Hopp til innhold

Lei av trakassering - håper sjåfør-TV kan bidra til bedre arbeidsforhold på veien

– Det har blitt nesten forkastelig, sier Chris-Rudi Lind fra ungdomsutvalget i Norsk Transportarbeiderforbund. Han tar avstand fra norske bilister som viser fingeren når storbilen kommer imot dem på veien, og er glad for ny TV-satsning.

Bilde

MER YRKESSJÅFØR-TV: Nestleder Chris-Rudi Lind i ungdomsutvalget i Norsk Transportarbeiderforbund er spent på serien «Melkeveien» med blant andre Geir Thomas Fredeng (23) (bildet).

Foto: NRK

I dag kl. 22.30 sendes første episode av «Melkeveien», NRKs nye dokumentarserie som tar for seg melkebilsjåførenes hverdag i Nord-Troms og Finnmark.

Bilde

Chris-Rudi Lind.

Foto: Privat

Nestlederen i ungdomsutvalget i Norsk Transportarbeiderforbund jubler for all oppmerksomhet som kan bidra til å bedre deres omdømme.

– Vi har et veldig negativt fokus rettet mot oss. Spesielt i fjor vinter var det mye. Det har nesten vært forkastelig det som har foregått.

– Når du kommer kjørende og folk viser fingeren til deg som yrkessjåfør, da kjenner du at du blir provosert, sier nestleder Chris-Rudi Lind (27) i ungdomsutvalget til Norsk Transportarbeiderforbund (NTF).

Lei

– Vi er lei av at yrkessjåførene har et så dårlig ord på seg, og er glad for alt som fører til at nordmenn får større forståelse for oss, sier han.

– Vårt ufortjent dårlige rykte skyldes dessverre i stor grad sjåfører som kommer kjørende fra utlandet og skaper kaos. Det er mye som foregår i tungtrafikken med dekk og kjøretøy som ikke er rustet for nord-norsk vinter, men folk må ikke dra alle over samme kam. Da blir det kjedelig å være på arbeid for oss, sier Lind.

I fjor viste NRK dokumentarserien «Brøyt i vei», som viste brøytebilsjåfører i nord i jobb. Det synes Lind var fantastisk.

Spennende

– Også den vanlige mann i gata kan ha nytte av å se hva det innebærer å kjøre storbil og hva slags krefter som er i sving, sier Lind, som til daglig kjører vogntog på Helgeland i Nordland.

Mikkel David må hente melken før den blir sur. Så bryter bilen sammmen i snøstorm.

VIDEO: Mikkel David Sara kombinerer familieliv med å være sjåfør på verdens tøffeste melkerute hvor alt kan skje - inkludert av bilen stopper i snøstorm og må omtankes på fjellet.

– Brøytebilene er de som skal først ut og fjerne snø og strø. Jeg synes det var artig å se hvordan menneskene i serien arbeidet som brøytemannskap, og spesielt at det foregikk i Nord-Norge, som har mye ruskevær.

Nå er han spent på dokumentarserien «Melkeveien», som fra torsdag av viser melkebilsjåførenes hverdag på NRK1.

Utfordrende jobb

– Melkebilsjåfører har et vel så krevende yrke. Melken skal hentes, og det er mange dårlige veier å forsere på vei til gårdene. Også er det interessant at melkebilsjåfører bor i bilene og har det som et slags hjem.

– Å være yrkessjåfør i Norge, enten du sitter bak rattet i en brøytebil, melkebil eller annet, er en utfordrende jobb som fortjener et mer positivt fokus, sier Lind.

Korte nyheter

  • 39 duššan dulvái Brasilas

    Garra arvvit Lulli-Brasila Rio Grande do Sul guovllus lea dahkan ahte 39 olbmo leat duššan, ja vel 68 leat ain jávkosis.

    Nu čállá AP.

    Siviilasuodjalus Brasiilas dajai bearjadaga ahte arvvit duššadit gávpogiid ja leat bággen duháhiid vuolgit ruovttuineaset.

    Guovllus maid ásset eamiálbmogat, geaidda maid čuohcá garrasit, čállá AP.

    Dát lea njealját jápmadulvi Brasilas jagis, maŋŋil dulvadeami suoidnemánus, čakčamánus ja skábmamánus 2023 ja dat godttii oktiibuot 75 olbmo.

    Brasiila geologiijadoaimmahat muitala ahte dát lea vearrámus dulvi man sii leat registreren goassige.

    Muhtun gávpogiin lei čáhci alimus dásis dan rájes go registreremat álge measta 150 jagi dás ovdal, čállá lágádus.

    A highway is partially submerged by flood waters caused by heavy rains, in Porto Alegre, Rio Grande do Sul state, Brazil, Friday, May 3, 2024.
    Foto: Carlos Macedo / AP Photo
  • Over 130 skader etter Nato-øvelse i Norge

    28 skader på husdyr og to meldte skader på dyrket mark er blant de 130 skadene som er meldt inn etter Nato-øvelsen Nordic Response i mars.

    Over 20.000 soldater fra 13 land deltok i øvelsen Nordic Response fra 3. til 14. mars, som ble gjennomført i nordlige deler av Norge, Sverige og Finland.

    Totalt er det meldt inn 131 skader i Norge så langt som følge av øvelsen, skriver Nationen. Det er meldt inn flest skader på materiell, veier og husdyr, og det kommer fortsatt inn nye meldinger om skader, opplyser Bø.

    – Jeg syns det er en normal mengde. Når folk nå har fått summet seg litt, og snøen begynner å forsvinne, så vil det nok komme mer. Samtidig, når jeg tenker på hvor stor øvelse det var, er det nok litt mindre enn normalt, sier Marianne Rygh Bø, miljøvernoffiser i Forsvaret.

    Skadene på husdyr som er meldt inn, dreier seg hovedsakelig om reinsdyr, opplyser Bø.

    – Vi hadde blant annet en hendelse med et helikopter som fløy feil, fordi piloten misforsto hvor de kunne fly. Så flere av sakene gjelder en hendelse. Det er tilfeller der rein er blitt spredt, eller er blitt blandet sammen, sier Bø.

    (©NTB)

  • Samisk forsker fikk pris

    Lovisa Mienna Sjöberg har blitt tildelt Stiftelsens forskningspris for Sverige og kristen tro for oppgaven «Living in constant blessing. En studie av sivdnidit som religiøs praksis (2018)».

    Det skriver stiftelsen på sine nettsider.

    Prisen ble delt ut i Holy Trinity Church i Uppsala 3. mai 2024.

    Stiftelsen Sverige sier dette om prisvinneren:

    – Lovisa Mienna Sjöberg har i sin studie av «sivdnidit» fremhevet en nordsamisk religiøs praksis og overbevisende argumentert for at den kan ses som kontekstualisering av kristen tro i samisk kultur og natursyn.

    Lovisa Mienna Sjöberg er universitetslektor (førsteamanuensis) ved Samisk universitet/Sámi Allaskuvla i Kautokeino/Guovdageaidnu i Norge og har doktorgrad ved Det teologiske fakultet i Oslo. Hun har spesialisert seg på åndelige tradisjoner og praksiser i Sápmi og samisk historie og nåtid i forhold til tro og kirke.

    Førsteamanuensis Lovisa Mienna Sjöberg ved Samisk høgskole har blitt tildelt forskningspriset fra Stiftelsen Sverige och kristen tro.
    Foto: Samisk høgskole