Disse tøffingene drikker melk på fredagskvelden

Snart får TV-seerne møte sjåførene som kjører en av de mest ekstreme melkerutene i verden.

Melkeveien

- VI FORETREKKER MELK: Dette er sjåførene du møter i NRKs nye serie «Melkeveien». Fra venstre Geir Ole Fredeng, Mikkel David Sara, Charles Pettersen Aasvang og Geir Thomas Fredeng.

Foto: Kenneth Hætta

Den røde løperen var lagt ut i Karasjok da det fredag var duket for pressevisning for NRKs nye TV-serie «Melkeveien».

I TV-serien følges en gruppe sjåfører på en av de mest ekstreme melkerutene i verden. Melka skal fram i all slags vær, 365 dager i året. Mangt skal forseres på veien fra kua til meieret.

Fredag var kjeledressene byttet ut med dress og slips. Likevel ble sjåførene servert melk ved inngangen.

Helt konge

– Å se seg selv på TV var skummelt, men helt konge, sier Mikkel David Sara (38) etter at applausen har stilnet.

– Det er veldig rart å være med på dette for en sjenert melkebilsjåfør, legger Šuoššjávri-mannen til.

– Det var litt uvant å se seg selv på TV, sier Geir Ole Fredeng (45) fra Karasjok - og tar en slurk melk. Han sitter ofte i kahytten i melkebilen på fredagskvelden.

– Å være melkebilsjåfør i vårt område kan være et tøft liv, men jeg har gjort dette i 25 år, sier han.

Hverdags-Norge

– Vi har laget serien for å vise et miljø som er del av Hverdags-Norge, men som likevel er helt ukjent for de fleste. Alle har et forhold til melk. Samtidig viser vi fram melkebilsjåførenes spennende yrke. De er unntatt vanlige kjøre- og hviletidsbestemmelser, og må kjøre før melka surner. De har hele tiden et tidspress, sier programredaktør Ole Rune Hætta.

– Mange fulgte brøytebilsjåførene i «Brøyt i vei», som ble en stor suksess. Nå får vi et innblikk i livet til melkebilsjåfører?

– Vi er så heldige at vi har sett «Brøyt i vei», og har sikkert latt oss inspirere. Men det er to forskjellige serier med forskjellige mennesker, og enhver serie lever hvert sitt liv. Eksempelvis blir kjærlighet aldri et utbrukt tema i historiefortelling.

Spennende

– Lastebiler i sprengkulde fungerer ofte dårlig, også befinner vi oss i verdens nordligste melkerute. Klart det blir spennende TV! sier Hætta, som trekker paralleller til TV-serien «Ice Road Truckers» på History Channel.

Samtidig er programredaktøren glad for at den samiske divisjonen i NRK lager en programserie om et tema som ikke nødvendigvis forbindes med samer.

– Det samiske samfunnet består ikke bare av reindrift, og samer er som mennesker flest - noen lever av å fiske, andre sitter på kontor. Jeg tror at TV-serien «Melkeveien» vil formidle et nytt bilde av samer til endel seere.

Første episode av «Melkeveien» sendes på NRK1 torsdag 23. oktober kl. 22.30.