Hopp til innhold

– Breivik er et særtilfelle

Rettspsykiaterne Terje Tørrissen og Agnar Aspaas skriver i sin sakkyndigrapport at Anders Behring Breivik er ulik noen andre de har sett.

Anders Behring Breivik i vitneboksen

Anders Behring Breivik i vitneboksen i sal 250 i Oslo tingrett. De fire rettspsykiaterne sitter foran ham og observerer.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

I rapporten, som ble publisert i sin helhet på VG Nett onsdag morgen, konkluderer med at Breivik ikke er psykotisk.

Les: VG offentliggjør Breivik-rapport

I rapporten skriver de sakkyndige at de må understreke at Breivik fremstår som et særtilfelle.

«Handlingene han er tiltalt for, og den avstumpethet han viser overfor de drap og terrorhandlinger han erkjenner å ha begått, gjør at han skiller seg fra alt de sakkyndige tidligere har sett i psykiatrisk praksis», skriver Tørrissen og Aspaas.

De mener Breivik utfordrer de gjeldende klassifikasjonssystemene og forståelsesmodellene, spesielt i grenselandet «mellom realitetsbrist og politisk fanatisme med tilhørende massedrap og grovt hensynsløse holdninger».

Tørrissen og Aspaas legger ikke skjul på at det er flere usikkerhetsmomenter ved vurderingen, og varsler at konklusjonen kan vurderes og eventuelt justeres etter hovedforhandlingene.

De understreker også viktigheten av å vurdere Breiviks uttalelser opp mot tidligere uttalelser, på grunn av tiltaltes tendens til å gi «strategiske svar».

– Tilregnelig

Rapporten kom imidlertid til stikk motsatt konklusjon av det Torgeir Husby og Synne Sørheim gjorde, og tidlig i rettssaken ble Aspaas og Tørrissen bedt om en tilleggserklæring.

Den rettsmedisinske kommisjon mente at Tørrissen og Aspaas ikke hadde tatt nok forbehold om at Breivik kan ha tilpasset forklaringen og oppførselen sin slik at han framstår som tilregnelig.

Les: Fortsatt spørsmål til rapporten som sier Breivik er tilregnelig
Les: – Vi skal redegjøre på en ordentlig og grundig måte

Det var full forvirring da kommisjonen avviste at den siste sakkyndigrapporten om Breiviks psykiske helse var godkjent, slik mange trodde.

Kommisjonen mener det fortsatt er vesentlige mangler i rapporten.

Les: Rettsmedisinsk kommisjon innrømmer utydelighet

Aspaas og Tørrissen har kommet frem til at Breivik ikke oppfyller kriteriene for diagnosen paranoid schizofreni, men mener han lider av en narsissistisk og dyssosial personlighetsforstyrrelse.

De sakkyndige skriver at Breivik siden tidlig i tenårene har vist avvikende mønstre for tanker, følelsesliv og handling, men at han ikke ser dette som avvikende selv.

Etterlatte og overlevende hadde møtt opp for å høre Stoltenbergs tale. En av dem var Line Nersnæs som ble skadet under angrepet.

– Jeg er her for å hedre kollegene mine

For to år siden gikk bildet av Line Nersnæs med en pinne i hodet verden rundt. I dag synes hun det er viktig, men også vanskelig å minne de som ikke kom fra angrepet i live.