Hopp til innhold

Dag Solstad vil sjokkere

– Jeg skal prøve å sjokkere mine med-debattanter, sier forfatter Dag Solstad.

Dag Solstad

En åpenhjertig Dag Solstad, mener at debut-romanen hans var nærmest å regne som plagiat. Denne helgen har han tenkt å sjokkere sine med-debattanter på Litteratursymposiet i Odda.

Foto: Hilde Bruvik / NRK

Den kjente forfatteren er en av hovedgjestene på Litteratursymposiet i Odda.

I disse dager er det 20 år siden Solstads «Ellevte roman, bok atten», ble gitt ut. Den handler om den middelaldrende samfunnsøkonomen Bjørn Hansen. Romanfiguren dukket opp igjen i « Ensomheten som løsning » , som en noe eldre og litt stakkarslig mann.

Skammet seg

Solstad tenker tilbake på starten av sin forfatter-karriere. På den tiden var det stort sett ikke så gjevt å være forfatter, tenker han.

– Fra mitt unge synspunkt skammet vi oss over våre eldre kollegaer og deres kunnskapsnivå, forteller Dag Solstad.

– Den gangen hadde jeg aldri kommet fra det, med boken «Irr! Grønt!», dersom kunnskapsnivået hadde vært høyere. Det var reint plagiat, sier Solstad om debuten i 1969.

– Nå er det generelle nivået mye høyere, enn da jeg debuterte, sier Solstad ettertenksomt.

Savner offentligheten

I dag er han tilskuer til folk som er samlet for å diskutere hans «Ellevte roman, bok atten»

– Hvordan er det å være tilskuer til folk som diskuterer boken din, og mye av forfatterskapet ditt, slik som her nå på Litteratursymposiet?

– Det er en del av jobben min som forfatter. Man trenger jo ikke å måtte gjøre dette, men heller velge å trekke seg veldig tilbake til seg selv, og ikke ha noe særlig kontakt med omverdenen.

– Det er klart at noen ganger tenker man jo på det, men nå var det veldig lenge siden jeg har vist meg offentlig, sier Solstad lattermildt.

Og det var nettopp latteren som stod i fokus da Solstad møtte sitt lesende publikum i et fullsatt Odda Bibliotek.

Hjorths fengselsopphold

Solstad skal være med på en rekke arrangementer i helgen, blant annet sammen med forfatter Thure Erik Lund, han skal delta på fotballdebatt med gjøgleren Linda Eide, og møte forfatter Vigdis Hjorth til bokprat om temaet "forbrytelse og straff", som er tema for årets Litteratursymposium.

– Jeg skal forsøke å sjokkere så mange som mulig av mine med-debattanter her så godt jeg kan, ler Solstad.

– I morgen skal jeg snakke med Vigdis Hjorth om det å sitte i fengsel.

– Hva skal det handle om?

– Det skal handle om hennes fengselsopphold i Sandefjord, sier Dag Solstad med et lurt smil.

– Får du noen nye bok-idèer av å være her i Odda?

– Jeg aner ikke hvordan bok-idèer oppstår, egentlig, sier Dag Solstad.

Dag Solstad

- Dag Solstad skriver autograf til en av publikummerne i Odda.

Foto: Hilde Bruvik / NRK

Kulturstrøm

 • Disney-komponist Richard Sherman er død

  Richard Sherman, som komponerte en rekke sanger for Disney, blant annet til klassikerne «Mary Poppins» og «Jungelboken», døde lørdag, 95 år gammel.

  Sherman døde i Beverly Hills av sykdom knyttet til høy alder, opplyser Disney-konsernet.

  Sherman og broren Robert, som døde i 2012, var ansatt som komponister hos Disney fra 1960 til 1973. I løpet av de årene skrev de over 200 sanger til 27 filmer og nesten like mange TV-produksjoner.

  På merittlisten sto blant annet «Chim Chim Cher-ee» fra Mary Poppins i 1964, som de fikk en Oscar for. De skrev også hits som «It's a Small World» og «I Wanna Be Like You» fra «Jungelboken» i 1967. Utenfor Disney skrev de blant annet musikken til «Chitty Chitty Bang Bang» fra 1968.

  (NTB)

  Richard Sherman, her sammen med Mikke Mus, Minni og Elizabeth Gluck, skrev musikk til flere Disney-klassikere og andre film- og TV-produksjoner på 1960- og 1970-tallet, inkludert «Mary Poppins» og «Jungelboken». Han ble 95 år gammel.
  Foto: Willy Sanjuan/Invision / AP/NTB
 • Gullpalmen til Sean Baker

  Filmen «Anora» regissert av Sean Baker fekk den gjevaste prisen under Cannes-festivalen laurdag kveld. «Palme d´Or» eller Gullpalmen som den blir kalla på norsk.

  Sean Baker
  Foto: LOIC VENANCE / AFP
 • Cannes-pris til norsk film

  Den norske filmen «Armand» vann prisen for beste debutfilm under filmfestivalen i Cannes. Filmen er regissert av Halfdan Ullmann Tøndel, som er sonen til Linn Ullmann og barnebarnet til Liv Ullmann. Renate Reinsve (bildet) spelar ei av hovudrollene i filmen.

  Filmen blei spelt inn i Ålesund i fjor sommar.

  Elisabeth (Renate Reinsve) iakttages av Sarah (Ellen Dorrit Petersen) i Halfdan Ullmann Tøndels «Armand».
  Foto: Eye Eye Pictures og Norsk Filmdistribusjon