Hopp til innhold

Dag Solstad vil sjokkere

– Jeg skal prøve å sjokkere mine med-debattanter, sier forfatter Dag Solstad.

Dag Solstad

En åpenhjertig Dag Solstad, mener at debut-romanen hans var nærmest å regne som plagiat. Denne helgen har han tenkt å sjokkere sine med-debattanter på Litteratursymposiet i Odda.

Foto: Hilde Bruvik / NRK

Den kjente forfatteren er en av hovedgjestene på Litteratursymposiet i Odda.

I disse dager er det 20 år siden Solstads «Ellevte roman, bok atten», ble gitt ut. Den handler om den middelaldrende samfunnsøkonomen Bjørn Hansen. Romanfiguren dukket opp igjen i « Ensomheten som løsning » , som en noe eldre og litt stakkarslig mann.

Skammet seg

Solstad tenker tilbake på starten av sin forfatter-karriere. På den tiden var det stort sett ikke så gjevt å være forfatter, tenker han.

– Fra mitt unge synspunkt skammet vi oss over våre eldre kollegaer og deres kunnskapsnivå, forteller Dag Solstad.

– Den gangen hadde jeg aldri kommet fra det, med boken «Irr! Grønt!», dersom kunnskapsnivået hadde vært høyere. Det var reint plagiat, sier Solstad om debuten i 1969.

– Nå er det generelle nivået mye høyere, enn da jeg debuterte, sier Solstad ettertenksomt.

Savner offentligheten

I dag er han tilskuer til folk som er samlet for å diskutere hans «Ellevte roman, bok atten»

– Hvordan er det å være tilskuer til folk som diskuterer boken din, og mye av forfatterskapet ditt, slik som her nå på Litteratursymposiet?

– Det er en del av jobben min som forfatter. Man trenger jo ikke å måtte gjøre dette, men heller velge å trekke seg veldig tilbake til seg selv, og ikke ha noe særlig kontakt med omverdenen.

– Det er klart at noen ganger tenker man jo på det, men nå var det veldig lenge siden jeg har vist meg offentlig, sier Solstad lattermildt.

Og det var nettopp latteren som stod i fokus da Solstad møtte sitt lesende publikum i et fullsatt Odda Bibliotek.

Hjorths fengselsopphold

Solstad skal være med på en rekke arrangementer i helgen, blant annet sammen med forfatter Thure Erik Lund, han skal delta på fotballdebatt med gjøgleren Linda Eide, og møte forfatter Vigdis Hjorth til bokprat om temaet "forbrytelse og straff", som er tema for årets Litteratursymposium.

– Jeg skal forsøke å sjokkere så mange som mulig av mine med-debattanter her så godt jeg kan, ler Solstad.

– I morgen skal jeg snakke med Vigdis Hjorth om det å sitte i fengsel.

– Hva skal det handle om?

– Det skal handle om hennes fengselsopphold i Sandefjord, sier Dag Solstad med et lurt smil.

– Får du noen nye bok-idèer av å være her i Odda?

– Jeg aner ikke hvordan bok-idèer oppstår, egentlig, sier Dag Solstad.

Dag Solstad

- Dag Solstad skriver autograf til en av publikummerne i Odda.

Foto: Hilde Bruvik / NRK

Kulturstrøm

 • Vil styrke kunstnernes økonomi

  Kulturminister Anette Trettebergstuen (Ap) har satt ned en hurtigarbeidende arbeidsgruppe som skal se på kunstnere og kulturfolks rett til rimelig betaling.

  – Kunstnere er arbeidsfolk, men vi ser at de altfor ofte får for dårlig betalt og må stå med lua i hånda. Vi skal sikre at de får skikkelig betalt for den jobben de gjør, sier Trettebergstuen i en pressemelding.

  Arbeidsgruppa skal utarbeide forslag om veiledende prinsipper for fastsettelse av rimelig betaling for kunstnerisk arbeid som produksjon, oppdrag og formidling. Prinsippene skal gjelde for statlig finansierte institusjoner og tilskuddsordninger for produksjon og formidling av kunst og kultur.

 • Rapperen Vågard Unstad er død

  Bergensrapperen Vågard Unstad er død, skriver Bergens Tidende. Han ble 36 år gammel. Unstad regnes som en pioner i det bergenske hiphop-miljøet, som han var en del av siden tenårene, skriver avisen.

  I 2006 startet han A-laget sammen med Girson Dias og Petter Sundby, bedre kjent som Store P. Gruppa har gitt ut to albumer og en rekke singler og fikk et nasjonalt gjennombrudd rundt 2010.

  Rapper Vågard Unstad
  Foto: Kim Erlandsen