Hopp til innhold

– Jeg er her for å hedre kollegene mine

For to år siden gikk bildet av Line Nersnæs med en pinne i hodet verden rundt. I dag synes hun det er viktig, men også vanskelig å minne de som ikke kom fra angrepet i live.

Etterlatte og overlevende hadde møtt opp for å høre Stoltenbergs tale. En av dem var Line Nersnæs som ble skadet under angrepet.

Etterlatte og overlevende hadde møtt opp for å høre Stoltenbergs tale. En av dem var Line Nersnæs som ble skadet under angrepet.

Med vakter og sperringer rundt seg holdt en alvorstung statsminister Jens Stoltenberg sin tale for å minne dem som ble rammet den 22. juli for to år siden.

– 22 juli er en dag for å minnes og for å markere. Vi minnes de som ble rammet, og vi markerer våre grunnleggende verdier om mangfold og fellesskap. 22. juli for to år siden ble 77 mennesker drept. Åtte av dem her i regjeringskvartalet. Vi tenker på dere som ble skadet. Og vi tenker på alle pårørende. Som nasjon kommer vi alltid til å dele smertene med dere.

Slik åpnet Stoltenberg toårsmarkeringen for 22. juli.

Se bilder fra seremonien:

– Man blir konfrontert med det som skjedde

Et stort presseoppbud og en liten menneskemengde hadde samlet seg på Johan Nygaardsvolds plass i Regjeringskvartalet. Etterlatte med blomster tørket tårer, AUF-ere og regjeringsmedlemmer deltok i den stille markeringen.

Blant dem var Line Nersnæs som ble skadet under angrepet.

– Jeg er her for å hedre kollegene mine som ikke kom seg ut av bygningen 22. juli, sier Line Nersnæs som var på jobb i Regjeringskvartalet den 22. juli 2011.

Bilder av Nersnæs med en pinne i hodet gikk verden rundt.

– Det var en verdig og fin markering. Det er viktig å være her, men man blir konfrontert med det som skjedde. Jeg var urolig da jeg våknet i dag. Første året var som å leve i en sentrifuge, også ble det dørgende stille. Først var det godt, men så følte man at alle hadde glemt. Jeg har vært heldig som har hatt kollegene mine, sa hun etter å ha hørt talen til Stoltenberg.

(Artikkelen fortsetter)

Statsminister Jens Stoltenberg holdt tale under toårsmarkeringen av terrorangrepet 22. juli.

SE VIDEO: Vi vil alltid dele smertene med de pårørende, sa Stoltenberg i sin tale.

– Norge har lært

Stoltenberg sa i talen at Norge har lært etter 22. juli.

– Vi har evaluert, lært og handlet. Varslings- og ansvarsrutinene som sviktet 22. juli er forsterket. Vi har fått bedre etterretning, flere helikoptre og mer politi, sa Stoltenberg.

Likevel mener han det er viktig å fortsatt vokte verdiene og stå opp mot ekstremisme.

– Slik skal vi minnes ofrene for 22. juli-volden. Slik skal vi hedre dem som døde, avsluttet han talen.

Etter talen fulgte kransenedleggelsen, mens sangen «Mitt lille land» ble spilt.

– Tiden leger sår

– Jeg er preget, sa Stoltenberg til NRK etter talen.

Samtidig la han til:

– Det er to år siden terrorangrepet, og tid gjør noe med sorg.

Representant for støttegruppen etter 22. juli John Hestnes mener det fortsatt er viktig å markere 22. juli.

– Det var den verste fredagen i Norges historie, så det er viktig å markere. Man markerer fortsatt krigen og store hendelser i Norge. Da skulle det bare mangle at man ikke skulle markere 22. juli. Jeg tror det vil være markering i all fremtid, i hvert fall i mange, mange år fremover. Man skal skalere det ned fordi tiden leger faktisk sår, har vi erfart, sier Hestnes.

Jon Hestnes
Foto: Gunn Evy Auestad / NRK