NRK Meny
Normal

Urfolk: Oljefondet har blod på sine hender

«Ola Nordmann går med blod på sine hender, for grunner han selv ikke kjenner» er et av slagordene til demonstrasjonen mot Oljefondet utenfor Stortinget på fredag.

En mann av urfolket i Peru med oljesøl på hendene

I områdene der multinasjonale selskap, som blant annet Norge via Oljefondet investerer i, er det urbefolkningen det går hardest utover. Her viser en mann resultatet av oljesølet i regnskogen i Peru. Selskapet som driver virksomheten heter PetroChina. Virksomheten er ulovlig, ifølge de norske elevene som arrangerer demonstrasjon mot Oljefondet på fredag. Oljefondet investerer 2,5 milliarder i PetroChina.

Foto: Gard Steinsvik

– Vi har sett at det er ufattelig mye dårlige investeringer, som bidrar til ødeleggelse av miljøet, og disse selskapene bryter regelmessig og systematisk mange menneskerettigheter, og dette mener vi er feil, sier Vilde Gjerde Lied.

Elva Culico har nesten tørket ut

Elva Culico sørger for vann til ca. 20.000 innbyggere i Guatemala i området ved gruva Marlin. Den er nesten uttørket på grunn av gruvevirksomheten.

Foto: Vilde Gjerde Lied

Hun er kontaktperson for demonstrasjonen mot investeringene til Statens pensjonsfond utland (Oljefondet), som arrangeres på fredag.

Milliarder av norske skattebetaleres penger er investert i selskaper, som henter ut ressurser i sårbare naturområder.

Vil skape debatt

Vilde Gjerde Lied ved en elv i Guatemala

Vilde Gjerde Lied går på Sund Folkehøgskole, der hun sammen med en gruppe elever har besluttet å arrangere demonstrasjonen mot Oljefondet. Her er hun under besøket i Guatemala i høst.

Foto: Privat

Lied går på Sund Folkehøgskole, og har sammen med sine skolekollegaer vært på studietur i Guatemala og Peru i høst. Der fikk de sett på gruvedrift, blant annet Mina Marlin som eies av det kanadiske gruveselskapet GoldCorp.

I Peru så de oljesølet, som PetroChina står bak.

– Vi ønsker at det skal bli debatt om Oljefondets investeringer, at folk skal snakke om det.

De engasjerte demonstrantene sier nei til et uetisk oljefond, og vil ikke at Norges fremtid skal gå på bekostning av andres fremtid. Et av de slagkraftige ordtakene de har kommet opp med er:

– Vi har et slagord som sier at: «Ola Nordmann går med blod på sine hender, for grunner han selv ikke kjenner.» Det er også et stort problem, at det er så mange i Norge som ikke vet hva Oljefondet faktisk gjør.

Ungdomspartiene engasjerer seg

Tord Hustveit

Leder for Unge Venstre Tord Hustveit sier at det er mange land, som Norge investerer i ressursutvinning, der urfolk ikke får sine stemmer hørt.

Foto: Anne Mone Nordahl / NRK

Studentenes og Akademikernes Internasjonale Hjelpefond (SAIH) kom med en rapport i høst som dokumenterte brudd på menneskerettigheter i Guatemala og i Colombia.

I selskap som Norge investerer i.

Nå vil ungdomspartiene Kristelig Folkepartis Ungdom (KrFU), Unge Høyre, og Unge Venstre bidra til å få på plass en egen urfolksstrategi i Oljefondet.

Emil André Erstad

Leder for KrFU, Emil André Erstad, mener det er helt forkastelig at Norge tjener penger på selskap som bryter urfolksrettigheter, og vil ha på plass en ordning som sikrer at det ikke skjer.

Foto: KrFU

– Vi mener at Norge ikke skal tjene penger på brudd på menneske- og urfolksrettigheter, sier leder i KrFU, Emil André Erstad.

– Når urfolk ikke har muligheten til å ha påvirkning på prosjekter som har stort innvirking på deres hverdag, så har Norge et ansvar for å si i fra at der ønsker vi ikke å ha sparepengene våre, sier leder for Unge Venstre, Tord Hustveit.

Skeptisk

Vilde Gjerde Lied er glad for at partienes ungdom engasjerer seg, men er skeptisk til hvordan det vil fungere i praksis:

– For eksempel når vi var i Guatemala, så var det nesten kun urfolk det gikk utover, så det at de har lyst til at urfolkenes rettigheter skal ivaretas er jo bare bra, men det kommer an på hvordan de gjennomfører det. Om det faktisk er noe hold i det de sier.

Regnskog Amazonas

Regnskogfondet meldte tidligere i år at Oljefondet investerer 137 milliarder kroner i regnskogsødeleggelse. Til sammenligning har Norge utbetalt 14 milliarder siden 2008 til regnskogbevaring, og skal fortsette å utbetale ca. 3 milliarder i året til 2020, ifølge tall fra Klima- og miljødepartementet.

Foto: Dolores Ochoa / Ap