Hopp til innhold

– Noen ting har blitt viktigere enn de var før

Tarjei Jensen Bech sliter fortsatt med skadene han fikk på Utøya for to år siden; både de fysiske og psykiske. I dag skal han tenne lys og legge ned roser for de omkomne.

Tarjei Jensen Bech

– Noen ting har blitt viktigere enn de var før. Man setter mer pris på ting, forteller Tarjei Jensen Bech

Foto: Jan Morten Bjørnbakk / NTB Scanpix

– Det har vært to år som har gått veldig fort, men jeg føler at det går bedre nå enn for ett år siden, sier Bech.

Han forteller at det går både opp og ned i perioder, og at han fortsatt sliter med skaden han pådro seg. Han ble skutt i foten, og falt ned en 10-15 meter høy klippe som resulterte i en knust ankel og brudd i ansiktet.

Skaden i foten vil han mest sannsynlig ha resten av livet.

Psykiske sår

tarjei

Tarjei var innlagt på Ringerike sykehus med bruddskader, en knust fot og et brudd under det ene øyet.

Foto: Anette Zomowski / NRK

– Sårene kommer jo alltid til å være der, men jeg føler at det har gått veldig mye bedre det siste året. Men det er jo klart, det er en del ting jeg har slitt litt med, sier han.

Bech forteller at det ikke har vært like lett å fokusere på studiene, og at det ikke har gått helt som planlagt.

– Nå har jeg bestemt meg for å begynne på videregående, gå kjemi og prosess i Hammerfest, sier han.

Sterke minner

For de som ikke var tilstede på øya for to år siden er det kanskje umulig å begripe omfanget av hva som hendte, og det er tv-bildene man husker best.

Bech forteller at til tross for at det går bedre i dag har enkelte bilder brent seg fast i hukommelsen.

– Vi hadde skjult oss i en skrent, og noe av det jeg husker best var da han kom så nært at vi kunne høre pusten hans. Vannet som ble farget rødt av de som ble skutt der er også et bilde som jeg husker godt.

Tarjei er fortsatt aktiv i AUF, og har mye kontakt med de som var på Utøya. De møtes i forskjellige sammenhenger, og snakker ikke lengre bare om hva som skjedde for to år siden.

– Vi snakker om andre ting også. Det har vært til svært stor hjelp å ha andre som har opplevd det samme til å bearbeide ting, sier han.

Setter mer pris på ting

– Det har jo gjort at man får et litt annet syn på ting. Noen ting blir viktigere enn hva de var før, man setter mer pris på ting, sier Bech.

To år etter terroren skal Tarjei markere dagen med lys, roser, og venner.

– I dag har jeg planlagt å kjøpe rose og tenne lys på Rådhusplassen i Hammerfest. Jeg skal tilbringe dagen med venner og andre som overlevde terroren på Utøya, avslutter han.

rose utøya

Det vil være minnemarkeringer over hele landet i dag.

Foto: Kim Erlandsen / NRK P3

Minnemonument for offera etter terroråtaka vart avduka i Stryn

To år har gått sidan terrorangrepet - i dag skal dei omkomne minnast

Fleire stader i landet vert dagen markert, og også i Stryn skal dei i kveld ha markering. – Det er ein veldig tung dag, seier far til omkomne Hanne Kristine Fridtun.

Jens Stoltenberg og John Hestenes

Slik var toårsmarkeringen for 22. juli

Toårsmarkeringen for 22. juli ble en mer lavmælt markering enn fjorårets. Viktigheten av ikke å glemme var temaet for mange av talene gjennom dagen.

Hanne linaker på utøya

– Kan ikke se for meg å dra på sommerleir på Utøya igjen

Det har gått to år siden Hanne Linaker mistet storebroren sin og selv måtte rømme fra massedrapsmannen på Utøya. Hun forteller at det har vært hardt å jobbe seg tilbake til hverdagen.

Minnemarkering ved Monica Bøseis grav

Minnes «Mor Utøya»

Det er to år siden terroren rammet Norge. I formiddag var det minnemarkering ved graven til Monica Bøsei ved Hole kirke.

Etterlatte og overlevende hadde møtt opp for å høre Stoltenbergs tale. En av dem var Line Nersnæs som ble skadet under angrepet.

– Jeg er her for å hedre kollegene mine

For to år siden gikk bildet av Line Nersnæs med en pinne i hodet verden rundt. I dag synes hun det er viktig, men også vanskelig å minne de som ikke kom fra angrepet i live.

Utøya sett fra Utvika camping

Åpen dag på Utøya: Flere hundre besøkende

Pårørende og overlevende tok med seg familie og venner til Utøya, da den ble åpnet for publikum for første gang siden terrorhandlingene.