Hopp til innhold

Slik var toårsmarkeringen for 22. juli

Toårsmarkeringen for 22. juli ble en mer lavmælt markering enn fjorårets. Viktigheten av ikke å glemme var temaet for mange av talene gjennom dagen.

Jens Stoltenberg og John Hestenes

TO ÅR ETTER: Jens Stoltenberg klemmer lederen for den nasjonale støttegruppa for de rammede i regjeringskvartalet, John Hestnes utenfor Domkirken. I bakgrunnen står AUF-leder Eskil Pedersen.

Foto: Gunn Evy Auestad / NRK

Statsminister Jens Stoltenberg åpnet toårsmarkeringen for 22. juli med en tale til minne om de rammede.

– 22. juli er en dag for å minnes og for å markere. Vi minnes de som ble rammet, og vi markerer våre grunnleggende verdier om mangfold og fellesskap. 22. juli for to år siden ble 77 mennesker drept. Åtte av dem her i regjeringskvartalet. Vi tenker på dere som ble skadet. Og vi tenker på alle pårørende. Som nasjon kommer vi alltid til å dele smertene med dere, sa Stoltenberg innledningsvis i talen.

Se hele talen til Stoltenberg:

Statsminister Jens Stoltenberg holdt tale under toårsmarkeringen av terrorangrepet 22. juli.

SE VIDEO: Stoltenberg sa i talen at Norge har lært av 22. juli.

– Arrene vil vi alltid bære med oss

Leder for den nasjonale støttegruppa for de rammede i regjeringskvartalet, John Hestnes, talte under minnegudstjenesten i Oslo Domkirke.

– Sårene gror, men arrene vil vi alltid bære med oss. Mens tiden går, vil noen søke sammen, mens andre vil søke stillhet. Dette er likevel en tragisk hendelse som aldri må glemmes, og vi må lære fremtidige generasjoner om hvilken ondskap som fant sted her, slik at det aldri skjer igjen, sa Hestnes.

Se talen til Hestnes fra Domkirken:

John Hestnes i den Nasjonale støttegruppa etter 22. juli-hendelsene holdt tale under minnegudstjenesten to år etter.

SE VIDEO: John Hestnes sier at arrene fra 22. juli vil man alltid bære med seg.

– Sliter fortsatt med bunnløs sorg

Biskop Helga Byfuglien sa at det ikke er en udiskutabel sannhet at tiden leger alle sår.

– Det dyrebare blir aldri glemt. Det dyrebare lar seg ikke måle. Det er derfor vi er samlet på toårsdagen etter 22. juli. Siden 77 dyrebare, umistelige mennesker ble fratatt livet. Selv de mest hensynsløse handlinger kan ikke viske ut menneskelivets ukrenkelige verdi, sa Byfuglien.

Minnegudstjenesten ble ledet av fungerende biskop i Oslo, Anne-May Grasaas.

– Noen sliter fortsatt med bunnløs sorg, uro og angst. Mange er sinte og frustrerte. Det må de få være lenge nok, sa Grasaas.

Se talen til Grasaas her:

Fra minnegudstjenesten i Oslo Domkirke

SE VIDEO: Domprost Anne-May Grasaas mener det er viktig å ta den tiden man trenger.

– Ikke glem hatet

En av dem som var på minnegudstjenesten var arbeiderpartipolitiker Vegard Grøslie Wennesland. Han overlevde massakren på Utøya, og ble leder for Oslo AUF etter 22. juli. Nå står han på stortingslista til Oslo Arbeiderparti.

Vegard Grøslie Wennesland

Ap-politiker Vegard Grøslie Wennesland mener det er viktig med markering for ikke å glemme.

Foto: Gunn Evy Auestad / NRK

– Det er viktig å huske på at man ikke må glemme de som har det tungt i sorgen fortsatt. Man er på forskjellige stadier fortsatt. For noen er sorgen tung å bære, mens andre lever i håpet. Det er viktig ikke å glemme, og derfor må vi fortsette å markere 22. juli. Det er også viktig ikke å glemme det som lå bak angrepet: Ideologien, hatet og kampen mot et mangfoldig samfunn, sa han.

Stoltenberg stolt av AUF

AUF holdt sin minnemarkering ved Utvika kai, for å hedre ungdommene som gikk bort 22. juli for to år siden.

Stoltenberg holdt en tale til de mange fremmøtte, og la ned krans sammen med AUF-leder Eskil Pedersen.

Stoltenberg sa at det fortsatt gjør vondt å minnes begivenhetene fra 22. juli, men at han er stolt av AUF, som fortsetter kampen for en bedre verden.

– AUFs hjerte for en rettferdig verden – for mangfoldet – banker like varmt som før. Slik har AUF alltid vært. I mer enn 100 år har AUF sett mot verden, sa statsministeren.

Se Stoltenberg sin tale fra Utvika:

Både Jens Stoltenberg og Eskil Pedersen talte under markeringen ved Utvika camping to år etter 22. juli-angrepene. Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) sier til NRK at AUF ikke ble knekt etter 22. juli, og at volden dermed ikke førte fram.

SE VIDEO: Jens Stoltenberg sa i Utvika at han er stolt av AUF.

Også AUF-leder Eskil Pedersen holdt tale til ungdommene, foran et stort pressekorps. Han ga uttrykk for at det alltid er tøft å være ute på Utøya og på ny møte grusomhetene som utspilte seg der.

– Mange har med seg tung ballast, men det finnes også håp, sa Eskil Pedersen under sin tale i Utvika 22. juli 2013.

SE VIDEO: Her taler Eskil Pedersen på Utvika.

Etterlatte og overlevende hadde møtt opp for å høre Stoltenbergs tale. En av dem var Line Nersnæs som ble skadet under angrepet.

– Jeg er her for å hedre kollegene mine

For to år siden gikk bildet av Line Nersnæs med en pinne i hodet verden rundt. I dag synes hun det er viktig, men også vanskelig å minne de som ikke kom fra angrepet i live.