandle vill fisk på, og Fiskeridirektoratet mente at dyret uten tvil var påført store lidelser. Derfor mente vi det var grunnlag for en anmeldelse.

Siri Martinsen, Noah

Leder Siri Martinsen i dyrevernsorganisasjonen NOAH mener henleggelsen er beklagelig.

Foto: Bente Isefjær

Selv om saken nå er henlagt, har ikke dyrevernerne tenkt til å gi seg helt.

– Det handler om hvor vi skal legge lista for hvilke lidelser ville dyr skal tåle i sportsfiskesammenheng. Vi har forstått at politiet har lent seg på Fiskeridepartementet i avgjørelsen. Det vil vi se nærmere på. Det vil være kritikkverdig dersom departementet har overkjørt eget fagorgan, som Mattilsynet er, mener Siri Martinsen.

– Ingen kommentar

Morten Strøksnes ønsker ikke å kommentere henleggelsen. Men da anmeldelsen ble kjent i januar, sa han følgende:

– Gud hjelpe Lofoten om det skal bli politisak hver gang et fiskesnøre ryker.

«Havboka» ble solgt videre til Tyskland, Danmark, Italia, Spania, Sverige og Nederland allerede før utgivelsen i Norge.

Morten Strøksnes skapte i fjor høst en heftig debatt etter at han gikk hardt ut mot flere navngitte personer i Bodøs kultur- og maktelite.

«Bodø har lenge hatt rykte på seg for å være en ganske korrupt by», skrev han blant annet i kronikken som startet det hele.