Hopp til innhold

Minnes «Mor Utøya»

Det er to år siden terroren rammet Norge. I formiddag var det minnemarkering ved graven til Monica Bøsei ved Hole kirke.

Minnemarkering ved Monica Bøseis grav

Leder av Hole Arbeiderparti, Stine Malmstein kneler ved Monica Bøseis grav.

Foto: Morten W. Røkeberg / NRK

I dag er det nøyaktig to år siden terroren rammet Norge, og 77 personer mistet livet.

Årets markering er varslet å være mer dempet enn i fjor, og AUF-leder Eskil Pedersen sier dette er fordi mange overlevende ønsker rom for en mer privat sorg.

Ved Hole kirke ligger graven til Monica Bøsei, også kjent som «Mor Utøya». Ved denne plassen holder Hole Arbeiderparti minnemarkering. De legger ned krans og 69 roser, til minne om de som mistet livet på Utøya for to år siden.

Minnemarkering ved Monica Bøseis grav ved Hole kirke

SE VIDEO: Minnemarkering ved 'Mor Utøya' sin grav

Stille markering

– Uff, dette er trist, er det første lederen av Hole Arbeiderparti, Stine Malmstein sier da hun kommer bort til Monica Bøseis grav ved Hole kirke.

Hun er der sammen med fungerende ordfører i Hole, Sjur Tandberg og veteran i Hole Arbeiderparti Erik Breili.

Mer sier de ikke. De ønsker å ha en stille markering ved «Mor Utøya» sin grav.

– Det ble veldig spesielt, og jeg kjente jeg ble veldig emosjonell da jeg sto der ute. Hun har jo drevet Utøya så langt tilbake som jeg kan huske. Hun var en god og varm person som gjorde en enorm jobb for ungdommen der ute, sier hun etter markeringen er over.

Klokka 14 starter AUFs minnemarkering ved Utvika kai. Her vil statsminister Jens Stoltenberg legge ned krans, og holde tale for de oppmøtte. Markeringen er åpen for dem som ble rammet av terroren og for pressen.

Monica Bøseis grav i Hole

Monica Bøsei var en av de første som ble skutt og drept på Utøya 22. juli 2011.

Foto: Morten W. Røkeberg / NRK

En time senere er det minnemarkering på Utøya. Statsministeren vil også her delta i kransenedleggelse og markeringen i kaiområdet.

Les også: