Hopp til innhold

Breivik nektet å svare på aktors spørsmål 145 ganger

Breivik nektet å svare på aktorenes spørsmål og påstander minst 145 ganger rettssakens tredje dag, og han brukte ordet «pompøs» 33 ganger.

Anders Behring Breivik ordsky fra dag tre (19. april 2012) i retten.

DETTE SA HAN: De mest brukte ordene til Breivik fra dag tre i retten.

Under gårsdagens utspørring nektet terrortiltalte Anders Behring Breivik flere ganger å svare på aktoratets spørsmål.

Hele 82 ganger sa han at han ikke ønsket å kommentere saken, og 52 ganger sa han at han ikke ville fortelle mer, eller at han ikke ønsket å svare. Ytteligere elleve ganger sa han at han ikke ønsket å «formidle informasjon som kan føre til flere pågripelser».

– Dette er forståelig, sier retorikkekspert Kjell Lars Berge.

Kjell Lars Berge

Retorikkekspert Kjell Lars Berge mener at Breivik misliker å la seg presse, og at han derfor bevarer en viss kontroll ved å nekte å svare på spørsmål.

Foto: Helge Carlsen / NRK

Han mener at dette er Breiviks måte å holde fast ved verdensbildet sitt på.

– Han vil ikke la aktoratet ta styringen, han vil bestemme, og han vil ikke la seg presse. Han er veldig opptatt av å bevare fasaden sin, og han misliker derfor når aktoratet forsøker å trenge igjennom fasaden.

– Føler seg latterliggjort

Berge mener at Breivik er veldig opptatt av hvordan han og hans virkelighet framstår utad.

Aktoratet har gjennom dagen jobbet med å svekke Breiviks troverdighet og så tvil rundt hvor vidt hans påståtte nettverk, «Knights Templar», er sant.

– Når aktoratet tar han i usannheter, rokker de ved hans virkelighetsoppfatning, og Breivik føler seg latterliggjort. Når han svarer at han ikke vil kommentere sakene, får han følelsen av at han fortsatt bevarer en viss kontroll. Han tar regien og forsøker å styre, sier Berge.

Retorikkeksperten mener at aktoratet jobber seg grundig og saklig igjennom fasaden, og at de gjør en god jobb.

– Muren blir brutt ned, sier han.

Sa ordet «pompøs» 33 ganger

Tirsdag anslo aktor Svein Holden at Breivik brukte ordet «pompøs» minst 15 ganger, og Breivik anslo at han nok ville bruke det minst hundre ganger til.

Under dagens utspørringer brukte Breivik ordet yttligere 33 ganger.

– Dette er et stort svakhetstegn. Det at Breivik stadig kaller sine egne uttalelser for «pompøse», er en innrømmelse. Han går tilbake på flere av sine tidligere utspill, sier Berge.

Breivik uttalte tirsdag at han har vært for pompøs i sine uttalelser, og at han tar selvkritikk for å ha blitt erkjent utilregnelig.

Gjennom utspørringen tirsdag og onsdag har deler av Breiviks manifest stadig blitt trukket fram. Breivik har gjentatte ganger dysset ned formuleringene i manifestet og kalt dem pompøse.

Berge mener Breivik for det meste opptrer saklig og ryddig, men at han ikke er noen ekstra begavet retoriker.

– Han er slett ingen god retoriker. Jeg var redd han skulle utnytte anledningen da han i går fikk mulighet til å lese opp en tale, men det gjorde han ikke.

Etterlatte og overlevende hadde møtt opp for å høre Stoltenbergs tale. En av dem var Line Nersnæs som ble skadet under angrepet.

– Jeg er her for å hedre kollegene mine

For to år siden gikk bildet av Line Nersnæs med en pinne i hodet verden rundt. I dag synes hun det er viktig, men også vanskelig å minne de som ikke kom fra angrepet i live.