Hopp til innhold

Slik har Breivik tonet ned Knights Templar

OSLO TINGHUS (NRK.no) Anders Behring Breivik har tonet ned den storslåtte fremstillingen av det påståtte Knights Templar-nettverket, skriver rettspsykiaterne Agnar Aspaas og Terje Tørrissen.

Video Breivik gråter under visning av sin egen propagandafilm

Anders Behring Breivik tok til tårene da retten fikk se propagandafilmen hans, som inneholdt flere illustrasjoner av tempelriddere og korsfarere.

Foto: Nyhetsspiller

Knights Templar har blitt et sentralt begrep i rettssaken mot Breivik.

Tiltalte mener han er en enmannscelle i et nettverk som ble stiftet i London i 2002, mens politiet mener denne organisasjonen ikke eksisterer.

I sakkyndigrapporten til Agnar Aspaas og Terje Tørrissen, som ble publisert av VG onsdag morgen, skriver rettspsykiaterne at Breivik tonet ned beskrivelsene av Knights Templars omfang og posisjon etter 18. oktober i fjor.

Les også: Her er de sakkyndiges konklusjoner
Les også: – Breivik er et særtilfelle

«Han har imidlertid hele tiden holdt fast ved grunnideene om Knights Templars mål og struktur, men har understreket at organisasjonen er under etablering, og at mange av hans beskrivelser må anses som forslag til en fremtidig struktur,» heter det i rapporten.

Drev med «pompøseri»

I Oslo tingrett har Breivik forklart at han brukte en pompøs fremstilling i begynnelsen, men at dette viste seg å være et feilgrep, og mislykket propaganda.

– Også i skildringen av Knights Templar-nettverket drev jeg med pompøseri for å bruke dere og politiet som en markedsføringskanal, forklarte Breivik i retten.

Les: Breivik: - Pompøsitet var feilslått propaganda

Aspaas og Tørrissen mener dette gjelder særlig omtalen av Knights Templar, og skriver at han ga «en storslått fremstilling av den påståtte organisasjon og sin egen posisjon i denne».

Torgeir Husby og Synne Sørheim, som forfattet den første sakkyndigrapporten, skrev at Breivik beskrev seg selv som den mest perfekte ridder etter 2. verdenskrig, og at han hevdet å ha stor støtte i befolkningen.

«Han mener han ved dette (...) er eslet til å regjere og forandre Europa. Fenomenet vurderes som bisart,» skrev Husby og Sørheim.

Les: – Hilsenen er en del av hans egne, konstruerte univers
Les: Breivik gråt av egen propagandavideo

22. juli-rettssaken i Oslo tingrett

Rettspsykiaterne på sine faste plasser i sal 250 i Oslo tingrett.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Tviholder på Knights Templar

Da Breivik ringte politiet fra Utøya for å overgi seg 22. juli, presenterte han seg selv som kommandør i Knights Templar Europe, et nettverk han også har beskrevet i kompendiet sitt.

Breivik har i retten tviholdt på at nettverket eksisterer, og påstår at han deltok på et ordineringsmøte i London i 2002 etter å ha blitt spesielt plukket ut. Han har imidlertid nektet å svare på en rekke oppfølgingsspørsmål.

Kripos-etterforsker Vidar Sæther pekte for to uker siden på en rekke forhold som tilsier at Breivik aldri ville ha blitt valgt til en slik organisasjon.

Les: – Hvorfor skulle Knights Templar velge Breivik?
Les: Breivik nektet å svare på aktors spørsmål 145 ganger

– Uavhengig av hva politiet kommer frem til nå, vil det at jeg snakker sant i kompendiet bevises innen ett år og tre måneder. Da vil det komme et nytt angrep, var Breiviks kommentar.

– Uttaler seg strategisk

Aspaas og Tørrissen mener at Breivik har vært konsistent når det gjelder konspirasjonsteorier rundt en kulturmarxistisk sammensvergelse, noe han har holdt fast ved i Oslo tingrett.

Rettspsykiaterne mener imidlertid at Breivik utvilsomt har tilpasset svarene sine underveis.

«Det er ikke tvil om at observanden i samtaler med de sakkyndige til en viss grad har uttalt seg strategisk, dvs at han har tilpasset sine utsagn til det han til en hver tid har sett seg best tjent med,» skriver de.

Det var også ett av argumentene til Den rettsmedisinske kommisjon da de ba Aspaas og Tørrissen om en tilleggserklæring til rapporten.

De mente rettspsykiaterne ikke hadde tatt tilstrekkelig høyde for at Breivik hadde tilpasset svarene og oppførselen sin for å fremstå som tilregnelig.

Les også: Breivik: - Rettspsykiatrane var emosjonelt ustabile
Les også: Fortsatt spørsmål til rapporten som sier Breivik er tilregnelig

Minnemonument for offera etter terroråtaka vart avduka i Stryn

To år har gått sidan terrorangrepet - i dag skal dei omkomne minnast

Fleire stader i landet vert dagen markert, og også i Stryn skal dei i kveld ha markering. – Det er ein veldig tung dag, seier far til omkomne Hanne Kristine Fridtun.

Jens Stoltenberg og John Hestenes

Slik var toårsmarkeringen for 22. juli

Toårsmarkeringen for 22. juli ble en mer lavmælt markering enn fjorårets. Viktigheten av ikke å glemme var temaet for mange av talene gjennom dagen.

Hanne linaker på utøya

– Kan ikke se for meg å dra på sommerleir på Utøya igjen

Det har gått to år siden Hanne Linaker mistet storebroren sin og selv måtte rømme fra massedrapsmannen på Utøya. Hun forteller at det har vært hardt å jobbe seg tilbake til hverdagen.

Tarjei Jensen Bech

– Noen ting har blitt viktigere enn de var før

Tarjei Jensen Bech sliter fortsatt med skadene han fikk på Utøya for to år siden; både de fysiske og psykiske. I dag skal han tenne lys og legge ned roser for de omkomne.

Minnemarkering ved Monica Bøseis grav

Minnes «Mor Utøya»

Det er to år siden terroren rammet Norge. I formiddag var det minnemarkering ved graven til Monica Bøsei ved Hole kirke.

Etterlatte og overlevende hadde møtt opp for å høre Stoltenbergs tale. En av dem var Line Nersnæs som ble skadet under angrepet.

– Jeg er her for å hedre kollegene mine

For to år siden gikk bildet av Line Nersnæs med en pinne i hodet verden rundt. I dag synes hun det er viktig, men også vanskelig å minne de som ikke kom fra angrepet i live.