Her finnes ikke korona: – Det er helt uvirkelig
På verdens eneste korona-frie kontinent kan man henge med venner, gå på jobb og være på hytta.
– Om du hadde fortalt meg at verden skulle rammes av en pandemi da jeg dro hit, ville jeg trodd det var aprilsnarr!
For et snaut halvår siden landet Karin Jansdotter på den norske forskningsstasjonen Troll i Antarktis. Gjennom sommeren – som varer fra november til februar på den sørlige halvkule – er basen full av forskere.
Når forskerne reiser hjem, må seks personer bli igjen for å holde Troll ved like gjennom vinteren. Et slikt eventyr hadde Jansdotter drømt om siden hun var kokk på Hurtigrutens Antarktis-cruise for fire år siden.
34-åringen vokste opp i en skogsbygd utenfor Göteborg og har alltid likt å være ute i naturen. Men da sesongens siste fly forlot Troll i midten av februar, innså Jansdotter hva hun hadde begitt seg ut på, og hvor langt unna familie, venner og kjæreste hun var.
– Det var en veldig spesiell følelse, som jeg nok aldri kommer til å få igjen. Å etterlates i en isørken på verdens mest utilgjengelige plass i åtte måneder ... det føltes helt utrolig, sier hun på telefon til NRK.
Karin Jansdotter på Troll-basen.
Foto: Alexander SolaOppholdet skulle bli mer spesielt enn hun kunne forestille seg. Etter at hun dro, ble verden rammet av en pandemi. Koronaviruset har siden spredt seg til alle jordas kontinenter. Alle bortsett fra ett; Antarktis.
På Troll, 4300 kilometer unna Sør-Afrika og nærmeste smittetilfelle, har Karin og kollegene blitt sittende som observatører til en av de største krisene i vår tid. Når de kommer hjem igjen, vil den kanskje være over.
– Det er helt uvirkelig, sier hun.
– Tragisk
Alvoret traff Troll i midten av mars, da Norge ble stengt og butikker tømt for dopapir og mel. Det er god internettforbindelse på den norske basen, og besetningen kunne følge utviklingen direkte.
– Jeg husker da Erna Solberg sa at ingen måtte få panikk, og så fikk «alle» panikk. Da forsto jeg hvor alvorlig dette var. Jeg ba mamma og pappa om å holde seg hjemme fra jobb, sier Jansdotter.
Fjellet Jutulessen i Dronning Mauds land.
Foto: Karin JansdotterDe snakket med venner og familie på WhatsApp og FaceTime. Er veiene tomme for biler? spurte de. Er det ingen i gatene? Går folk virkelig rundt og skuler mistenksomt hverandre?
– Når mamma forteller om køer utenfor apoteket og hvordan hun holder seg langt unna alle, nei, det høres jo helt tragisk ut. Alle gjør jo sin del ... men det virker jo helt vilt!? Det er vanskelig å forstille seg hvordan det er, sier Jansdotter.
På Troll, derimot, var alt ved det gamle. Her finnes ingen regler om sosial avstand, ingen mangel på dopapir eller angst for hostelyder. Det finnes ingen virus her, ingen kjent smitte av noe slag.
Elektriker Alexander Sola, kokk Karin Jansdotter, rørlegger Aleksander Tvedt, mekaniker Arthur Snekvik, forskningstekniker Roald Klingsheim og lege Thomas Dretvik holder Troll ved like i 2020.
Foto: Karin JansdotterBesetningen kan spise frokost i fellesskap og gå på jobb som før. Om kvelden kan de samles i stua for å se på TV, spille brettspill eller ha temafester. Og, dersom været tillater det, kan de feire påsken i Vassdalsbua, Trolls egen hytte.
Alt var snudd på hodet. Plutselig var det de, og ikke alle der hjemme, som levde normale liv.
– Jeg snakker med venner som ikke kunne forstå hvordan jeg kunne reise ned hit og isolere meg et helt år. Nå sier de at misunner meg; «det hadde vært deilig å være der nede».
Dårlig samvittighet
Enn så lenge er det deilig. Det har vært sommer, midnattssol og knapt en sky på himmelen. Stasjonslege Thomas Dretvik har til og med følt på skyld for at han det så fint, når andre har det vanskelig.
– Ofte tar jeg meg i å tenke at dette virkelig var det perfekte året å reise ned hit. Vi går ikke glipp av så mange sosiale aktiviteter og sammenkomster som vi fryktet før avreisen. Stressnivået gjennom arbeidsdagene her er jo også betydelig lavere enn det er hjemme på norske sykehus, forteller han.
– Men når slike tanker dukker opp får jeg også litt dårlig samvittighet. Jeg føler jo at jeg kunne bidratt litt mer konstruktivt, spesielt nå når det er såpass stor mangel på helsepersonell hjemme.
Trollbasen ble helårsstasjon i 2005.
Foto: Karin JansdotterAkkurat nå føles isolasjonen i isødet kjærkommen. Men snart kommer vinteren til Antarktis, med stummende mørke og temperaturer ned mot 40 minusgrader. Ingen får forlate baseområdet, og hvis noen skulle skade seg eller bli alvorlig syke, tar det tre uker bare å klargjøre flystripa.
Da vil besetningen på Troll kanskje oppleve den samme ensomheten som mange i Norge har følt på den siste tiden. Ifølge Jansdotter er det likevel mye som skiller deres unntakstilstand fra vår.
For det første valgte de dette frivillig, de ville føle på sårbarhet og isolasjon. For det andre fikk de god tid til å forberede seg. Og for det tredje vet de hvor lenge deres unntakstilstand vil vare, det gjør ikke vi.
– Men ... presiserer Jansdotter:
– ... vi har jo snakket mye om hvordan det blir når vinteren kommer.
Merkelige tilstander
For selv om Troll-besetningen har forberedt seg godt, er det ingen som vet nøyaktig hvordan de vil takle et helt år i isødet. Forholdene i Antarktis er faktisk så spesielle at det europeiske romfartsbyrået ESA studerer de som overvintrer for å finne ut hvordan astronauter vil tåle lange romferder.
– Alle reagerer ulikt, men mange som tilbringer et år i Antarktis blir emosjonelt frakoblet livet på jorda. Mørketid og midnattssol bidrar til den surrealistiske følelsen av isolasjon. Noen blir nedstemte, ukonsentrerte og mister hukommelsen. Vi kaller dette «overvintringssyndromet», skriver Jennifer Ngo-Ahn, som leder ESAs arbeid med bemannet utforskning av verdensrommet, i en e-post til NRK.
En måneferd har mye til felles med et år i Antarktis.
Foto: Karin JansdotterDe som rammes av denne tilstanden, glir ofte inn i en mild, hypnotisk døs. De kan bli sittende og stirre på et punkt som er 20 meter unna, selv om rommet bare er 10 meter langt. «Antarktisk stirring», kalles dette blikket.
Symptomene varierer med årstidene og er kraftigst når det er midnattssol og mørketid. Karin Jansdotter tror kanskje hun har sett tegnene allerede.
– I morges satt forskningstekniker Roald og så tomt ut i lufta. Jeg spurte om han led av «antarktisk stirring». Da svarte Roald: «Sånn har jeg alltid sittet og stirret!» Jeg vet egentlig ikke hva som er verst!?
Rare syndromer
Langvarig isolasjon påvirker ikke bare kroppen, men også hvordan mennesker har det sammen. Her i et korona-stengt Norge har nok mange følt på det allerede. I Antarktis pleier stemningen å bli dårlig først etter seks måneder, og besetningen går inn i sitt tredje kvartal sammen.
Da er det mange som sprekker, forteller Jennifer Ngo-Ahn i ESA.
– Psykologer kaller det «tredje kvartal-fenomenet». Besetningen innser de at de bare er halvveis, og hvor mye tid som gjenstår. Mangelen på privatliv, den tvungne sosialiseringen og utviklingen av klikker skaper et stort potensial for konflikter. Disse konfliktene kan være katastrofale, og i verste fall dødelige!
På Vassdalsbua kan man være alene.
Foto: Roald KlingsheimDet finnes flere eksempler på folk som får nok i Antarktis: I 1996, på den amerikanske McMurdo-basen, ble en mann angrepet med hammer etter en krangel med en kollega. Fire år senere ble en forsker funnet metanolforgiftet på Amundsen-Scott-basen, uten at politiet klarte å finne ut om det var en ulykke, selvmord eller drap. Og i 2018 ble en forsker knivstukket på den russiske basen Bellinghausen, angivelig for å ha avslørt hvordan kollegaens bøker endte.
Så ille blir det nok ikke på Troll, forsikrer Karin Jansdotter.
– Før avreise hadde vi gruppeterapi, og da fortalte psykologen at vi alltid skulle ta tak i problemer med én gang, før de vokste seg store. Vi er flinke til dette. Jeg sier ifra når noen av gutta har glemt å kaste den tomme dorullen i søpla, hehe.
Dette er noe vi her hjemme kan lære av i disse korona-tider, mener 34-åringen.
– Er det noe som plager deg, si ifra med én gang. Men gjør det med et smil! Prøv også å gjøre noe hyggelig for hverandre, så det ikke bare blir kritikk. Man må ha en balanse.
Timeout
Hun anbefaler også å skape gode rutiner. På Troll spiser besetningen alle måltider sammen, de holder foredrag for hverandre hver fredag og ser film sammen hver lørdag. Dessuten har alle sine langtidsprosjekter. Noen leser bøker og øver på gitar, andre lærer seg å fermentere mat.
Og kjeder man seg iblant, gjør ikke det noe. Det er bare sunt, mener Jansdotter.
– Vi lever et «slow life» her nede. Det vi har innenfor disse veggene, det er alt vi har. Man frigjør seg til andre ting. Man kan være kreativ, skrive, gjøre det man har lyst til, og man slipper å tenke på hvor man skulle vært og hva man går glipp av.
Roald Klingsheim og Karin Jansdotter.
Foto: Alexander SolaEnn så lenge har ikke Karin Jansdotter hjemlengsel, men det er mye hun savner: Familie og venner, selvsagt, men også lukter, lyder og liv. Rundt Troll vokser hverken planter eller trær, og fuglene som tilbrakte sommeren her, har allerede trukket nordover.
– Når jeg kommer hjem, skal jeg klemme et tre. Naturen har ikke korona, så ut og klem trær! formaner Jansdotter.
Naturen er kanskje upåvirket av denne pandemien, men vi mennesker vil kanskje forandre oss. Jansdotter føler at noe er på gang. Når hun snakker med venner og familie på telefon, virker de annerledes; mer åpne, rause og kreative.
– Dessuten har de mer tid. Før hadde de kanskje mindre tid til å snakke med meg, fordi de var på jobb eller ferie. Nå har de ingen unnskyldning.
Jansdotter vil bruke halvåret fram mot hjemreisen til å tenke gjennom hva som er viktig for henne. Kanskje pandemien gir resten av oss tid til å gjøre det samme?
– Jeg tror dette er en fin tid å stoppe opp og sette pris på det man har og de man har rundt seg. Når man ser tilbake på denne krisen vil man kanskje innse hva slags menneske man var og hvem man vil være, sier hun.
Hei!
Har du tanker om saken, eller gode tips til andre saker og historier? Ta gjerne kontakt!
Tidligere har jeg skrevet om tomme pappesker, din klimaframtid, frøhvelvet som kunne kollapse, mannen som vil redde verden med mammufanter og tsunamien i Oslofjorden.
Fjellet Jutulessen ved Troll.
Foto: Karin Jansdotter