Hopp til innhold

– Utroskap rommer så mange følelser

Forfatter Trude Marstein skriver om utroskap i sin nye bok, men egentlig er hun ikke så opptatt av dette temaet i seg selv, forteller hun.

Trude Marstein

Trude Marstein er i Odda, på årets Litteratursymposium.

Foto: Hilde Bruvik / NRK

– Jeg liker å bruke det nedrige, sier Trude Marstein, som er på Litteratursymposiet i Odda

Hovedpersonen Ove i hennes roman « Mannen som elska kvinner » er notorisk utro. I boken følger vi ham gjennom seks ulike deler av livet hans, og i hver del møter han en ny kvinne og er nyforelsket.

– Han er på en måte nyforelsket gjennom hele boken, sier hun.

Marsteins forrige roman « Ingenting å angre på » handlet også om utroskap.

Men det er ikke utroskapen i seg selv, som interesserer Trude Marstein så mye at det har blitt til to bøker om temaet til nå.

– Jeg er virkelig ikke opptatt av det, men det er noe med utroskap som er veldig vanlig – og jeg vil holde meg innenfor det vanlige. Og så rommer det både mye sorg, svik og lidenskap, altså de store følelsene.

Vil ha alt

Hovedpersonen i «Hjem til meg» er grenseløs, og veldig glad i menneskene rundt seg. Han er samtidig opptatt av tilhørighet, trygghet og stabilitet. På samme tid som han har alle disse verdiene, er han også notorisk utro.

– Det å la ham være utro, gjør at han blir både utsatt og hensynsløs. Samtidig blir han også til en viss grad forståelig, akkurat i dette med at han alltid er så veldig opptatt av den nye damen.

Han vil ha alt. Han vil hverken miste noe av det som han har hatt gjennom hele livet, eller det som han akkurat har fått, i følge forfatteren.

– Jeg tror ikke det er så mye logikk i det han gjør, men jeg tror han føler at han ikke kan la være. Hvis han hadde stilt seg selv spørsmål om han ville ofre det han hadde, så ville han aldri gjort det. Han vil ikke risikere noe som helst, sier Trude.

Men det er nettopp det som skjer hele tiden, for han mister samtidig mye på veien. Han blir full av sorg og savn, som varer resten av livet, tenker Trude Marstein om sin siste nye romanfigur.

– Han får mer savn, jo flere år som går og jo flere kvinner han har – for han savner jo alle som han har hatt et forhold til. Det er en ganske stusslig fyr vi har å gjøre med i siste del. Da treffer han en kvinne på nettet, og savner ekskona si. Han prøver å få til noe igjen med en elskerinne som han hadde for flere år siden, uten at det går bra. Det er ganske begredelig, sier Trude Marstein.

– En vanlig mann

Hun hadde ikke klart for seg at hovedpersonen skulle gå igjennom alle disse fasene da hun begynte å skrive boken.

– Jeg visste ingenting om Ove da jeg begynte å skrive boken. Før jeg begynner å skrive en bok, tenker jeg aldri over akkurat hvem jeg skal skrive om, og jeg vet heller ikke hvorfor og hvordan. Hvorfor, vet jeg vel heller ikke til slutt engang, ler Trude.

Opprinnelig begynte hun med del to av boken, og så skrev hun den første delen sist.

– Da visste jeg ganske mye om Ove, og kunne skrive det første kapittelet helt til slutt, forteller hun.

Trude Marstein jobber hardt for å bli nok interessert i sine hovedpersoner, for å kunne skrive en roman om dem.

– Hvorfor må karakteren Ove være utro?

– Det å la han være utro, er veldig takknemlig, fordi det er så vanlig. Samtidig er det så uhørt og uakseptabelt, og rommer mange følelser, som lidenskap, sorg og drama. Jeg liker å trekke disse følelsene helt ned til det trivielle, og blande det med detaljer i dagliglivet for å få fram virkelighetsfølelsen.

– I seg selv er han en klisjè og en prototype, og det er ikke noe spesielt spektakulært med ham. Jeg ville skrive om det dramatiske, men presse det innenfor noen grenser for det normale, sier Marstein.

– Blir det en bok om utroskap neste gang også?

– Nei, det kan det ikke bli, og skulle ikke bli det denne gangen heller. Men relasjoner, og folk som har med hverandre å gjøre, liker jeg å utforske. Jeg har ingen ide om hva det neste blir, men jeg kunne tenke meg å skrive en historie hvor handlingen går over flere år, fog se hva som hender med menneskene. Det er helt uaktuelt å skrive videre om noen av personene jeg allerede har skrevet om, sier Trude Marstein.

Kulturstrøm

  • Girl in Red med historisk milepæl

    Ho er den første norske kvinnelege artisten som har fått éin milliard strøymingar på ein song på strøymetenesta Spotify.

    Det er låten «we fell in love in october» som har bikka éin milliard, ifølgje VG. Låten blei gjeve ut i 2018.

    Marie Ulven Ringheim, som ho eigentleg heiter, seier til avisa at ho synest det er veldig gøy at ei låt som ho har skrive, produsert, miksa og mastra har resonnert så mykje.

    Girl in Red
    Foto: ANNA KURTH / AFP
  • «Victoria må dø» vant publikumspris

    Den norske filmen «Victoria må dø» vant publikumsprisen under årets Barnefilmfestival i Kristiansand.

    «Mounted Games» av Karen Houge vant årets pitchekonkurranse og «Smerteterskel» stakk av med prisen for beste kortfilm.

    Festivalsjef Cathrine Sordal forteller i en pressemelding at det har blitt vist 83 filmer fra 42 land under årets festival.

    Barnefilmfestivalen har i år delt ut 10 ulike filmpriser. Her kan du lese om alle vinnerne.

  • Aaron Sorkin skriv «The Social Network»-oppfølgar

    Aaron Sorkin held på med eit manus til det han kallar «ein slags The Social Network-oppfølgar», fordi han meiner Facebook har skulda for storminga av Kongressen i USA 6. januar 2021.

    Det sa Sorkin under ei direktesending av podkasten «The Town». Han vil derimot ikkje seia kvifor han meiner Facebook står bak storminga.

    Sorkin fekk ein Oscar for manuset til dramafilmen The Social Network frå 2010, regissert av David Fincher. Filmen tek for seg oppstarten av Facebook.

    Sorkin har tidlegare sagt at han ønsker å skriva ein oppfølgar som utforskar «den mørke sida» av Facebook, særleg dersom Fincher vil regissere.

    Aaron Sorkin
    Foto: GARY HERSHORN / Reuters