Hopp til innhold

– Vi tok helt feil av hverandre

Både Mona Hellund-Angerer og Rama Jama måtte bite i seg egne fordommer da NRK plasserte dem i samme hus. Fra første dag fikk de en helt spesiell kontakt.

Mona Hellund-Angerer og Rama Jama

Mona Hellund-Angerer og Rama Jama har blitt venner etter å ha vært med i serien «Norsk nok?». – Uten serien hadde jeg sikkert aldri møtt Mona. Hun er et forbilde for meg, forteller Rama.

Foto: Kirsti Falch-Nilsen / NRK

– Typisk «vestkantberte». Det var det første jeg tenkte, forteller somaliske Rama Jama (29).

For noen måneder siden var hun med på innspillingen av «Norsk nok?», en dokumentar/realityserie som tar opp temaer som integrering, segregering og hva det vil si å være norsk i 2013. Det var der hun møtte Mona.

– Jeg ble skuffet over meg selv, som hadde et sånt bestemt inntrykk av henne allerede før vi ble kjent. Nå vet jeg jo at jeg tok skikkelig feil.

Ansiktet til fembarnsmoren er rammet inn av en svart hijab. Snart skal smilet hennes om mulig bli enda bredere.

Like etter tar høstvinden tak i det lange, blonde håret til 46 år gamle Mona Hellund-Angerer idet hun kommer inn døra til kafeen.

– Der er hun!

– Egentlig ikke så ulike

Det klemmes hjertelig mellom de to kvinnene, som lever ganske forskjellige liv:

Mens Rama går på voksenopplæring for å fullføre grunnskolen, er Mona styreleder ved et privat sykehus som blant annet utfører plastisk kirurgi. Mona har au pair hjemme i Holmenkollen, Rama bor alene med de fem barna i en leilighet på Sagene. Mona er kristen, Rama er muslim.

Men egentlig er de ikke så ulike.

– Vi er begge mødre. Begge har blitt skilt. Livet har ikke alltid vært så enkelt for noen av oss, sier Mona.

– Og Mona sier det hun mener, akkurat sånn som meg. Det liker jeg, forteller Rama.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Norsk nok?

Mona og Rama er ikke alene om å utgjøre «Norsk nok?». Fra venstre: Fahim Naeem, Rune Sivertsen, Rama, Montadhar «Monta» Saleem, Mona, Natacha U. G. Vuijsters, Julius Maske og Vera Orderud.

Foto: NRK

– Hun gir meg trygghet

Tilbake til det første møtet: Mona og Rama er begge deltakere i NRK-serien «Norsk nok?», hvor åtte mennesker med totalt ulik bakgrunn og kultur bor sammen i et hus. Der forsøker de å finne ut av hvordan de skal leve sammen på tvers av kulturer, og hva det vil si å være norsk.

Denne første kvelden i huset satt Mona egentlig på den andre siden av bordet for Rama. Praten gikk lett mellom de åtte deltakerne rundt bordet, faktisk så lett at det var vanskelig å føre en samtale på tvers av bordet. Så skjedde det noe. Damene fikk kontakt.

– Mona reiste seg, satte seg på kne foran meg, la hendene på låret mitt, og fortalte sin historie. Blant annet at hun hadde opplevd flere vanskelige ting, men hadde kommet seg gjennom det. Min første tanke om Mona var jo at hun var så perfekt, at hun hadde hatt det enkelt. Nå forsto jeg at hun var et menneske, på godt og vondt. Der og da ga hun meg hundre prosent trygghet, forteller Rama.

Og siden har de to holdt kontakten. Mellom jobb, skole og oppfølging av barn blir det ikke tid til så mye mer enn samtaler på Facebook og telefon.

Mona forteller at hun har blitt glad i Rama. De klemmer igjen.

– Jeg føler jeg kan ringe Mona når det måtte være noe. Det er veldig fint, sier 29-åringen.

(Artikkelen fortsetter etter bildet)

Mona og Rama

Er en norsk hvis en går med bunad? Deltakerne testet ut nasjonaldrakten under innspillingen.

Foto: NRK

– Se folk i øynene

Rama er ikke alene om å måtte spise i seg fordommene. Også Mona hadde gjort seg opp en mening om den somaliske fembarnsmoren før de møttes, blant annet at hun måtte være strengt muslimsk.

– Jeg anså hijaben som påtvunget av menn. Nå har jeg lært at Rama har valgt det selv. Jeg har lært meg å ikke fokusere så mye på hijaben. Se heller folk i øynene, se om de er glade individer. Det er det viktige, mener 46-åringen.

Rama har ikke alltid brukt hijab, hun levde nemlig et ganske annet liv før. Først etter åtte år i Norge, i 2007, begynte hun å gå med hijab og be fem ganger om dagen.

– Før det var jeg den disco-jenta, sier 29-åringen og ler høyt igjen.

– Jeg var stressa og usikker på meg selv. For meg gir hijaben og troen trygghet, forklarer hun.

Har respekt for ulikhetene

Og nettopp hijab var blant temaene som ble diskutert under innspillingen. Er hijab i politiet greit? Mona er opptatt av at uniformen skal være ren. Rama skjønner hvorfor, men mener likevel at det ikke er så enkelt.

I mange diskusjoner kan venninnene være uenige, som i debatten om hijab i politiet.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

SE VIDEO:

Mona og Rama diskuterer hijab og uniform i serien "Norsk nok".

Sterke meninger om hijab

– Vi skal ha respekt for ulikhetene mellom kulturene. Samtidig må vi ta vare på det norske, mener Mona.

Hun mener myndighetene må være mer klar på hvilke verdier som er viktige å verne om.

– Jeg tror ikke vi vil være så redde for hva vi eventuelt mister i det «nye Norge» dersom vi er trygge på hvem vi selv er. Vi skal være så fordømt inkluderende hele tiden. Kanskje bør vi heller være klare på hva vår kultur er tuftet på, sånn at alle vet hva vi skal forholde oss til?

Rama nikker.

– For meg har nøkkelen vært å lære meg språket. Somaliere har hatt et dårlig rykte i Norge, og vi er mange ressurssterke mennesker som vil gjøre noe med det. Mennesker er ikke bare hudfarge. Folk er mer enn hva vi bare ser, sier hun.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters