Under denne villmarka har noe våknet til liv
Det bobler opp av sjøene
Det siver ut av fjellsidene
Dette er et problem som vil ramme oss alle, advarer Sergej Zimov
Her, dypt inne i Sibir, har han redningsplanen klar
Frostens vokter
Frostens vokter
Sergej Zimov halter over vidda med to rustne stålstenger over skulderen. Høsten har kommet til Sibir, lufta er skarp og kveldsola har farget vidda gyllengul.
Utsikten er vid og vakker, men Sergej er mest opptatt av det som skjer under landskapet. I tusenvis av år har jordskorpa ligget dypfryst året rundt.
Nå er permafrosten, som den evigfrosne bakken kalles, i ferd med å tine.
– Problemet er at permafrosten inneholder over tusen milliarder tonn karbon. Når den tiner, blir karbonet til klimagass, sier Sergej og legger hele kroppsvekta over målestaven.
Stålet glir gjennom det myke laget av opptint jord som ligger på toppen av permafrosten. Dette «aktive laget» tiner hver sommer, før det fryser til igjen om høsten.
Da Sergej flyttet hit for 40 år siden, var det aktive laget bare en halv meter tykt. Nå viser målestaven at ytterligere én meter har tint.
– Permafrosten tiner ikke om hundre år, eller ti. Den tiner nå, og den tiner raskere og raskere, sier han og slutter å presse.
Sergej Zimov.
Sergej Zimov.
64-åringen hviler seg i stanga mens han gjenvinner pusten. Han minner om en prøvet bibelskikkelse. Foten er brukket, ansiktet furet og den grå hestehalen har ikke blitt klippet på en evighet.
De siste årene har den anerkjente forskeren viet all sin tid til permafrosten. Folk er nødt til å forstå hvilken fare den utgjør, mener han. Det er faktisk «et av de største problemene i menneskets historie».
Men det var ikke bare problemet som gjorde at vi reiste hele veien til Tsjerskij, en av de mest avsidesliggende byene i Russland. Det var også løsningen.
Her, helt nordøst i Sibir, har Sergej lagt en storslått plan for å redde permafrosten. Han skal gjenskape istiden, ved hjelp av en gammel stridsvogn og en hær av utdødde dyr.
Det høres kanskje vilt ut, men Sergej er allerede i gang.
– Jeg har løsningen. De smarte vil tro meg, de dumme vil ikke gjøre det.
Tilbake til fortiden
Historien om dette prosjektet starter lenge før Sergej kom til Sibir. Den starter for 2,6 millioner år siden, ved inngangen til den tidsalderen vi kaller pleistocen. Pleistocen er mest kjent for sine store istider, også den vi tenker på som selve istiden.
Men det var ikke isen som preget jorda i denne perioden. Bortenfor den blåhvite breen som dekket Norge, lå en gresslette – en steppe – som strakte seg tusen mil østover, gjennom hele Sibir. Den blir kalt mammutsteppen og var den største sletta i verden.
Hadde du stått på en høyde og studert dette landskapet, ville du kanskje blitt mest fascinert av alle dyra. Der nede vandret store flokker med ullhåret neshorn, bisonokser, villhester og mammuter.
Hadde Sergej stått der sammen med deg, ville han også gjort deg oppmerksom på selve vegetasjonen. Det vokste nesten ikke kratt og trær her på den tiden, slik det gjør i dag. Bare urter, markblomster og gress.
– Dette er ekte villmark, ville Sergej kanskje utbrutt.
Steppe – Sergejs favorittlandskap.
Og så ville han nok blitt taus og nostalgisk igjen, slik han ofte blir når han snakker om dette landskapet. For da pleistocen var over, forsvant mammutsteppen ned i permafrosten, sammen med dyra som levde på den.
Mammut-møkk
Da Sergej Zimov flyttet til Sibir i 1977, var det gamle slettelandet borte. Likevel trivdes han. Tsjerskij var et levende samfunn på den tiden. Det lå barer og restauranter i hovedgata, folk tjente godt, og havna var en sjelden port mot verden.
Selv mannebladet Playboy var å oppdrive.
For Sergej var det viktigere at byen lå øde til. Så isolert er denne delen av Russland, at Stalin sendte sine politiske fiender hit for at ingen skulle høre fra dem igjen. Veien som ligger nærmest Tsjerskij, ble bygget av fanger – og den ligger 800 kilometer unna.
Her oppe kunne den unge forskeren utvikle sine ideer i fred, uten at staten eller «idiotiske professorer» blandet seg inn.
Men den viktigste grunnen til at han flyttet hit, var kulda. Sergej Zimov jobbet for Universitetet i Vladivostok og hadde fått i oppdrag å opprette en base for permafrostforskning. Han kunne neppe valgt en bedre plassering.
Ingen steder er permafrosten like dyp som i Sibir, det kaldeste området på den nordlige halvkule.
Føl litt på denne: En lokal forsker fortalte oss at barnehagene her først stenger ved 50 minusgrader. Skolen ved - 55. Selv må han på jobb selv om kvikksølvet har passert 60 blå. Om motoren starter, da. Noen lar bilen gå fra oktober til april for å være på den sikre siden.
Slike kuldeperioder blir det riktignok færre av. Siden mennesket begynte å brenne olje, gass og kull, har temperaturen på jorda steget med én grad. I Arktis med to. Nordøst i Sibir har den steget med over tre.
Få steder går det like fort, og det merker de som bor her. Flommene blir større for hver vår, skogen fylles av fremmede fugler og bygg ramler sammen fordi grunnen tiner ujevnt.
Renseanlegget i Tjerskij.
Og så er det lukta, den syrlige eimen av døde planter som tiner ut av permafrosten. Vi luktet ingenting, for sommeren var over da vi var i Sibir. Men klimaendringer lukter vondt, sier folk som har luktet dem.
Som varm, myk mammut-møkk.
Spåmann med tanks
Sergej klasker en sleiv med brun og klissete guffe på asjetten. Han pirker prøvende med gaffelen og tar en liten bit. Så en til. Og så enda en.
Når han har slukt alt, tyller Sergej i seg et glass vodka, renser halsen og proklamerer med dyp og innrøkt stemme:
– Russisk elg er mye mørere enn norsk elg!
Vi har nettopp ankommet Sergejs base etter turen til vidda. 64-åringen har trukket en myk joggebukse over magen, slått ut håret og startet middagslektyren.
Kona Galina og sønnen Nikita sitter tause over viltgryta, de vet at patriarken er ustoppelig når han først er i gang.
– Norsk elgkjøtt trenger flere timer i gryta for å mørne, fortsetter Sergej.
– Det stemmer vel ik ..., prøver jeg.
– Russisk elg: Fem minutter på hver side, og den er ferdig.
– Men ...
– Diskuter ikke med vitenskapen!
Nikita, Sergej og Galina.
Et besøk ved Northeast Science Station er en interessant opplevelse. Basen ligger nede ved den store Kolyma-elva og består av noen gamle hus og en diger parabolantenne i blank aluminium.
Bygningene tilhørte et gammelt TV-anlegg, som er omgjort til forskerhotell og innredet med bjørneskinn, mammutbein og hyller fulle av alternative bøker. Mange handler om å gjenopplive utdødde dyr.
Utenfor skimtes konteinere, traktorer, beltebiler, racerbåter, elveprammer, generatorer og en luftputebåt. Til og med en gammel tanks, som Sergej har fraktet helt fra Vest-Russland, 12.500 kilometer unna.
«En kompis i KGB» sørget for fri ferdsel.
Det er kort sagt lite som tilsier det foregår viktig vitenskapelig aktivitet her. Mest av alt virker det som om Sergej har bygget et «prepper»-samfunn, et tilfluktssted om krisen skulle inntreffe.
Det er heller ikke så langt unna sannheten. Sergej Zimov hevder nemlig at han har en nærmest profetisk evne til å forutsi fremtiden. Mot slutten av åttitallet forsto han at Sovjetunionen skulle bryte sammen, og begynte å forberede seg på trangere tider.
Han kjøpte inn så mye utstyr og proviant han kunne, og da landet gikk i oppløsning, var Northeast Science Station en av svært få baser som kunne drive videre i Sibir.
Ryktet gikk og snart begynte utenlandske forskere å besøke det som nå var blitt Sergejs private stasjon.
– Da jeg kom til Tsjerskij var byen fraflyttet og så ut som katastrofe, forteller den amerikanske økologen Terry Chapin, som var her på feltarbeid i 1993.
– Midt i dette hadde Sergej bygget denne basen. Den var virkelig imponerende!
Men det som gjorde størst inntrykk på Chapin, var det Sergej hadde å fortelle.
Tanksvokteren Umka.
Karbonbombe
Forskere har lenge visst at permafrosten utgjør en klimatrussel. Det vil si; de visste at planter puster inn karbondioksid og lagrer karbonet i blader og røtter. De visste også at karbonet frigjøres når permafrosten tiner og planterestene råtner.
Det de ikke visste, var hvor mye karbon det faktisk dreide seg om.
Mye av den vestlige forskningen hadde foregått i Skandinavia og Nord-Amerika, i områder som var dekket av breer i istiden. Siden det ikke vokste planter under isen, finnes det lite karbon i disse områdene.
I Sibir, derimot, hadde det ikke ligget is, men en stor gresslette. Gjennom tusenvis av år hadde enorme mengder planterester sunket ned i permafrosten og blitt til et tykt lag med dypfryst kompost.
Det var det få som visste før de møtte Sergej Zimov. Sibir hadde vært lukket under Den kalde krigen, og mye av den russiske forskningen nådde aldri fagmiljøene i Vesten.
Lenin passer fortsatt på i Tsjerskij.
– Dette var nytt for oss. Sergejs beregninger var massive, minnes Chapin.
Sammen skrev de en artikkel i tidsskriftet Science i 2006, hvor de hevdet 500 milliarder tonn karbon ligger nedfryst under Sibir. Anslaget vakte oppsikt, for dette var karbon man ikke hadde tatt høyde for i klimamodellene.
Den russiske ødemarka ble plutselig omtalt som «karbonbombe» og «sovende kjempe», og de globale anslagene måtte oppjusteres kraftig. I dag regner man med at permafrosten på den nordlige halvkule inneholder mellom 1460 og 1600 milliarder tonn karbon.
Det er nesten dobbelt så mye som det finnes i atmosfæren. Det er 150 ganger mer enn alle biler, fly og kraftverk slipper ut hvert år. Bare i Sibir er det mer karbon enn i alle verdens skoger til sammen.
Men det var ikke bare mengden karbon som bekymret klimaforskerne. Nikita Zimov, sønnen til Sergej, tar oss med til den forblåste klippen «Duvanny Yar» for å vise hva forskerne er så redde for.
Et dystert sted
Det er tre timer dit, tre iskalde timer i en liten, åpen båt. Nikita Zimov navigerer mellom de lumske sandbankene i Kolyma-elva, slik faren lærte ham en gang.
De to ligner litt, og samtidig ikke. Nikita tilbringer mindre tid på sofaen, grynter aldri av dumme spørsmål og ser lysere på fremtiden.
– Pappa er en av de beste forskerne jeg kjenner til. Men han er ikke veldig diplomatisk, og det kan gjøre livet vanskelig for ham, sier 36-åringen.
Nikita Zimov.
Forholdet dem imellom har ikke vært friksjonsfritt, det heller. Til andre journalister har Nikita fortalt at han følte seg lite sett da han var ung. At det eneste faren brydde seg om, var arbeidet.
Da Nikita dro sørover for å studere, trodde han aldri at han skulle flytte tilbake igjen. Så banket faren på døra. Han hadde startet et digert prosjekt og trengte hjelp.
I dag har Nikita overtatt ansvaret for stasjonen. Og selv om det innebærer at han i lange perioder må bo 4000 kilometer unna kona og barna, er han fast bestemt på å fullføre arbeidet faren har startet.
– Jeg vet ikke hvor lenge jeg blir her. Først må vi bli ferdige med prosjektet vårt, sier Nikita og senker farten.
Vi er framme ved Duvanny Yar.
Nikita foran Duvanny Yar.
Nikita foran Duvanny Yar.
Den skumle isen
Foran oss ligger en førti meter høy vegg av gjørme og is. Døde lerketrær henger ut fra kanten, og nedover elvebredden renner små, regnbuefargede smeltebekker.
Det er noe dystert og illevarslende ved hele stedet.
– Dette landskapet er hverken levende eller dødt. Det er et zombielandskap, sier Nikita og holder opp en neve med våt jord.
Ut av klumpen stikker ørsmå gress-strå, flere tusen år gamle og fulle av karbon. Da dette gresset levde, var det mat for mammuter. Nå er det bakterienes tur. De har våknet fra sin lange dvale og kastet seg over planterestene.
Gress fra mammutsteppen.
I dag vet vi omtrent hvor mye karbon som finnes i Sibir. Men hvor mye av dette karbonet som vil bli til klimagass, er vi ikke like sikre på. Det er nemlig en rekke faktorer som gjør regnestykket vanskelig. Plantevekst, for eksempel.
Forskere antar at skogen vil vokse lenger nord når klimaet blir varmere. På den ene siden kan dette føre til mindre utslipp, fordi skogen renser lufta for klimagasser.
På den andre siden blir de mørke trærne varmet opp av sola, og dermed vil permafrosten under trærne tine fortere og slippe ut enda mer gass. Dessuten øker faren for skogbrann.
I tillegg til alt dette foregår det prosesser nedi bakken, som forskerne ikke kan se og derfor sliter med å kartlegge. Med mindre de drar til steder som Duvanny Yar.
Her har elva skåret ut en profil av permafrosten og avdekket det mange klimaforskere frykter.
– Se på dette, sier Nikita og går opp til klippen.
Permafrosten i Sibir består av mye is.
Permafrosten i Sibir består av mye is.
Foran ham velter skittenbrune isformasjoner ut av skråningen. Nikita legger hånda på den kalde, ruglete flata.
– Mange steder består permafrosten av frossen jord og grus. Men her i Sibir, her inneholder den også svært mye av denne isen, sier han.
Isen stabiliserer landskapet og holder det oppe. Når den smelter, ramler bakken sammen og danner små kratre, som ofte fylles av vann.
Disse sjøene er ikke farlige. Problemet er boblene som pipler opp fra dem. Planter som brytes ned i oksygenfattige omgivelser, blir nemlig til den svært sterke klimagassen metan.
For å vise hvor sterk denne gassen er, pleier Nikita å vasse rundt i en sjø med en bøtte han har snudd på hodet.
Metanboblene pipler opp i bøtta, og når den er full, åpner han en ventil og tenner på:
Brennende metangass.
En sterk effekt har gassen også i atmosfæren. Selv om metan bare utgjør en brøkdel av utslippene fra permafrosten, vil den på sikt utgjøre en større klimatrussel enn karbondioksid, advarer FN.
I verste fall kan gassen starte en ond spiral av utslipp, økt oppvarming og nye utslipp, som til slutt blir umulig å stoppe.
Varsellampene har allerede begynt å blinke. I høst advarte klimaeksperter at Arktis for første gang slipper ut mer karbon enn plantene som vokser her klarer å lagre.
Og mengden, den vil bare øke.
