Tromsø-ordfører: Galt av NRK å sende direkte

–«NRK viste sviktende dømmekraft da en nødlanding på Gardermoen i august ble kringkastet direkte.» Det mente én av dem som har klaget. Ett av medlemmene av Kringkastingsrådet var enig.

Jens Johan Hjort

VARA I K-RÅDET: Tromsøs ordfører Jens Johan Hjort synes ikke at NRK burde sendt nødlandingen på Gardermoen direkte.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Varamedlem Jens Johan Hjort, til daglig ordfører i Tromsø, synes ikke at NRK burde sendt direkte.

Jens Johan Hjort

VARA I K-RÅDET: Tromsøs ordfører Jens Johan Hjort

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

– Det gjorde inntrykk på meg at datteren til piloten var nervøs under nødlandingen. Hun er vel nærmest oppdratt til å regne med at dette som regel går bra. Jeg heller til å mene at NRK tok en gal avgjørelse, sa Hjort.

Han fikk ikke støtte fra de andre medlemmene i Kringkastingsrådet.

Rådsmedlem og medieforsker Kjersti Thorbjørnruds orienterte om medieutviklingen, globaliseringen av nyhetene, og at det er blitt vanligere og vanligere å sende nyheter direkte, idet de skjer.

– Utenkelig å la være

– Ved omfattende tragedier er det i dag nærmest utenkelig at mediene skulle avstå fra å sende direkte, sa hun.

Hun mente at NRK ga mye faktainformasjon om beredskapen på flyplassen og hadde relevante eksperter i studio. Nyhetsdirektør Per Arne Kalbakk sa at han ville tatt avgjørelsen om å sende direkte på nytt.

Også PFU-klage

En av klagerne har også klaget til Pressens Faglige Utvalg (PFU). Klageren mener at direktesendingen bryter mot Vær varsom-plakatens punkt 4.6 om å vise saklighet og omtanke for pårørende og personer i ubalanse. Klagen er foreløpig ikke behandlet i PFU.

Nødlanding på Oslo Lufthavn

FLERTALLET I K-RÅDET: Det var riktig å direktesende en nødlanding på Gardermoen i august.

Foto: Reidar Westberg / NRK

Talerør for ja-siden?

Kringkastingsrådet vil også gå NRK etter i OL-sømmene, til tross for at Oslos OL-søknad nå er parkert.

NRK har stilt seg helt avvisende til påstanden om at kringkastingen var et talerør for ja-siden i dekningen av denne saken. Fire klager er til behandling etter en reportasje i Dagsrevyen i sommer.

Reidar Sollie, leder i Norske Sportsjournalisters Forbund, innledet om faktakrigen rundt OL-søknaden.

– En sunn kritisk sans har vært fraværende rundt de tidligere OL-søknadene. I 1948 var det ingen politisk debatt før søknaden om OL fire år etter. Før Lillehammer-OL, ble statsgarantien nesten gitt uten debatt. Dagens skrinlagte søknad fikk en helt annen skjebne, sa han.

Per Arne Kalbakk

Nyhetsdirektør Per Arne Kalbakk

Foto: Ekroll, Anne Liv / NRK

Nyhetsdirektør Per Arne Kalbakk konsentrerte seg om NRKs helhetlige dekning av Oslos OL-søknad.

– Lykkes rimelig, litt slapt

– I vår egen evaluering mener vi at vi har dekket den demokratiske prosessen best. Å slippe til alle parter, synes jeg vi har lyktes rimelig med. Men vi har kanskje ikke vært kritiske nok, og har hatt for mange slappe registreringer, sa Kalbakk.

Ola By Rise, varamedlem i Kringkastingsrådet, mente at NRK bør bestrebe seg på balanse og å bringe inn motstemmene i alle saker. Han fikk støtte fra en annen på vara-listen, Randi Haugen.

– Jeg synes NRK burde ha vært flinkere til å balansere i den innklagede reportasjen fra Dagsrevyen i sommer, og bringe inn en motstander sa hun.

Kringkastingsrådet 2014

Kringkastingsrådet 2014 – 2017: Fra venstre: Erlend Grimstad, Steinar Pedersen, May-Helen Molvær Grimstad, Frank Rossavik, Afshan Rafiq, Sigvald Oppebøen Hansen, Per Edgar Kokkvold (leder), Marvin Wiseth, Hannah Wozene Kvam (varamedlem), Finn Egil Holm, Line Gaare Paulsen (varamedlem), Kjersti Thorbjørnsrud (nestleder), Elin Ørjasæter og Thor Gjermund Eriksen (kringkastingssjef). Medlemmene Mette Gundersen, Hallvard Moe og Beate Bø Nilsen var ikke til stede da bildet ble tatt.

Foto: Anne Liv Ekroll / NRK

Kulturstrøm

 • Vil du kåre P2-lytternes romanpris?

  Hvert år setter NRK sammen en lytterjury med vanlige lesere, for å kåre årets beste, norske roman.

  – Nå trenger vi ivrige lesere, som også liker å snakke om bøker, sier prosjektleder Anne Bøhler.

  Lytterjuryen diskuterer seg fram til vinneren for åpen mikrofon, og i fjor vant Olaug Nilssen med romanen «Yt etter evne, få etter behov». Hun kunne fortelle at hun har fulgt med på kåringen og jurydiskusjonene også før hun selv ble forfatter.

  Fristen for å melde seg til juryarbeidet er 1. november, og 1. desember offentliggjøres de seks romanene som fagjuryen nominerer.

 • NRK-serie vann pris i Seoul

  NRK-dramaserien «Atlantic Crossing» vann juryprisen under Seoul International Drama Awards.

  Serien handlar om kronprinsesse Märthas flukt til USA under 2. verdskrig. Serien har fått kritikk frå historikarar for å ha teke seg for store kunstnariske fridomar.

  TV-serien er seld til 30 land, og er nominert til ein internasjonal Emmy i kategorien beste dramaserie.