Statsministeren: – Kom som et sjokk på hele regjeringen

Justisminister Tor Mikkel Wara ble kalt inn på Statsministerens kontor. Der fikk han sjokkbeskjeden om at samboeren var pågrepet og siktet.

INFORMERER: Statsminister Erna Solberg og Frp-leder Siv Jensen holder felles pressekonferanse.

Waras samboer Laila Bertheussen ble pågrepet i dag, i forbindelse med brannen i familiens bil søndag. Hun er siktet for falsk anmeldelse, og er ikke siktet for noen av de andre anslagene mot Wara og familien.

– Som dere vet har PST siktet samboeren til Tor Mikkel Wara. Jeg må si at opplysningen om dette var et sjokk på meg, og jeg tror hele regjeringen, sa statsminister Erna Solberg på en pressekonferanse klokken 16.50.

Solberg ble informert av PST om pågripelsen rundt en time før politiet gikk ut offentlig med siktelsen.

– Jeg ba da Tor Mikkel Wara om å komme til mitt kontor, og ga han informasjon om dette cirka klokken 15. Det gikk veldig sterkt inn på Tor Mikkel. Dette er en tragedie for ham og hans familie. Han ba i samtalen om å få permisjon fra sin stilling for å kunne ivareta sin familie. Det får han i statsråd i morgen, sier Solberg.

Samtidig blir Jon Georg Dahle (Frp) utnevnt som settestatsråd for Wara.

Politisk kommentator Magnus Takvam forklarer at det nære forholdet mellom Justisdepartementet og PST gjør det vanskelig å se for seg at Tor Mikkel Wara kan fortsette som justisminister.

Politisk kommentator Magnus Takvam forklarer at det nære forholdet mellom Justisdepartementet og PST gjør det vanskelig å se for seg at Tor Mikkel Wara kan fortsette som justisminister.

– Ikke en dag for konklusjoner

Også partileder i Frp Siv Jensen ga uttrykk for at hun var sjokkert etter siktelsen og pågripelsen.

– Tor Mikkel er i sjokk, og det er åpenbart at dette går inn på ham. Dette er uansett utfall en tragedie for han og familien hans, sier Jensen.

– Dette er ikke dagen for konklusjoner. Som statsministeren sa, er vi alle i en litt sjokkartet tilstand. Vi vet ikke så mye mer, og må la politiet få gjøre jobben sin, la Jensen til.

Anslagene mot Wara og familien hans har blitt fordømt av hele det politiske Norge, som et farlig angrep på demokratiet.

Tar vare på Wara

Både statsministeren og Waras partileder er opptatt av at han blir ivaretatt i dagene som kommer.

– Tor Mikkel har venner med seg som kommer til å hjelpe han i dette, og vi er åpen for å gi han den hjelpen og støtten han trenger fra Statsministerens kontor. Men først og fremst er det venner som hjelper ham, sier Solberg.

Siv Jensen manet pressen til forsiktighet i dekningen av saken.

– Nå har vi i overkant av to timer vært klar over denne situasjonen og har håndtert det slik at vi har en fungerende regjering og beslutningstakere som kan fatte beslutningene. Dette er selvfølgelig sjokkartet, særlig for Tor Mikkel. Det er en veldig vanskelig situasjon, det tror jeg alle kan skjønne, sa hun.

– Naturlig å se sammenheng

Politiet mener at Bertheussen ville gi inntrykk av at brannen var påtent av en eller flere ukjente gjerningsmenn.

– Hun er kun siktet for den siste hendelsen 10. mars, men det er ikke unaturlig å se om det er noen sammenheng mellom denne hendelsen og tidligere hendelser, sier Bjørnland.

Justisministerens samboer ble pågrepet og siktet torsdag, og har vært i avhør. PST mener ikke det er nødvendig å fremstille henne for varetektsfengsel.

PST-sjefen understreker at politiet etterforsker de andre hendelsene også, og at de vil etterforske bredt.

Trusselhendelser mot justisministeren

14. mars 2019 ble justisminister Tor Mikkel Waras samboer, Laila Anita Bertheussen, pågrepet og siktet for å selv ha tent på parets bil for deretter å ha fått det til å virke som det hadde skjedd noe kriminelt. Hun er nå tiltalt for brudd på straffelovens paragraf 115, som gjelder angrep på de høyeste statsorganenes virksomhet. Hun er også tiltalt for trusler, falsk anklage og brudd på brann- og eksplosjonsvernloven.

 • 6. desember 2018
  Tagging og forsøk på bilbrann

  Justisministerens hus og bil ble tagget ned med hakekors og beskyldninger om rasisme. Bilen ble også forsøkt tent på. – Det er flere aspekter som gjør at man ser på saken som svært alvorlig, sa Martin Bernsen i PST den gang.

  Hærverk hos Tor Mikkel Wara
  Foto: Jørn Tveter / NRK
 • 17. januar 2019
  Brann i søppelspann

  Politi og brannvesenet rykket ut til justisministerens bolig etter brann i et søppelspann. – Det er naturlig å se denne i sammenheng med det som skjedde før jul, sa informasjonssjef Martin Bernsen i PST til NRK.

  Brann i søppelkasse
  Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
 • 11. februar 2019
  Brennbar væske under bil

  Politiets bombegruppe rykket ut til Waras bolig, etter at det i følge dagbladet ble funnet et tøystykke på hengerfestet av justisministerens bil. Tøystykket var festet til noen flasker med spor av brennbar væske.

 • 2. mars 2019
  Trusselbrev

  Politiets bombegruppe rykket ut til justisministerens hus, etter at et brev som ble oppfattet som truende ble funnet i postkassen.

  Politibil utenfor huset til Tor Mikkel Wara
 • 10. mars 2019
  Bilbrann

  – Hendelsen i natt er det naturlig å se i sammenheng med den serien av hendelser som har vært rettet mot justisministeren og hans bolig siden desember i fjor, sier Bernsen i PST.

  Politiet holder oppsyn med boligen til justisminister Tor Mikkel Wara
  Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
 • 14. mars 2019
  Samboer siktet

  PST har siktet samboeren til justisminister Tor Mikkel Wara for overtredelse av straffelovens paragraf 225. Hun ble pågrepet torsdag morgen. Tor Mikkel Wara har foreløpig permisjon fra stillingen som justisminister. Samboeren ble ikke varetektsfengslet.

 • 28. mars 2019
  Mistenkes for alle trusselhendelsene

  PST mistenker Laila Anita Bertheussen, Waras samboer, for å stå bak åtte trusselhendelser mot justisministeren. Hun har tidligere kun vært siktet for en hendelse. Tor Mikkel Wara går av som Justisminister.

 • 28. mars
  Trusselbrev ble også sendt til annen statsråds hjem

  Det blir også kjent at Bertheussen er mistenkt for å ha sendt et brev med truende innhold til en annen statsråd. Brevet var til sikkerhetsminister Ingvil Smines Tybring-Gjedde, som var Waras kollega i Justisdepartementet, og hennes ektemann og politiker Christian Tybring-Gjedde.

  TybringGjedde
  Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger