NRK Meny
Normal

- Stiegs mareritt gikk i oppfyllelse

Mens Hollywood har begynt innspillingen av Stieg Larssons Millenniums-trilogi i Stockholms skjærgård, konstaterer hans partner Eva Gabrielsson at marerittet hans er gått i oppfyllelse.

Eva Gabrielsson, Stieg Larsson

Eva Gabrielsson mener forfatteren Stieg Larsson - om han hadde levd - hadde våknet opp til marerittet han lenge advarte mot i dag.

Foto: NRK

Stieg Larsson

Stieg Larsson

Foto: Gyldendal Norsk Forlag

Gabrielsson, som levde og samarbeidet med Stieg Larsson i over 30 år, sikter ikke til filmatiseringen men til det svenske valgresultatet i sin kronikk i Expressen mandag.

– I dag må jeg dessverre konstatere at Stieg Larsson, om han hadde levd, ville våknet opp til det marerittet om et fremmedfiendtlig Sverigedemokratene i riksdagen, som han så lenge hadde advart mot, skriver hun.

Håndbok for demokrater

Stieg Larsson ble verdensberømt for sin krimtrilogi om Lisbeth Salander. Men han hadde i flere sakprosautgivelser tatt for seg Sverigedemokratene.

Noe av det siste han skrev, var «Håndbok for demokrater» sammen med Daniel Poohl, som utkom rett etter Larssons død i 2004.

Der påpekte Larsson, som var særlig kjent for sitt arbeid mot høyreekstremisme og rasisme, hvor viktig det var for demokratiske partier å tilby velgerne et bedre alternativ, og å kunne svare på spørsmål som dukker opp ikke minst hos
ungdommer, skriver Gabrielson videre.

Antirasisten Larsson

«Min venn Stieg Larsson» av Kurdo Baksi var den første boken om Stieg Larsson, etter at forfatteren døde av hjerteinfarkt den 9. november 2004. Baksis minnebok handler om antirasisten og medmennesket Stieg Larsson.

Stieg Larsons bøker, «Menn som hater kvinner», «Jenta som lekte med ilden» og «Luftslottet som sprengtes» har resultert i over en halv milliard kroner i inntekter. Les NRKs anmeldelser av filmatiseringen av Stieg Larssons triologi her:

Flere kulturnyheter