PST har pågrepet Waras samboer etter brann i familiens bil

PST har siktet samboeren til justisminister Tor Mikkel Wara (Frp) for å ha diktet opp en straffbar handling etter én av trusselsituasjonene mot familiens hjem. De har mistanke om at hun selv tente på familiens bil i helgen.

Tor Mikkel Wara

I AVHØR: Justisminister Tor Mikkel Wara har i kveld vært i avhør hos PST.

Laila Bertheussen

PÅGREPET: Laila Bertheussen.

Foto: PRIVAT

– PST har i dag siktet Tor Mikkel Waras samboer Laila Bertheussen for overtredelse av straffelovens 225 b), altså å foreta noe for å vekke mistanke om at en straffbar handling er begått, uten at den er det, sa PST-sjef Benedicte Bjørnland på en pressekonferanse klokken 16.

Siktelsen handler om brannen i familiens bil søndag. Siktelsen for falsk anmeldelse har en strafferamme på bøter eller fengsel i inntil et år.

Politiet mener at Bertheussen ville gi inntrykk av at brannen var påtent av en eller flere ukjente gjerningsmenn.

– Vi mistenker at siktede selv har satt på brannen, sa Bjørnland.

Bertheussens avviser anklagene, ifølge forsvarer John Christian Elden.

– Hun er helt klar på at politiet er på villspor, skriver Elden i en SMS til NRK.

Han sier til flere medier at Bertheussen har svart på alle spørsmål og gitt PST tilgang til alle opplysninger for å bevise sin uskyld.

Undersøkelser ved huset til Tor Mikkel Wara

UNDERSØKER: Krimteknikere sikret en rekke spor ved boligen til Wara torsdag ettermiddag.

Foto: Truls Aagedal / NRK

Wara i avhør

Torsdag kveld ble også Tor Mikkel Wara innkalt til avhør hos PST, etter pågripelsen av samboeren.

Advokat John Christian Elden er blitt bedt om å være forsvarer for Bertheussen, men oppholder seg i utlandet. Han har vært i kontakt med Wara,

– Han har ingen tanke om at hans samboer skal ha noe med dette å gjøre. Han var i utlandet på oppdrag da forholdet hun er siktet for skjedde, sier Elden.

Politiet tror samboeren til Tor Mikkel Wara har tent på parets bil. Hun ble pågrepet og avhørt av PST torsdag.

SIKTET: Politiet tror samboeren til Tor Mikkel Wara har tent på parets bil. Hun ble pågrepet og avhørt av PST torsdag.

Pågrepet torsdag

Justisministerens samboer ble pågrepet og siktet torsdag, og har vært i avhør. PST mener ikke det er nødvendig å fremstille henne for varetektsfengsel.

– Hun er kun siktet for den siste hendelsen 10. mars, men det er ikke unaturlig å se om det er noen sammenheng mellom denne hendelsen og tidligere hendelser, sier Bjørnland.

PST-sjefen understreker at politiet etterforsker de andre hendelsene også, og at de vil etterforske bredt. Her er en kort video som viser de fem anslagene mot familiens hjem:

Justisministeren har mottatt en rekke trusler og opplevd ubehagelige hendelser ved hjemmet sitt i Oslo

Justisministeren har mottatt en rekke trusler og opplevd ubehagelige hendelser ved hjemmet sitt i Oslo

Ransaker boligen

Oslo tingrett har i dag besluttet at Wara og samboerens felles bolig kan ransakes.

– Retten finner således at det foreligger skjellig grunn til mistanke for det Bertheussen er siktet for, sier Bjørnland.

Ved 15.40-tiden var teknikere fra Oslo politidistrikt utenfor Waras eiendom og gjennomførte undersøkelser.

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) har vært under sterkt press for å oppklare saken. Hele det politiske Norge har vært samstemt i fordømmelsen av anslagene mot Justisministeren, og en rekke politikere har uttalt at de håper saken har høy prioritet.

Politisk kommentator Magnus Takvam forklarer at det nære forholdet mellom Justisdepartementet og PST gjør det vanskelig å se for seg at Tor Mikkel Wara kan fortsette som justisminister.

Politisk kommentator Magnus Takvam forklarer at det nære forholdet mellom Justisdepartementet og PST gjør det vanskelig å se for seg at Tor Mikkel Wara kan fortsette som justisminister.

– Ikke snakket med Wara

På spørsmål fra pressen, sa Bjørnland at PST ikke har forholdt seg til Tor Mikkel Wara i rollen som justisminister - og dermed formelt den øverste leder for justissektoren i Norge.

– Vi har ikke hatt noe kontakt med Wara vedrørende det som gjelder hans samboer. Vi er uavhengig som påtalemyndighet og er sånn sett ikke underlagt justisministerens føringer på det området, sier Bjørnland.

Hun kunne heller ikke svare på hvordan Wara reagerte på siktelsen mot samboeren.

– Det kjenner ikke jeg til. Han er ikke orientert av oss, svarte PST-sjefen.

PST vil ikke svare på om Wara kommer til å bli avhørt i saken, eller om han har noen status i etterforskningen.

Etterforsket teaterstykke

PST har etterforsket først sammenhengen mellom Pia Maria Rolls teaterstykke «Ways of Seeing» og truslene og angrepene mot justisminister Tor Mikkel Wara.

Roll og de andre skaperne bak «Ways of Seeing» ble i desember anmeldt av Waras samboer, kort tid etter at det ble utført omfattende hærverk mot boligen til justisministeren og Bertheussen.

Forestillingen hadde smugfilmet boligene til Wara og flere personer med tilknytning til Frp og Resett og brukt opptakene i forestillingen.

Trusselhendelser mot justisministeren

14. mars 2019 ble justisminister Tor Mikkel Waras samboer, Laila Anita Bertheussen, pågrepet og siktet for å selv ha tent på parets bil for deretter å ha fått det til å virke som det hadde skjedd noe kriminelt. Hun er nå tiltalt for brudd på straffelovens paragraf 115, som gjelder angrep på de høyeste statsorganenes virksomhet. Hun er også tiltalt for trusler, falsk anklage og brudd på brann- og eksplosjonsvernloven.

 • 6. desember 2018
  Tagging og forsøk på bilbrann

  Justisministerens hus og bil ble tagget ned med hakekors og beskyldninger om rasisme. Bilen ble også forsøkt tent på. – Det er flere aspekter som gjør at man ser på saken som svært alvorlig, sa Martin Bernsen i PST den gang.

  Hærverk hos Tor Mikkel Wara
  Foto: Jørn Tveter / NRK
 • 17. januar 2019
  Brann i søppelspann

  Politi og brannvesenet rykket ut til justisministerens bolig etter brann i et søppelspann. – Det er naturlig å se denne i sammenheng med det som skjedde før jul, sa informasjonssjef Martin Bernsen i PST til NRK.

  Brann i søppelkasse
  Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
 • 11. februar 2019
  Brennbar væske under bil

  Politiets bombegruppe rykket ut til Waras bolig, etter at det i følge dagbladet ble funnet et tøystykke på hengerfestet av justisministerens bil. Tøystykket var festet til noen flasker med spor av brennbar væske.

 • 2. mars 2019
  Trusselbrev

  Politiets bombegruppe rykket ut til justisministerens hus, etter at et brev som ble oppfattet som truende ble funnet i postkassen.

  Politibil utenfor huset til Tor Mikkel Wara
 • 10. mars 2019
  Bilbrann

  – Hendelsen i natt er det naturlig å se i sammenheng med den serien av hendelser som har vært rettet mot justisministeren og hans bolig siden desember i fjor, sier Bernsen i PST.

  Politiet holder oppsyn med boligen til justisminister Tor Mikkel Wara
  Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
 • 14. mars 2019
  Samboer siktet

  PST har siktet samboeren til justisminister Tor Mikkel Wara for overtredelse av straffelovens paragraf 225. Hun ble pågrepet torsdag morgen. Tor Mikkel Wara har foreløpig permisjon fra stillingen som justisminister. Samboeren ble ikke varetektsfengslet.

 • 28. mars 2019
  Mistenkes for alle trusselhendelsene

  PST mistenker Laila Anita Bertheussen, Waras samboer, for å stå bak åtte trusselhendelser mot justisministeren. Hun har tidligere kun vært siktet for en hendelse. Tor Mikkel Wara går av som Justisminister.

 • 28. mars
  Trusselbrev ble også sendt til annen statsråds hjem

  Det blir også kjent at Bertheussen er mistenkt for å ha sendt et brev med truende innhold til en annen statsråd. Brevet var til sikkerhetsminister Ingvil Smines Tybring-Gjedde, som var Waras kollega i Justisdepartementet, og hennes ektemann og politiker Christian Tybring-Gjedde.

  TybringGjedde
  Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger