Hopp til innhold

Demonstrantene vil åpne det norske folks øyne

Demonstrantene ville ikke godta at Oljefondet tjener penger på folks nød i andre land – men å få folk til å bry seg viste seg å være en utfordring.

Sund Folkehøgskole krever at Norges Oljefond investerer etisk. Flere politikere er enige med demonstrantene.

Den unge kvinnen vil opplyse om Oljefondets investeringer, men ikke alle vil høre, allikevel finner hun støtte inne i bygget bak seg. Foto: Mattis Wilhelmsen.

Da demonstrantene forbederedte demonstrasjonen sin i Oslo på fredag tok de kontakt med flere på Karl Johan. Mange av de de henvendte seg til tok lett på budskapet.

Elevene ved Sund folkehøgskole stod for arrangementet av protestaksjonen mot Oljefondet utenfor Stortinget. De har selv sett hvordan spesielt urfolk har det i områdene der multinasjonale selskap kommer inn uten de innfødtes samtykke.

Tror folk bryr seg

Til tross for ungdommenes engasjement, var det ikke like lett å få engasjement fra folk i Oslos gater.

Demonstrasjonens illustrasjon av drikkevann i ulike land

Slik demonstrerte de kvaliteten på drikkevann i de ulike landene.

Foto: Carl-Gøran Larsson / NRK

Flere gikk forbi demonstrantene uten å svare på spørsmålene deres.

Er det slik at folk ikke bryr seg?

– Nei det tror jeg ikke. Jeg tror det bare er sånn at folk ikke har satt seg inn i det, og derfor ikke vet hva pengene deres er investert i, svarer en av demonstrasjonens frontpersoner og elev ved Sund folkehøgskole, Vilde Gjerde Lied.

Få samiske ungdommer

Norges urfolk, samene, har fått sine rettigheter nedfelt i norsk lov, men det var få representanter for samene på demonstrasjonen.

En av de som var der var leder for Norske Samer Riksforbunds ungdomsutvalg (NSR-U), Ánde Trosten.

Demonstrasjon mot Oljefondet

Det var få samiske ungdommer på demonstrasjonen, men disse tre hadde møtt opp: Ida Ristiinna Hætta Ophaug, Anná Káisá Partapuoli og Ánde Trosten.

Foto: Carl-Gøran Larsson / NRK

– Jeg tror at i akkurat denne sammenhengen er det mange som ikke har hørt om denne demonstrasjonen, men vi i NSR er i hvert fall her, for vi mener det er svært viktig å støtte denne saken.

Han mener Statens Pensjonsfond Utland bør trekke ut pengene i selskaper som ikke følger FNs internasjonale bestemmelser.

– Norge fronter seg som en menneskerettighetsnasjon, da må det også komme fram i investeringene Oljefondet gjør.

Voksende politisk vilje

Vilde Gjerde Lied har et håp om at de norske folkevalgte vil høre på henne og hennes med-demonstranter.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Demonstrasjon mot Oljefondet

Ifølge Regnskogfondet investerer Oljefondet 143 milliarder i selskap som ødelegger verdens regnskoger.

Foto: Carl-Gøran Larsson / NRK

Og det kan hende hun får gehør for sin sak, for ungdomspartiene til Krf, Høyre og Venstre har gått sammen om å kreve en egen urfolksstrategi for Oljefondet, for å hindre at det i fremtiden investeres i selskap som bryter menneskerettigheter.

Stortingsrepresentant for SV, Torgeir Knag Fylkesnes, synes engasjementet fra ungdomspartiene er positivt:

– Vi får håpe at moderpartiene følger dem. Dette er noe vi i SV har vært opptatt av lenge. Når det gjelder selskaper som dokumentert bryter menneskerettigheter bør det være mulig å trekke seg ut av dem uten å trekke inn Etikkrådet.

NSR-U jođiheaddji Ánde Trosten jearahallan Oljofoandda birra.

Se intervju med NSR-U leder Ánde Trosten på samisk. Foto: Mattis Wilhelmsen.

Korte nyheter

  • 39 duššan dulvái Brasilas

    Garra arvvit Lulli-Brasila Rio Grande do Sul guovllus lea dahkan ahte 39 olbmo leat duššan, ja vel 68 leat ain jávkosis.

    Nu čállá AP.

    Siviilasuodjalus Brasiilas dajai bearjadaga ahte arvvit duššadit gávpogiid ja leat bággen duháhiid vuolgit ruovttuineaset.

    Guovllus maid ásset eamiálbmogat, geaidda maid čuohcá garrasit, čállá AP.

    Dát lea njealját jápmadulvi Brasilas jagis, maŋŋil dulvadeami suoidnemánus, čakčamánus ja skábmamánus 2023 ja dat godttii oktiibuot 75 olbmo.

    Brasiila geologiijadoaimmahat muitala ahte dát lea vearrámus dulvi man sii leat registreren goassige.

    Muhtun gávpogiin lei čáhci alimus dásis dan rájes go registreremat álge measta 150 jagi dás ovdal, čállá lágádus.

    A highway is partially submerged by flood waters caused by heavy rains, in Porto Alegre, Rio Grande do Sul state, Brazil, Friday, May 3, 2024.
    Foto: Carlos Macedo / AP Photo
  • Over 130 skader etter Nato-øvelse i Norge

    28 skader på husdyr og to meldte skader på dyrket mark er blant de 130 skadene som er meldt inn etter Nato-øvelsen Nordic Response i mars.

    Over 20.000 soldater fra 13 land deltok i øvelsen Nordic Response fra 3. til 14. mars, som ble gjennomført i nordlige deler av Norge, Sverige og Finland.

    Totalt er det meldt inn 131 skader i Norge så langt som følge av øvelsen, skriver Nationen. Det er meldt inn flest skader på materiell, veier og husdyr, og det kommer fortsatt inn nye meldinger om skader, opplyser Bø.

    – Jeg syns det er en normal mengde. Når folk nå har fått summet seg litt, og snøen begynner å forsvinne, så vil det nok komme mer. Samtidig, når jeg tenker på hvor stor øvelse det var, er det nok litt mindre enn normalt, sier Marianne Rygh Bø, miljøvernoffiser i Forsvaret.

    Skadene på husdyr som er meldt inn, dreier seg hovedsakelig om reinsdyr, opplyser Bø.

    – Vi hadde blant annet en hendelse med et helikopter som fløy feil, fordi piloten misforsto hvor de kunne fly. Så flere av sakene gjelder en hendelse. Det er tilfeller der rein er blitt spredt, eller er blitt blandet sammen, sier Bø.

    (©NTB)

  • Samisk forsker fikk pris

    Lovisa Mienna Sjöberg har blitt tildelt Stiftelsens forskningspris for Sverige og kristen tro for oppgaven «Living in constant blessing. En studie av sivdnidit som religiøs praksis (2018)».

    Det skriver stiftelsen på sine nettsider.

    Prisen ble delt ut i Holy Trinity Church i Uppsala 3. mai 2024.

    Stiftelsen Sverige sier dette om prisvinneren:

    – Lovisa Mienna Sjöberg har i sin studie av «sivdnidit» fremhevet en nordsamisk religiøs praksis og overbevisende argumentert for at den kan ses som kontekstualisering av kristen tro i samisk kultur og natursyn.

    Lovisa Mienna Sjöberg er universitetslektor (førsteamanuensis) ved Samisk universitet/Sámi Allaskuvla i Kautokeino/Guovdageaidnu i Norge og har doktorgrad ved Det teologiske fakultet i Oslo. Hun har spesialisert seg på åndelige tradisjoner og praksiser i Sápmi og samisk historie og nåtid i forhold til tro og kirke.

    Førsteamanuensis Lovisa Mienna Sjöberg ved Samisk høgskole har blitt tildelt forskningspriset fra Stiftelsen Sverige och kristen tro.
    Foto: Samisk høgskole