«Black Box»-regissør ber statsministeren beklage – men Solberg nekter

Advokaten til regissør Pia Maria Roll ber statsministeren om å beklage sine uttalelser om teateret. Erna Solberg selv ser ingen grunn til å trekke tilbake gårsdagens kritikk.

Erna Solberg

Onsdag sa statsminister Erna Solberg at regissøren bak teaterstykket «Ways of Seeing» spekulerer på motivasjonen bak truslene mot justisminister Tor Mikkel Wara og mente stykket er problematisk for politikeres integritet. Nå ber teaterets advokat Jon Wessel Aas statsministeren vurdere om hun skal beklage overfor teateret.

Foto: Utenriksdepartementet i USA

– Jeg mener at statsminister Erna Solberg bør vurdere om hun skal beklage overfor Black Box, sier Jon Wessel Aas.

Han representerer regissøren Pia Maria Roll, som var regissør for teaterstykket «Ways of Seeing». Statsministeren gikk onsdag hardt ut mot regissøren, etter at hun spekulerte på om truslene mot justisminister Tor Mikkel Wara var iscenesatt.

Jon Wessel-Aas

Partner Jon Wessel-Aas i advokatfirmaet Lund & Co. mener statsministeren bør tenke seg om og beklage.

Foto: Presse / BingHodneland

I dag ble det kjent at PST har pågrepet Waras samboer etter en brann i familiens bil søndag. Likevel står Erna Solberg på sitt om at hun i går ba teateret Black Box tenke seg om.

– Jeg tenker at de som har laget stykket må tenke over at de også bidrar til å sette et fokus på politikere, deres omgivelser og mennesker, og som bidrar til at det er tøffere å være politiker. Da må de ha ryggrad til å stå i det. Jeg må si at jeg reagerer i dag når man velger å spekulere rundt dette, sier Solberg.

– Ingen grunn til å beklage

På spørsmål fra pressen, ville ikke statsministeren beklage uttalelsene hun kom med.

– I går sa jeg klart og tydelig at jeg mener ingen bør spekulere. Teateret bør la politiet gjøre sin jobb. Vet man ikke mer, bør man la være å spekulere. Jeg har ikke koblet hendelsene til denne saken, jeg har vært tydelig på at man bør unngå å spekulere, sa Solberg.

– Vil du beklage til teaterregissøren?

– Nei, jeg mener ingen bør spekulere om saker som er under løpende politietterforskning. Det står jeg helt inne for. Jeg svarte på et spørsmål fra pressen, og sa nei til å spekulere i akkurat disse sakene. Det mener jeg andre heller ikke bør gjøre. Det er ingen grunn til å si unnskyld for det jeg sa i går, gjentok Solberg.

Dette får Wessel Aas til å reagere:

– På onsdag sa statsministeren at Black Box burde tenke seg om. Nå mener jeg statsministeren bør gjøre det samme.

Slettet Facebook-kommentar

Også nestleder i Fremskrittspartiet og tidligere justisminister Sylvi Listhaug har kritisert Roll. I en status på Facebook i går skrev hun at regissøren burde be Wara og familien hans om unnskyldning.

Skjermdump fra Sylvi Listhaug sin Facebook-side

I dag er statusen slettet fra Facebook-siden til Listhaug. Hun har ikke vært tilgjengelig for intervju, men via sin rådgiver sier hun dette i en sms:

– Min status på Facebook handlet om snikfilmingen Black Box Teater har drevet med. Ettersom Tor Mikkels samboer nå er siktet i saken, vil jeg unngå at folk misforstår innlegget mitt, og derfor slettet jeg det.

I likhet med statsminister Erna Solberg trekker hun ikke tilbake noe av kritikken mot stykket.

– Jeg mener at regissøren og teateret skylder de familiene som har blitt utsatt for snikfilming en unnskyldning. De har tråkket over en grense og invadert privatlivet til personer både i og utenfor politikken.

Teaterstykke under etterforskning

Pia Maria Roll og de andre skaperne bak «Ways of Seeing» ble i desember anmeldt av Waras samboer Laila Bertheussen, kort tid etter at det ble utført omfattende hærverk mot boligen til justisministerens familie.

Først henla politiet anmeldelsen, men etter at Tor Mikkel Waras samboer klagde og fikk medhold gikk statsadvokaten i Oslo inn og ba politiet om å etterforske saken videre likevel.

Pia Maria Roll

Teaterregissør Pia Maria Rolls stykke «Ways of Seeing» har ifølge egne nettsider kartlagt nettverkene som har interesse av å gjøre Norge til et mer rasistisk samfunn.

Foto: Privat

Regissør Pia Marie Roll satt sammen med advokat Wessel Aas i flere timer med politiet og forklarte seg om de tingene de har opplevd på grunn av teaterstykket «Ways of seeing».

Wessel Aas sier Black Box-teateret har vært under sterkt press og at de nå er lettet over at presset er borte.

Kulturstrøm

 • Hjertevarmt om å være tenåring

  Komiker Bo Burnhams regidebut «Eighth Grade», handler om generasjon Z og det å vokse opp i et samfunn som er så fokusert på internett. P3s anmelder kaller filmen «varm, morsom og sår » og gir den terningkast fem. Les hele anmeldelsen her.

  Film-Eighth Grade-Free Screenings
  Foto: Linda Kallerus / AP
 • Får Vesaas Debutantpris

  Det er Lars Svisdal som har fått Debutantprisen for sin roman «Seg til inkjes» melder Gyldendal i en pressemelding. Svisdal har fått gode anmeldelser og boken omtales som begynnelsen på et viktig forfatterskap.

 • Britisk debutant fikk krimpris

  Debutanten C.J. Tudor ble under Krimfestivalen tildelt årets Gullkule for sin roman «Krittmannen». Jurymedlemmene Elin Brend Bjørhei, Asbjørn Slettemark og Fredrik Wandrup, er imponerte over nivået på forfatterens første bok skriver Cappelen Damm i en pressemelding.