I løpet av de neste åtti årene vil 100 milliarder tonn karbon sive ut av permafrosten som klimagass, ifølge FN (anslagene varierer kraftig). Dette er mye mindre enn vi mennesker vil slippe ut i samme tidsrom.
Men utslippene fra permafrosten kommer på toppen av våre egne, og de er vanskeligere å stoppe. Dessuten vet vi fortsatt så lite om dette, at dagens klimamodeller plutselig kan vise seg å være helt feil.
– Jeg er mer optimistisk anlagt enn pappa, sier Nikita når vi går tilbake til båten.
– Men selv jeg tror at dette kan bli kaotisk.
Den beste måten å bevare karbonet i bakken, er å kutte utslippene som gjør at permafrosten tiner. Men både Nikita og faren hans vet hvilken vei pilene peker.
Derfor har de valgt å ta saken i egne hender.
Mammut-mysteriet
Ideen om å redde permafrosten sprang ut av et lite eksperiment. Helt siden den første intakte mammutskrotten ble funnet i Sibir i 1799, har forskere kranglet om hvorfor disse kjempene ble borte.
Noen mener at dyrene ikke klarte å tilpasse seg det milde klimaet som kom etter istiden. Andre, deriblant Sergej Zimov, har rettet pekefingeren mot våre forfedre.
Mammuten hadde overlevd flere varme perioder i pleistocen. Men det var først da mennesket kom til Sibir, at den forsvant for godt.
Mammut-museet i Jakutsk.
Dette var ingen tilfeldighet, mente Sergej. Samme mønster har nemlig tegnet seg overalt hvor vi har ferdes. Da mennesket kom til Australia, bodde det kjempekenguruer, forvokste beltedyr og gigantiske koalabjørner på øya. I dag har de fleste artene dødd ut.
I Amerika støtte våre forfedre på seks meter høye dovendyr og bevere så store at de kunne mette en menneskeflokk i flere uker. I dag er de borte. Det samme skjedde på Madagaskar, Hawaii og New Zealand.
Dit hvor mennesket kom, forsvant de store dyrene.
Dette fikk store ringvirkninger, mener Sergej. Også i Sibir. Da drøvtyggere forsvant, kunne trær og kratt spre seg nordover uten å bli spist opp. Dersom de store dyra hadde fått leve, ville det fortsatt ha ligget en gresskledd steppe her.
Ikke det «menneskeskapte» villniset som omgir ham i dag.
Mye av Sibir er blitt til krattskog.
Mye av Sibir er blitt til krattskog.
For å teste hypotesen fikk han låne et helikopter av den lokale kommunistlederen. Han fløy inn en flokk jakutiske hester og gjerdet dem inn nede ved elva. Noen ble tatt av bjørn, andre døde etter å ha spist giftige urter.
Men antakelsen lot til å stemme.
Hestene spiste skudd og småtrær. De tråkket ned lyng og mose, og de gjødslet jorda. Noen spede gresstuer tittet frem, så noen til. I løpet av et par år begynte innhegningen å minne om en liten mammutsteppe, akkurat slik Sergej hadde predikert.
Sergej merket seg noe annet også. Hver vinter ligger en dyne av snø over Sibir, som beskytter bakken mot den strengeste kulda og sørger for at sommervarmen ikke unnslipper.
Hestene tråkket snøen flat, slik at den isolerende effekten ble svekket. De spiste opp de mørke plantene som varmet opp jorda.
Hestene, noterte Sergej, holdt permafrosten kald.
Mange forskere ville skrevet en artikkel om oppdagelsen og vært fornøyde med det. Men Sergej er ingen vanlig forsker. Han skrev en artikkel. Han fikk den publisert. Og så tok han fatt på det «det største prosjektet i historien».
Sergej ville skape et helt økosystem for å redde permafrosten.
Sergej Zimov vil gjenskape istiden.
Sergej Zimov vil gjenskape istiden.
Han overtalte myndighetene til å gi ham ytterligere 1600 hektar ødemark, som han gjerdet inn. Og med penger fra støttespillere, gjesteforskere og familiens egen sparekonto, begynte Sergej og Nikita å samle inn dyr.
De kjøpte elger og reinsdyr av lokale fangstmenn, de reiste til grensa mot Mongolia for å kjøpe jakokser, sauer og kalmyisk kveg. De hentet bison i Danmark og moskus på de avsidesliggende Vrangler-øyene.
Sammen tilbakela de 65.000 kilometer, tilsvarende halvannen runde rundt jorda, på stormfulle hav og Stalins gjørmete grusveier.
Men slitet monnet.
Velkommen til fortiden
To tiår etter de første dyrene ankom, viser Sergej vei forbi to kamuflasjemalte tilhengere, et forvirret reinsdyr og to porter i gjerdet.
Så står vi her, på en stor slette i skogen, og skuer utover familien Zimovs klimaløsning. En høstgul miniatyrsteppe som Sergej har døpt Pleistocene Park, etter tidsepoken han vil gjenskape.
– Før var alt dette skog, men jeg kjørte ned trærne med tanksen min. Deretter har drøvtyggerne holdt sletta nedbeitet, sier Sergej og halter varsomt videre.
Foran oss står en flokk med bison og gresser i snødrevet. Da vi ankom parken hadde den hissige oksen Petr stanget i hjel en kalv og et reinsdyr. Nå sørger Sergej for å holde trygg avstand.
– Bisonokser har grusom psyke, men de er gode bønder. Hver morgen starter de dagen med å fjerne busker og kratt. De spiser ikke plantene, de tråkker dem ned og river dem bort for å skape nytt beiteland til seg selv og barna sine.
Bisonokser importert fra Danmark.
Bisonokser importert fra Danmark.
Samtidig, uten at de vet det selv, gjør dyrene klimaet en tjeneste. Målinger viser at permafrosten i parken har blitt 2 til 3 grader kaldere etter dyra kom hit. Bakken inneholder også mer karbon, som gresset har bundet opp.
Og kanskje viktigst: Jorda har blitt tørrere, fordi gress suger opp mer vann enn mosen som vokste her før. I teorien betyr det mindre metangass, forklarer Sergej, siden metan blir til i fuktige omgivelser.
– Dette er en enkel idé, og den fungerer.
Det er foreløpig publisert lite forskning fra parken, men flere artikler er under arbeid. Og selv om mye fortsatt er usikkert, er Sergej inne på noe, mener flere forskere som kjenner til prosjektet. Utfordringen er å gjøre parken så stor at den får reell klimaeffekt.
Enn så lenge er det bare hundre dyr her, men på sikt ser Sergej for seg å utvide reservatet. Han vil hente bison fra USA («hvor de bare blir skutt uansett») og øke artsmangfoldet med kameler, antiloper og sibirske tigere.
Pleistocene Park har reinsdyr ...
... jakokser ...
... og sauer. Blant annet.
Sergej drømmer om at den 16 kvadratkilometer store parken én dag skal dekke den mest karbonrike permafrosten, et område som er tre ganger så stort som Norge. Problemet er ikke bare å få nok dyr, men også å fjerne den enorme skogen som omslutter Pleistocene Park.
Familen Zimov har bare én tanks, og den trenger reparasjon. Og selv om dyrene i parken dreper trær ved å spise opp barken, vil de slite med å gnage vekk verdens største barskog.
– Det er derfor jeg trenger elefanter, sier Sergej mens vi går gjennom parken.
– Elefanter?
– Elefanter elsker å velte trær. Og har du sett hvordan de fjerner busker mens de går?
Sergej svinger armen som en snabel, og røsker fantasiplanter ut av lufta.
– De finner stor glede i det!
Sergej og jakoksene hans.
Sergej og jakoksene hans.
Mye av dette stemmer, bekreftet elefantforskere vi snakket med. Man antar at elefanter velter trær for å skaffe mat, trene styrke eller imponere partnere, selv om adferden fortsatt er et lite mysterium.
Resultatet er uansett det samme: I områder med mye elefanter, er skogen tynnet ut.
Dessverre er det få elefanter igjen, og ingen av dem ville overlevd en vinter i Sibir. Men 64-åringen har en løsning på dette problemet også, en løsning som har fått flere til å avskrive både ham og prosjektet hans.
Sergej vil lage en moderne mammut.
Mammufanten
For noen år siden møtte Zimov den amerikanske genetikeren George Church på en konferanse om gjenoppliving av utdødde dyr. Church er ingen hvemsomhelst.
Ifølge Time Magazine vil Harvard-professorens arbeid med å bremse aldring, lage kunstige DNA-molekyler og utrydde arvelige sykdommer kunne «endre hele verden».
Heldigvis for Sergej er denne mannen også svært opptatt av mammuter. De siste årene har Church flere ganger vært i Sibir og hentet blod og vev fra opptinte skrotter.
Ved hjelp av CRISPR, et nytt verktøy for å redigere gener, vil han blande mammutens DNA med DNA-et til en asiatisk elefant, som er mammutens nærmeste nålevende slektning.
Målet er lage en krysning. En «mammufant».
Mammufanten skal fostres frem i en kunstig livmor, få kraftig pels, et tykt lag med underhudsfett og små ører for å begrense varmetap.
Når han først er i gang, vil Church også gjøre mammufanten immun mot herpes, en virussykdom som tar livet av svært mange snabeldyr.
Ved å herde elefanten og flytte den langt unna krypskyttere, håper Church å redde mer enn permafrosten. Han vil også redde hele dyreordenen som elefantene tilhører.
Formålet er godt, men prosjektet er likevel blitt heftig debattert. Er det forsvarlig å tukle med naturen på denne måten? Vil den første mammufanten overleve i ensomhet? Hvor mange trengs?
Og vil de overhodet like å velte trær?
– Mammuten vil velte trær, sier Sergej.
– Den vil elske det.
Barnløse politikere
Sergej har svar på de andre spørsmålene også, men foretrekker å ikke snakke så mye om mammufanter. Gjennom årenes løp har «sprø vitenskapsmenn gitt ideen dårlig publisitet» og gjort det vanskelig å finne støtte til denne typen forskning.
Og skulle George Church lykkes, er Sergej usikker på om noen med nok makt og penger vil hjelpe dem å utvide parken. Dagens ledere mangler ambisjonene, besluttsomheten og den biologiske drivkraften et slikt megaprosjekt forutsetter.
– Problemet med mange politikere er at de ikke har barn. Merkel. Macron. De har ingen grunn til å gjøre beregninger for fremtiden. De er mest opptatt av neste valg, og i mellomtiden fortsetter permafrosten å tine.
– Jeg er et bevis på at røyking er sunt, fleiper Sergej.
Sergej hisser seg ofte opp når han snakker om prosjektet sitt. «Folk er så dumme», kan han si. «Politikere ser kun etter billige løsninger, ikke de som faktisk fungerer».
– Og tror du Norge vil slippe unna de verste klimaendringene? Vent til det blir for varmt å bo ved Middelhavet. Da vil millioner av søreuropeere flytte nordover!
Han langer ut om krisen som venter når verden har brukt opp olje og kunstgjødsel. Om hvordan de politiske motsetningene i USA vil utarte til borgerkrig. Han forutser alt dette, slik han en gang forutså Sovjetunionens fall.
Sergej Zimov er en respektert vitenskapsmann, men han er også en provokatør. Én forsker kalte ham «showmann», en strateg som bruker store ord for å skape oppmerksomhet rundt permafrosten. Og for å skaffe penger til basen, som Sergej tross alt driver uten statlig støtte.
Samtidig fremstår pessimismen hans ektefølt, det virker som han faktisk mener hvert ord han sier. Og når Sergej begynner å snakke om Noah og syndfloden, kan man lure på hva han egentlig driver med her oppe.
Prøver han å redde klimaet, slik han hevder? Eller er stasjonen og parken en «ark», en redning for noen få utvalgte når sivilisasjonen bryter sammen?
Northeast Science Station – Sergejs ark?
Apokalypse nå?
Dagen etter parkbesøket spør jeg sønnen Nikita om dette. Vi er på vei til Tsjerskij og kjører forbi den ene forlatte boligblokken etter den andre. Lekeplassene er tomme og byens renseanlegg har rast ned i et tinehull.
I gråværet føles det som om dommedag er like rundt hjørnet.
– Pappa tror ikke bare at verden skal gå under, sier Nikita.
– Han håper det.
– Virkelig?
– Ja, så han kan starte på nytt her oppe. Et nytt og bedre samfunn, basert på høyere standarder. Han har aldri sagt dette selv, men jeg kjenner ham.
Da jeg spurte Sergej om Nikita har rett, at han virkelig ønsker at menneskeheten skal gå ad undas, tenkte han lenge. Så svarte han at det ikke spiller noen rolle hva han ønsker.
Siden han ikke vet hvor hans etterkommere vil bli født og hvor de vil bo, må han gjøre det han kan for å bevare kloden slik den er i dag. Dét er hensikten med parken, sa Sergej.
Nikita svinger unna en forkastning i veien og gir gass. Så sier han, for å understreke hva han mener om denne saken.
– Jeg ser i hvert fall på Pleistocene Park som en måte å redde hele vår sivilisasjon.
Nikita, Sergej og Galina.
Menneskets tidsalder
I så fall har han ingen tid å miste. 12.000 år etter at pleistocen var over, har jorda gått inn i enda en ny æra. Vi befinner oss nå i antropocen; menneskets tidsalder.
Vi dumper plast havene, vi metter jorda med fosfor og nitrogen. Vi demmer opp elver, brenner ned skoger, utrydder arter og slipper ut mer og mer karbon i atmosfæren.
Da vi kontaktet noen av verdens ledende eksperter på permafrost, var de uenige om Pleistocene Park vil kunne bøte på noen av disse skadene.
Én trodde aldri at parken ville bli stor nok til å monne. En annen ville bruke kreftene på klimaforhandlinger og diplomati. Men så var det også de som mente at vi må tenke nytt.
Vi må tenke gjennom vårt økonomiske system, våre politiske institusjoner og vårt forhold til naturen. Ikke minst må vi åpne oss for nye ideer, også de «hårete».
– Det tar tid å forandre hele økosystemet i Arktis, men slik situasjonen er nå, er vi nødt til å gjøre noe, sier Nikita idet vi kjører ut fra Tsjerskij.
– Og vi trenger faktisk ikke mammuter for å redde permafrosten. Dyrene våre kan gjenskape steppelandet, bare de er mange nok. La meg si det slik: vi håper at George Church vil lykkes. Men vi er ikke avhengig av det.
Etter den lange reisen hjem fra Sibir, ringte jeg George Church. Han fortalte at arbeidet går fremover, og at verdens første mammufant sannsynligvis vil være ferdig om 10 til 20 år.
Church forsikret også at mammufanten, når den er stor nok, skal sendes til Sibir. Der skal den hjelpe Nikita med å redde permafrosten – og oss.
Oppdatert 30. januar 2020: Under bildet av metan-flammen, sto det: «Samme effekt har gassen i atmosfæren». Dette er rettet til: «En sterk effekt har gassen også i atmosfæren». Vi skrev at «100 milliarder tonn klimagass» vil sive ut av permafrosten innen 2100. Dette er rettet til: «100 milliarder tonn karbon vil sive ut av permafrosten som klimagass». Menneskeskapte utslipp vil ikke være «ti ganger så store», som vi skrev, men minst ti ganger så store. Vi har også lagt inn arealet til den mest karbonrike permafrosten.